İki ay önce işten çıkarılan Uğur Tekstil işçileri, isimlerini kentteki diğer şirketlere göndererek işe girmelerine engel olduklarını iddia ettikleri şirket yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. İşçiler, şirketin üretim yaptığı uluslararası firmaya da “Tarafı olduğunuz uluslararası sözleşmelere ve işçi haklarına aykırı işçi kıyımına karşı harekete geçin” çağrısı yaptı.

Şanlıurfa'da faaliyet yürüten Uğur Tekstil'de işten çıkartılan 97 işçi bugün Topçu Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptı. İşçiler, kentte faaliyet gösteren diğer fabrikalara kendilerinin isim listelerini göndererek iş bulmalarını engellediklerini iddia ettikleri şirket yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Uğur Tekstil işçisi Suphi Şahinalp şu açıklamayı yaptı:

"İŞÇİ KIYIMINA KARŞI HAREKETE GEÇİN"

"Çalışırken aldığımız ücretler dışında başka hiçbir geliri olmayan biz işçiler tam iki aydır işsiziz. İki aydır bize yapılan haksızlığın son bulmasını ve işe geri alınmayı bekliyoruz. İki aydır 97 işçi resmen açlığa mahkûm edilmiş durumdayız. Artık sabrımız kalmadı. Buradan Zara markasının yetkililerine sesleniyoruz: Lütfen bir an önce harekete geçin. Size üretim yapan Uğur Tekstil’in tarafı olduğunuz uluslararası sözleşmelere ve işçi haklarına aykırı bir şekilde bize yaptığı bu işçi kıyımına, bu haksızlığa karşı bir an önce harekete geçin. Daha önce aynı şekilde sendikalı olduğumuz için fabrikanın kapatılarak 300 işçinin işten atılmasında nasıl müdahil olup sorunu çözdüyseniz, aynı şekilde bir kez daha sorumluluğunuzu yerine getirmenizi, işçi haklarına ve ilkelerinize uygun bir şekilde harekete geçmenizi bekliyoruz. 

Aksi taktirde bu işçi kıyımından, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alan bu işçi düşmanlığından sizde sorumlu olacaksınız. En kısa sürede gelip denetim yaparak, mağdur işçilerle görüşerek bu sorunu çözmek için adım atmadığınız taktirde, bundan sonraki eylemlerimizi, ülke genelinde bizimle dayanışma içinde olan kurumların dostların da desteğiyle Zara’nın ürünlerinin satıldığı mağazalar önünde yapacağız.

"BAŞKA FABRİKALARDA İŞ BULMAMIZA ENGEL OLUYORLAR"

Bugün burada toplanmamızın bir diğer sebebi ise, Uğur Tekstil patronları Servan Zenderlioglu ve Hayri Uğur hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı duyurmaktır. Anayasayı ve yasaları ayaklar altına alarak bizi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten attıkları yetmiyormuş gibi isim listelerimizi diğer fabrikalara göndererek başka fabrikalarda iş bulmamıza da engel oluyorlar. Uğur Tekstil’de haklarımızı ayaklar altına alıp bizi kapı önüne koydukları yetmezmiş gibi bizi kara listeye alarak adeta yaşam hakkımızı da gasp etmeye çalışıyorlar. Bu bir insanlık suçudur. İşçi alımı yaptığı halde sırf Uğur Tekstil’den atılan işçiler olduğumuz için bize almayan fabrikalar da bu insanlık dışı suça ortak olmaktadır. Aynı şekilde buna sessiz kalan resmi yetkililer de bu suça ortak olmaktadır."

 

Kaynak: anka