CEM HAYAT

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Genel Sekreteri Kürşad Akkaya, Aile Hekimleri Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için ağustos ayında yaptıkları iş bırakma eylemi nedeniyle maaşlarında kesinti yapıldığını açıkladı. Akkaya, “Yapmış olduğumuz iş bırakma eyleminden sonra bizlerin maaşlarından, bizlere hiç sorulmadan, hiç savunma istenmeden iki günlük kesinti yapıldı” dedi.

Kürşad Akkaya, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, daha önce İzmir'de şiddete maruz kalan bir aile hekimini savunmak için Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun iş bırakma kararı aldığını ve 3 Nisan 2019 tarihinde aile hekimlerinin iş bıraktığını; bu eylem nedeniyle Şanlıurfa'daki aile hekimlerinin maaşından kesinti yapıldığını; bu kesintinin sonucunda açılan davayı aile hekimlerinin kazandığını; mahkemenin, aile hekimlerinin sendikal haklarını kullandığına hükmettiğini anımsattı.

Kürşad Akkaya, açıklamasında şunları kaydetti: 

"Bizler, bu ceza yönetmeliğine karşı çıkmak amacıyla 16 ve 27 Ağustos tarihlerinde grev kararı aldık. Aile Hekimleri Federasyonu ve sendikaların almış olduğu karara uyarak İzmir Aile Hekimleri Derneği olarak, üyelerimize iş bırakma kararını ilan ettik. Yapmış olduğumuz iş bırakma eyleminden sonra bizlerin maaşlarından, bizlere hiç sorulmadan, hiç savunma istenmeden iki günlük kesinti yapıldı.

Bu işleyiş, 'Siz bu işe neden gelmediniz' şeklinde sorularak başlamalıydı. Bu soru sorulmadan bizlerden iki günlük kesinti yapıldı. Belki ben o gün Covid olmuştum, belki başıma başka bir şey gelmişti ve ben işe o yüzden gelememiştim. Bunların soruşturulması yapılmadan maaştan kesinti yapılması hukuka uygun değildir.

Kaldı ki bundan önce Urfa'da aile hekimlerinden kesinti yapıldıktan sonra açılan dava sonucunda, aile hekimlerinden kesinti yapılamayacağına mahkeme karar vermiştir. Emsal davası da bulunmaktadır. Bizler, İzmir'de iş bırakan 800 aile hekimimizin haklarını savunmak amacıyla bütün hukuki yollara başvuracağız."

Kaynak: anka