İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, TÜİK'in büyüme açıklamasına ilişkin, "Tüketim olmasa bu çeyrekte biz negatif bir büyüme ile karşılaşacaktık. Yılın ikinci çeyreğinde vatandaşın, birinci çeyreğe göre 27 milyar TL daha fazla kredi kullandığını görüyoruz. Yani vatandaşımız, daimi geliri arttığı için, daha zenginleştiği için tüketimini arttırmıyor; yaşamını idame ettirmek için borçlanmak zorunda kalıyor" dedi.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Özlale, TÜİK'in açıkladığı 2021 ikinci çeyrek büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özlale şunları söyledi:

"TÜKETİM OLMASA NEGATİF BÜYÜME İLE KARŞILAŞACAKTIK"

"Açıklanan büyüme, aslında Türkiye’nin son beş yıl ortalamasının yarısı kadar. Tabi bunda hala pandeminin etkisinin sürdüğünü de belirtmek lazım. Büyüme verileri açıklandığında hepimizin aklına, ‘Bu videoyu izleyenler arasında son bir sene içerisinde yüzde 20 zenginleşen kaç kişiyiz, bu büyümeyi hissedebiliyor muyuz' sorusu geliyor. Eğer çalışansanız bu büyümeyi hissetmemeniz çok normal, zira yılın ilk yarısında çalışanların milli gelirden aldığı pay, son sekiz yılın en düşük düzeyi olan yüzde 29,5’a gerilemiş. Öte yandan büyümeyi ihracatla beraber arttıran ana unsurun, hane halkı tüketimi olduğunu görüyoruz. Öyle ki ikinci çeyrekteki yıllık büyümenin yüzde 52,8’i, yani yarısından fazlası vatandaşımızın tüketiminden kaynaklanmış. Hane halkı tüketiminin çeyreklik büyümeye katkısı ise 0,93 puan. Yani tüketim olmasa bu çeyrekte biz negatif bir büyüme ile karşılaşacaktık."

"YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE VATANDAŞ 27 MİLYAR TL DAHA FAZLA KREDİ KULLANDI"

Milli gelirden aldığı pay azalmasına rağmen tüketimini arttıran hane halkının bunu borçlanarak yaptığını belirten Özlale, şöyle devam etti:

"Yılın ikinci çeyreğinde vatandaşın, birinci çeyreğe göre 27 milyar TL daha fazla kredi kullandığını görüyoruz. Yani vatandaşımız, daimi geliri arttığı için, daha zenginleştiği için tüketimini arttırmıyor; yaşamını idame ettirmek için borçlanmak zorunda kalıyor. Bununda sürdürülebilir olmadığı açık. Yani -AK Parti bürokratları ve Cumhurbaşkanı danışmanları enflasyon problemlerini görmezden gelsin- vatandaşımız enflasyonun olumsuz etkilerinden korunmak için ekonomiyi yönetenlerden daha gerçekçi ve rasyonel kararlar almaya devam ediyor."

Kaynak: anka