İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, 10-16 Mayıs olarak kabul edilen Engelliler Haftası nedeniyle, "İYİ Parti Engelli Hakları Bildirisi"ni açıkladı. Yüksel, "Beklentilerin ve ümitlerin tükendiği bu dönemde, her vatandaşımızın olduğu gibi engelli vatandaşlarımızın da umudu olmaya devam edeceğiz" dedi.

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Yüksel, parti genel merkezinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR TÜRKİYE: Engelli vatandaşlarımızın yüksek yaşam koşullarına kavuşmasının, herkes gibi tüm hak ve özgürlüklerden sonuna kadar faydalanmasının zor olmadığını düşünmekteyiz. Vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır yaşam koşullarında yaşaması, tüm hak ve özgürlüklerden sınırlandırılmaksızın yararlanması temel ilkemizdir. Beklentilerin ve ümitlerin tükendiği bu dönemde, her vatandaşımızın olduğu gibi engelli vatandaşlarımızın da umudu olmaya devam edeceğiz. Umutların ve hayallerin yeniden yeşertildiği, siyasi kaygılardan uzak, insan onuruna yaraşır bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz.

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIMIZA SÖZ VERİYORUZ: Ülkemizde geçerli olan kanunda yer alan engelli tanımı daha çok tıbbi modelleme bakış açısını yansıtmaktadır. Bu modelde engelli kişi, eksik, korunmaya ve bakıma muhtaç bir bireydir. Beden odaklı yaklaşım biçimi, toplumdaki negatif algıyı artırmakta ve engelli bireyleri ötekileştirmektedir. Bu nedenledir ki tıbbi model ön yargılı olup, ayrımcılığı doğallaştırmanın ve meşrulaştırmanın yanı sıra engelli kişileri yetkisizleştirmektedir. İYİ Parti olarak, konunun yepyeni bir değerler dizisi ile ele alınması gerektiğini savunmaktayız ve Engelli Hakları Bildirimizde belirttiğimiz tüm hususları eksiksiz yerine getirmek için var gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz.

"İYİ PARTİ'DEN ENGELLİ HAKLARI BİLDİRİSİ"

Yüksel, partisinin "Engelli Hakları Bildirisi"nde şunları açıkladı:

TOPLUMSAL YAŞAMIN HER ALANINDA EŞİT KATILIM: İYİ Parti engellilik konusunu insan hakları meselesi olarak görür. Engellilerin haklarını insan haklarının ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirir ve engellilerin toplumsal yaşamın tüm alanında ayrımcılığa uğramaksızın ve diğer bireylerle eşit katılımını savunur. Engelliliği kurumsal bir sorun olarak kabul eder ve çözümün de kurumsal bir çerçevede olabileceğini savunur. Bu nedenle engelliliği bireysel bir durum olarak değil, engelli birey ve toplum arasında oluşan bir etkileşim olarak görür. 

EĞİTİM HAKKI: Geleneksel tıbbi model bir noktada değiştirilmesi ve düzeltilmesi gerekenin engelli bedeni olduğunu kabul ederken, İYİ Parti asıl değiştirilmeye ihtiyaç duyulanın mevcut önyargılar, klişeleşmiş değerler, erişilmez eğitim sistemi, erişilmez sağlık sistemi, erişilmez bilgi, erişilmez binalar olduğuna inanır.  Engellilerin eğitim hakkını tanır ve bu hakkın fırsat eşitliği temelinde ve ayrımcılık yapılmaksızın sağlanması için eğitim sisteminin bütünleştirici bir şekilde her seviyede engellileri içine almasını savunur.  Bu konuda, engelli olanlar dahil olmak üzere, işaret dilini ve Braille alfabesini bilen öğretmenlerin istihdam edilmesini ve eğitimin her düzeyinde çalışan uzman ve personelin eğitimi için uygun tedbirlerin alınması hususunda gerekli tedbirleri alır.

EN YÜKSEK SAĞLIK STANDARDI: İYİ Parti engellilerin, engelliliğe dayalı ayrımcılığa uğramaksızın, ulaşılabilir en yüksek sağlık standardından yararlanma hakkını, özellikle de durumları nedeniyle gereksinim duydukları sağlık hizmetlerine ulaşılabilme haklarının gerekliliğini kabul eder. Engelli kadınlar ve çocukların çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmakta olduğunu kabul eder ve bu bakımdan onların tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit koşullarda yararlanmalarını sağlamaya yönelik tedbirlerin alınmasını savunur.

ENGELLİLERE YÖNELİK BİLİNCİN ARTTIRILMASI: İYİ Parti, aile dahil toplumun her kesiminde engellilere yönelik bilincin arttırılması ve engelli haklarına ve insanlık onurlarına saygı duyulmasını teşvik eder. Bu amaçla ilkokuldan başlayarak üniversiteye kadar tüm eğitim basamaklarında eğitim programlarının verilmesi ve tüm paydaşların katkılarıyla hazırlanacak kamu spotlarıyla halkın bilinçlendirilmesini hedefler. İYİ Parti, engellilerin diğer bireylerle eşit koşullar altında fikirlerini özgürce ifade edebilmelerini, seçme ve seçilme haklarını kullanırken uygun ve gerekli koşulların erişilebilirliğinin sağlanarak, siyasal ve kamusal yaşama tam ve etkin bir şekilde katılımlarını savunur. 

DESTEKLİ İSTİHDAM MODELİ: Engellilerin diğer bireylerle eşit koşullar altında çalışma hakkı ile açık, bütünleştirici ve erişilebilir bir iş piyasasında ve çalışma ortamında serbestçe seçtikleri bir işle hayatlarını kazanma hakkına sahip olduklarına inanır. İYİ Parti kalkınan, zenginleşen, mutlu bir Türkiye’nin, ancak toplumun her kesimini kapsayacak bir büyüme modeli ile mümkün olacağını düşündüğünden, engelli vatandaşlarımızın gerekli şartlar sağlandığında kalkınan Türkiye ekonomisinin önemli paydaşlarından biri olacağını savunur. Engellilerin istihdamında, engelli vatandaşlarımızın eğitim durumlarının göz önünde bulundurularak kendi mesleklerini icra etmelerine imkan sağlanmasının ve bu nedenle mesleki kota verilmesinin gerekliliğini savunur. Daha çok engelli vatandaşlarımızın iş sahibi olmasını sağlamak amacıyla Destekli İstihdam Modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine inanır. Ayrıca işverenler, iş koçları ve engelli STK’lar arasında koordinasyonun sağlanmasını teminen Engelli İstihdam Koordinasyon Merkezleri kurulmasının gerekli ve zorunlu olduğuna inanır. Engellilerin diğer bireylerle eşit koşullar altında sportif ve kültürel yaşama katılım hakkını savunan İYİ Parti, engellilerin eğlence, dinlenme ve sportif etkinliklere diğer bireylerle eşit koşullar altında katılımını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır.  

Kaynak: anka