İtalya, Covid-19 önlemlerinin arasına bir yenisini daha ekledi. Yeşil Pasaport olarak bilinen sertifika artık okul ve uzun mesafeli taşımacılıkta zorunlu olacak.

Tüm dünyanın salgın ile mücadele ettiği yaklaşık 2 yıllık süreç içerisinde ülkeler her geçen gün yeni önlemler almaya devam ediyor.

İtalya; daha önce kamuya açık alan için zorunluluk getirdiği Yeşil Pasaport’un kullanım kapsamını 1 Eylül itibarıyla genişletti. İtalya hükümeti bu ay içinde açılacak olan okullarda öğretmenlerin, üniversitelerde ise hem öğretim görevlileri hem de öğrencilerin Covid-19 sertifikasını şart koşacak.

Sertifika sahibi olmayan öğretmenler okullara alınamayacak, beş günün üzerinde işe gitmeyenler ise açığa alınacak. Sertifikası olmadığı için işe gidemeyen öğretmenler “mazeretsiz devamsızlık” yapmış sayılacak ve maaş ya da tazminat hakkı olmayacak.

Aynı belgeyi ulaşım için de zorunlu tutan İtalya’da 1 Eylül itibariyle yurt içi ve yurt dışı uçuşlar, bölgeler arasında sefer yapan gemiler ile şehirlerarası ve hızlı trenlerde seyahat edebilmek için de bu belge istenecek.

İtalya’da 12 yaş üstü nüfusun yüzde 70’i yani 37,8 milyon kişinin aşısının tamamlandığı biliniyor.

BELGEYİ KİMLER ALABİLİYOR?

İtalya’da Covid-19 sertifikası en az bir doz aşı yaptıranlara, son 6 ay içinde hastalığı geçirip iyileşenlere ve son 48 saat içinde negatif PCR testi sonucu alanlara sertifika veriliyor.

 

Kaynak: anka