İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Ispartalı üreticileri ziyaret ettiğini belirterek, "Dertler dağ olmuş, kaygılar deniz. Çok şey kaybetmişler ama bu sene geçen yıllardan daha farklı olarak en önemli kaybettikleri şey ne biliyor musunuz? Umut" dedi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, TBMM’de yaptığı konuşmasında Isparta’da görüştüğü çiftçilerin ve üreticilerin sorunlarını dile getirdi. Isparta’nın elması, gülü ve kirazı için İYİ Parti’nin çözüm önerilerini tek tek sıraladı. Cesur'un konuşmasından başlıklar şöyle: 

"ISPARTA HALKI UMUDUNU KAYBETMİŞ: Bugün Isparta'mızın her yeri de Türkiye'nin her yeri gibi maalesef. Geçen hafta kiraz ve gül üreticilerimizle buluştum Isparta'da. Köylerimize gittim ve köylerde onların dertlerini dinledim. Dertler dağ olmuş, kaygılar deniz. Çok şey kaybetmişler ama bu sene geçen yıllardan daha farklı olarak en önemli kaybettikleri şey ne biliyor musunuz? Umut. Artık umutlarını kaybetmişler.

VATANDAŞA GİDEMEDİKLERİ İÇİN SORUNLARI GÖREMİYORLAR: Türkiye'nin her yeri aynı, Türkiye'nin her yerinde kaygı dağ olmuş, deniz olmuş, aşmış gidiyor; esnaf siftahsız, vatandaş pahalılıktan ve zamlardan şikâyetçi, herkes borçlu. Üç yılda en az gittiğim ilçeye 15 defa gitmişim, köyleri de geziyorum. Her gidişimde birazcık daha tükenmiş görüyorum vatandaşlarımızı ve üzülüyorum. Çünkü sağır olmuşsunuz, bizim verdiğimiz önergeleri reddediyorsunuz, kulaklarınız duymuyor ve kör olmuş gözleriniz, gidemediğiniz için oralara, konuşamadığınız için sorunları göremiyorsunuz maalesef.

KİRAZ ÜRETİCİSİ AĞACINI KESİYOR: Keçiborlu'daydım geçen hafta, üretici ağaçlarını kesiyor artık, kiraz ağaçlarını. Son selde gelin gibi açmış çiçeklerin nasıl gittiğini, susuzluktan nasıl ağaçlarda kiraz kalmadığını görün. Afet var, destek yok; pandemi var, sözde destek var ama desteği alan yok oralarda ve millî gelirden verilecek hibe eksik verilmiş. Ne var peki? ‘On yedi yıldır kirazdan beş kuruş kazanamıyorum’ diyen çiftçi var. ‘Üretimi bıraktık’ diyen çiftçi var.

HALCİLİK YASASINI DÜZENLEYİN: Üreticiyi tüccara karşı destekleyecek bir kiraz birliği kurmanız lazım. Halcilik yasasını düzenlemeniz lazım. Ürünlerin alıcılarla buluşması lazım. Fiyat sabitlemesiyle coğrafya kökenli mağduriyetlerin giderilmesi lazım. Borçların yapılandırılması lazım, mazottan ÖTV'nin alınmaması lazım ve çiftçiye ek destek vermek lazım. 1 eurodan aza Isparta'dan alınan kiraz, eğer Münih halinde 6,5 euroya satılıyorsa bundan üreticinin de pay alması lazım.

GÜLÜ TOPRAĞA GÖMDÜNÜZ: Güneykent'teydim geçen hafta, gül üreticilerimizi dinledim. Gül üreticisi çok zor durumda, ‘Geçen seneki taban fiyatlarla gülü toprağa gömdünüz’ demiştim. Bu sene üstüne afetten ve susuzluktan daha da etkilenmiş. Üretici borçlu, girdiler artmış, ötelemek istiyor borçları ama seslerini duyan yok. Gülbirlik 2017'de 2,41 dolar açıkladı verdiği taban fiyatı ve 2020'de 1 doların altında, 0,92 dolar; girdiler artmış, ne yapsın gül üreticisi, ne yesin, ne içsin değerli arkadaşlar, görün hâllerini. Üç sene oldu, bu millet getirdi bizi bu sıralara; duyalım seslerini, gelin beraber duyalım.

ISPARTA GÜL KENTİ AMA BÖYLE GİDERSE GÜL KALMAYACAK: Kota sistemi var. Üretici taban fiyatının altında, çok düşük fiyatlara mecbur kalıyor. Çocukları asgari ücretle başka yerlerde iş bulmak istiyor diye üzülüyorlar çünkü hafızası var bu işin. Yakında gül üreticiliği bitecek, Isparta gül kenti ama gül kalmayacak, çok üzülüyorum.

ELMA ÜRETİCİSİNİN DE ÇOK ŞİKAYETİ VAR: Isparta'nın en önemli gelir kaynağı elma aynı zamanda. Elma üreticileri ürünlerini tüccara çok ucuza vermekten dolayı şikâyetçi, elmalar depolarda kalmış. Tüccarın satış fiyatı yüksek, alım düşük, talep az, elma depolarda çürüyor. Birlik olmaması, halcilikteki sorunlar, soğuk hava deposunun maliyetleri, devletin destek olmaması ve coğrafi işaret tescilinin bulunmaması sorunlar. Maliyeti en az 1,5 lira. Kilosu 2 liraya satılıyor, raflarda ise 5-10 katına satılıyor. Sistemsel bir değişim ve kapsamlı bir tarım politikası öneriyoruz ama maalesef sesimizi duymuyorsunuz."

 

Kaynak: anka