İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Merkez Bankası bürokratlara yaptığı yeni çağrıya ilişkin, "Bu ikazları hatırlatma olarak görmek lazım. Yoksa onun ötesinde bir şey yoktur. Elbette kim yanlışa bulaştıysa, kim hataya bulaştıysa bunun miladı filan da olmaz. Kim bu milletin hakkını, hukukunu yediyse, çiğnediyse, yanlışa bulaştıysa bunun hesabı sorulacaktır" dedi.

Erhan Usta, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 2022 yılı bütçesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Usta, özetle şunları söyledi:

YOKLUK BÜTÇESİ: “2022 yılı bütçesi hiçbir şekilde bir heyecan oluşturmadı toplumda. Çünkü toplumun hükümetten artık bir umudunun, beklentisinin kalmadığını görüyoruz. Ben, bu bütçeye ‘yokluk bütçesi’ diyorum. Çünkü bu bütçede yoksulluğa çare yok. Bu bütçede gelir dağılımı sorununa çözün yok. Bu bütçede şu anda dünyanın en yüksek enflasyonunu yaşıyoruz. Enflasyona bir çare yok. Bu bütçede EYT’liler yok. Bu bütçede 3600 ek gösterge yok. Bu bütçede emekliler yok, çalışanlar yok, asgari ücretli yok, memur yok, işçi yok. Bütçenin bir kısım hedeflerine de baktığınızda, şimdiden o hedeflerin de geçersiz olduğunu görüyoruz. Geçen yılki açıklanan bütçe ve Orta Vadeli Program’da, 2021 yılı için kurun 7,67 olacağı söyleniyordu. 2021 bitmedi, şu anda kur 9,30 civarında. Yani 7,67 denilen kuru biz o gün eleştirmiştik, ‘bu kur tutmaz’ demiştik, haklı olduğumuz ortaya çıktı. Şimdiden bu programların çöp olduğunu görüyoruz.

MECLİS'TE YAPILAN BÜTÇE FORMALİTE OLMADAN ÖTEYE GİTMİYOR: Meclis’te yapılan bütçe, bir formalite olmadan öteye maalesef gitmiyor. 2021 yılında bu kadar müzakereden sonra parlamentonun hükümete verdiği ödenek, ödeme hakkı, yetkisi 1 trilyon 346 milyar lira. Şimdi 2021 tahmini ile geliyorlar, bize, ‘Bizim pardon, harcamalarımız 1 trilyon 506 milyar lira olacak’ diyorlar. Yani ‘Parlamentonun verdiği yetkinin 160 milyar lira üzerinde para harcayacağım’ diye geliyor, bir de bize ifade ediyorlar. Bütçe ödeneği var mı bunun, yok. Hukuki mi, değil. Yaptırımı olmadığı için evet bunlar yapılıyor ama hukuki değil. Parlamentonun verdiği ödeneğin yüzde 12 üzerinde, 160 milyar lira üzerinde nasıl harcama yapabilir bir hükümet. Bu kadar harcama yapıyorsa, bunun altında zaten bakanlıklar arasında istediği gibi değiştirebiliyorsa aslında bütçe yapmak, Türkiye’de maalesef bir formaliteden öteye gitmiyor. Yani iş olsun diye yapılan işler bunlar. Çünkü Meclis’in onlara verdiği bütçe hakkının çok çok üzerinde, hakkı olmadığı halde yetki kullanan antidemokratik bir iktidar anlayışı bugün Türkiye’de hüküm sürmektedir.

7 YIL ÜSTÜ ÜSTE TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞI GELİR KÜÇÜLDÜ: 2013 yılından beri 7 yıl üstü üste Türkiye’de kişi başı gelir küçüldü. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilktir. Ne 2001 krizinde böyle bir şey gördük ne 94 krizinde gördük ne de diğer krizlerde gördük. Tabi bunu Sayın Fuat Oktay da bildiği için artık söyleyecek bir şeyleri de yok. 2023 yılında AK Parti hükümetlerinin Türkiye için koydukları hedef, kişi başı gelirin 25 bin dolar olmasıydı. Şu anda 2023 için ‘10 bin 703 dolar’ diyorlar. Yine aynı hükümet diyor. 2017 yılında sadece 500 milyon liralık bir yap-işlet-devret projeleri için, 2021 yılında 31 milyar liralık bir kamu özel iş birliği projeleri için ödenek aktarılmıştı. Sadece aslında iki kaleme, karayolları ve şehir hastaneleri için. Şimdi 2022 yılı bütçesinde yine bu iki kalem için 42,5 milyar TL ödenek öngörülüyor. Yüzde 50 artış var. Milletin refahını arttıracak hiçbir kalemde yüzde 50 artış var mı, yok. Ama kamu özel iş birliği projeleri kapsamında devletin yapacağı ödemelerin yüzde 50 civarında artacağını öngören bir bütçe ile karşı karşıyayız.

BU 211 MİLYAR LİRALIK ÖDEME NE: ‘143 milyar lira üç yıl için kamu özel iş birliği projelerine para aktaracağım’ diyor, bu bütçenin bize söylediği bu. 2017-2024 döneminde kamu özel iş birliği projelerine bütçeden aktarılacak kaynak, nominal fiyatlarla 211 milyar liraya ulaşıyor. Hani Sayın Erdoğan hep ‘bir kuruş harcamadan yapıyoruz bunları, bunlar anlamaz bu hesaptan’ diyordu. O zaman kendilerine soruyoruz, bu 211 milyar liralık ödeme ne?”

“KİM YANLIŞA BULAŞTIYSA KİM HATAYA BULAŞTIYSA BUNUN MİLADI FİLAN DA OLMAZ”

Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara yaptığı çağrıya ilişkin şöyle konuştu

"Kanunsuz emir uygulanmaz. Çok nettir. Bu Anayasa’nın ve yasaların koyduğu bir hükümdür. Ama Türkiye’de uzun dönem AK Parti iktidarlarından sonra bürokratlarda şöyle bir hava oluştu, ‘Nasıl olsa bu iktidar değişmeyecek, nasıl olsa kimse artık hesap sormayacak’ deyip, kanunların dışına çıkan ciddi uygulamalar, harcamalar yapıldı maalesef bu ülkede. Bu anlamda bu ikazları hatırlatma olarak görmek lazım. Yoksa onun ötesinde bir şey yoktur. Elbette kim yanlışa bulaştıysa, kim hataya bulaştıysa bunun miladı filan da olmaz. Kim bu milletin hakkını, hukukunu yediyse, çiğnediyse, yanlışa bulaştıysa bunun hesabı sorulacaktır. Bir devr-i sabık yaratma anlamında değildir bu. Ama hukuk karşısında, biz bir hukuk devletiysek, hukukun üstünlüğünün olduğunu ‘bugün yok ama biz iktidar olduğumuzda hukukun üstünlüğünü hakim kılacağız’ diyorsak hukuk devletinin kuralları, normları ne ise ona göre hareket edeceğiz.”

Kaynak: anka