DAVUT GÜLEÇ

İYİ Parti ekonomi kurmayları Kayseri’de vatandaşlarla buluştu. TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, AKP sonrası dönem için çalıştıklarını belirtirken, Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta “Enflasyon kötü bir şey biz de bundan çok sıkıntı çekiyoruz” dedi. Kalkınma Politikaları Başkanı Prof.Dr. Ümit Özlale ise pandemi sonrasında Türkiye’nin dövize daha çok ihtiyaç duyacağını söyledi.

Kayseri Ekonomi Konuşuyor toplantısı bugün Kadir Has Kongre Salonu’nda yapıldı. İYİ Parti ekonomi kurmayları, tamamen dolu olan salondaki Kayserili iş insanları ve STK temsilcilerine seslendi. İYİ Parti yöneticilerinin konuşmaları özetle şöyle:

“AK PARTİ SONRASINA ÇALIŞIYORUZ”

- İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu: “Bugünün sorunlarını biliyoruz ve bu sorunları tespit etmek için bakın buradayız. Genel Başkanımız Tokat’ta. Millet İttifakı’nın diğer unsurları, CHP işte burada. İzmir’de dolaşıyoruz. Bunlara uygun çözümlerle nasıl olur? 720 Milyar dolarlık bir Türkiye konuşuyoruz. Bugün Türkiye, 700 milyar dolarlık Kayseri’yi konuşsa tamam. Bugün 720 milyarlık bir şirketini konuşsa tamamdır, alkışlayacağız. Evet siyasetler böyle ama bunu ileri taşıma görevi bizim. O nedenle AK Parti sonrasına çalışıyoruz. Bu ülkeyi on yıl içerisinde bir misli daha nasıl büyütürüz onu düşünüyoruz. Yüzde 13 işsiz var, bu büyümesin. 80 milyonluk Almanya 44 milyon insanına iş veriyor kayıtlı. 84 milyonluk Türkiye 19 milyon insanına kayıtlı iş veriyor. Biz bunu eleştirmiyoruz. Biz bunu 44 milyona nasıl çıkartırız? Bunun peşindeyiz. Ben 44 milyonluk üretim gücünü koyarsam işte o zaman iki trilyon dolarlara çıkarız. Eskilerin sözüdür, daha iyi bilirler. İki fakirden üçüncü bir zengin olmaz. Bu mu Türkiye? Bu değil Türkiye.

2003-2020 yılları arasında AK Parti döneminde yapılan ulaştırma araçlarının ne demiryolu yapıldıysa ne kadar otoban yapıldıysa, ne kadar liman, havaalanı yapıldıysa ne düşünüyorsanız devlet 130 Milyar Dolar harcamış. Türkiye 2003 –2020 arasında bu milletten sadece içtiği sigaradan aldığı vergi 148 milyar dolar. Bak burada 130 milyar dolar var milletin kaynakları için söylüyorum burada ise tütünden 148 milyar dolar.

‘BECEREMEDİM BU YETKİYİ İADE EDİYORUM’ DESİN

Türkiye çok zengin bir ülke olması gereken bir ülke. Türkiye 2016’da sayın Erdoğan ‘dövizleri bozdurun, yastık altı bozdurun’ dediği tarihlerde, Türkiye’de senin benim hepimizin 130-140 milyar doları varmış bankalarda. O zamandan bu zamana insanımız bizim insanımız. Korktuğu sindiği ve güvenmediği için ekonomiden çekmiş parasını 90-100 milyar dolar şimdi bankalarımızda 240 milyar dolar var. Neden bu Kayseri sanayi değil güvenmiyor. Bugün sayın Erdoğan ‘evet 2018’de verin bu kardeşinize görün o zaman dedim ama olmadı beceremedim bu yetkiyi iade ediyorum’ desin. Türkiye’nin şartları hızlı olumlaşmaya o iklimi hissetmeye başlar. Bu kadar basit.”

“ENFLASYON KÖTÜ BİR ŞEY, BUNDAN SIKINTI ÇEKİYORUZ”

- İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta: “Bazı kesimler vardır enflasyona karşı kendini koruyabilir. İşte çok tekel nitelikte mal üretiyorsunuzdur hepsini yansıtabilirsiniz. İşte şu anda hükümete çok yakın yap-işlet-devret yapan şirketler. Hepsinin geliri dolar üzerinden hepsininki garantili işler. Onlar için kur artmasında hiçbir problem yok kur artsın onlar biraz daha zenginleşti. Ama buradaki hiç kimse öyle değil. Sanayici de öyle değil hiçbir sanayi öyle değil. İşin aslı enflasyon kötü bir şey biz de bundan çok sıkıntı çekiyoruz. Fakat şurada yanıldılar bu AK Partinin propagandasının da bir etkisi var.”

“TÜRKİYE ÖZELLİKLE YABANCI ÜLKE PARASINA DAHA ÇOK İHTİYAÇ DUYACAK”

- İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale: Merkez Bankası Başkanı’nı faizi yukarı çıkartmamak için almıştı. Ondan sonrasında da faizi indirip enflasyonla yönetebilecek bir merkez bankası başkanını damadıyla beraber aramaya başladı, buldu. Çok uzak değil, bu ülke her şeyi kabul edebilecek onurunu gururunu çıkarabilecek insanlarla dolu bir merkez bankası başkanı buldu. O merkez bankası başkanı dediğim gibi faizleri indirdi. Faizleri indirdikten sonra ne oldu? Tabii ki dolar yükseldi. Doların yukarı çıkmasını engellemek için ne yaptı? Devamlı piyasaya dolar sattı. İşte Merkez Bankası’nın ‘128 Milyar Dolar Neredesi?’ tamamıyla Sayın Cumhurbaşkanının kafasındaki teoriyi hayata yansıtmak için kullanılmış bir süreç. Çok uzun bir süre değil doların 6.97-6.98’den asla 7 olmadığı dönemde Merkez Bankası çıktığında döviz sayılıyor. Biz daha sonrasında baktığımızda bilançoya hem Türk lirasının değerini kaybetmemesi hem faizlerin yukarı çıkmaması için bizim merkez bankasının rezervi feda olmuş. Merkez Bankası’nın rezervi feda olduktan sonra bizim şu andaki içinde bulunduğumuz acımızı bize hatırlatıyor. Neden? Çünkü hepimiz biliyoruz ki; Pandemi sonrasında küresel tedarik zincirleri problemleri ortaya çıkacak. Pandemi sonrasında Türkiye özellikle yabancı ülke parasına daha çok ihtiyaç duyacak. Bugün baktığımızda doların 9.17’ye çıkmasının en temel sebeplerinde Merkez Bankası’nın buna müdahale edecek hiçbir rezervi, hiçbir kaynağının olmaması.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu

* İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta

* İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale

 

Kaynak: anka