İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur’un, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın koronavirüs salgını sürecinde kadına yönelik şiddet olaylarının artmasına ilişkin "Tolere edilebilir düzeyde bir artış" ifadelerini eleştirdi. Cesur, “İstatistik bilimi yüzde 5’lik sapmaları kabul edebilir sayın bakan, yüzde 13’ü değil! Bu yaklaşım, ‘3 bin kadın daha şiddet görmüş, oransal olarak 100 kadın şiddet görüyorken 113 kadın şiddet görmüş, ne olacak canım’ yaklaşımıdır" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’ndaki sunumunda pandemi döneminde kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışa ilişkin, “tolere edilebilir” sözlerine İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur’dan cevap geldi. İYİ Partili Cesur, Bakan Derya Yanık’a, “Yıllar içinde sizin bir parçası olduğunuz iktidarın Aile yapımızı nasıl bozduğunu, kadına nasıl zarar verdiğini ‘tolere edilebilir, stress’ falan diyerek saklayamazsınız” tepki gösterdi.

İYİ Partili Aylin Cesur şöyle konuştu:

BU ‘NE OLACAK CANIM’ YAKLAŞIMIDIR:  “Taze Bakan Derya Yanık, Mecliste kadına şiddetin engellenmesi için kurulan komisyonda yaptığı sunumda, Ocak-Mart arasında aile içi şiddette kaydedilen yüzde 13’lük artış için ‘tolere edilebilir bir artış’ deme gafletinde bulundu. Tepkiler üzerine de ‘istatistik olarak söyledim, art niyet aramayın’ dedi.”

İstatistik bilimi yüzde 5’lik sapmaları kabul edebilir sayın bakan, yüzde 13’ü değil! Bu yaklaşım, ‘3 bin kadın daha şiddet görmüş, oransal olarak 100 kadın şiddet görüyorken 113 kadın şiddet görmüş, ne olacak canım’ yaklaşımıdır.”

KADIN ŞİDDETİ İÇİN ‘HAYATA TUTUNMA’ AÇIKLAMASI: “Asıl daha çarpıcı olanı, sayın bakanın Ocak-Ağustos arasında gerçekleşen yüzde 47’lik aile içi şiddet artışı için ‘pandemiyle gelen şaşkınlık, hayata tutunma çabası, stres’ diye açıklaması ve şiddeti uygulayan erkekleri mazur göstermesi.”

SİZİN İKTİDARINIZ AİLE YAPISINI BOZDU: “İnsan şaşırınca karısını dövmez, hayata tutunmak için kızını dövmez, öldürmez sayın bakan! Yıllar içinde sizin bir parçası olduğunuz iktidarın Aile yapımızı nasıl bozduğunu, kadına nasıl zarar verdiğini ‘tolere edilebilir, stress’ falan diyerek saklayamazsınız! 2008 yılında 80 olan kadın cinayetlerinin günümüzde nasıl 400’lere çıktığını da yine son 1 yıldır süren Pandemi ile açıklayamazsınız.”

SİZE GÖRE KİMSE HAKKINI ARAMASIN: “Bir de çıkmış ‘Milletvekilleri o anda bir şey demedi, beni eleştirenler art niyetlidir’ diyorsunuz ya, size göre zaten basın konuşmasın, sivil toplum konuşmasın, vatandaş konuşmasın, hakkını aramasın. Aileden ve kadından sorumlu çok önemli bir bakanlığın koltuğundaysanız size söylenenlere, birilerini suçlamadan önce saygı duyacaksınız.”

TÜRKİYE’DE BAKANLAR SORUNU VAR: “Bakanlarımız neye göre bakan yapılıyor, sorumluluğunu aldıkları bu yüce işe nasıl bakıyorlar? Ama her bakanlıktaki skandalın beşi bin para oldu. Türkiye’de acilen değişmesi gereken bir bakanlar ve iktidar sorunu vardır.”

İSTİFA EDİN: “Siz ‘tolere’ edilebilir derseniz, bunu özendirir, serbest hale getirirsiniz. Derhal sözlerinizden dolayı Türk kamuoyu’ndan, Türkiye’de yaşayan tüm kadınlardan ve kızlardan özür dileyiniz. Eğer gereğini yapmayacaksanız istifa ediniz sayın bakan, istifa ediniz!”

Kaynak: anka