TAMER ARDA ERŞİN

Danıştay 6. Dairesi; İstanbul’da Marmara Forum Alışveriş Merkezi binası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ek hizmet binasına ilişkin eski AKP'li yönetim tarafından yapılan imar planı değişikliğinin iptal kararını onadı. AVM ve İBB binası plansız kaldı. Belediye meclisinin eski CHP’li üyesi avukatı Taner Kazanoğlu, “Şu anda İstanbul’un göbeğinde plansız, kaçak bir yapı var” dedi.

İstanbul’da; 250 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan Marmara Forum Alışveriş Merkezi’nin otopark ve ofis binaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li yönetimi tarafından 2008 ve 2011’de iki kez “kaçak” olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti. Ancak alışveriş merkezi, 2013 yılında açılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011'de açtığı dava 2014'te sonuçlanmıştı. Mahkeme, 250 bin metrekarelik alışveriş merkezinin 60 bin metrekaresinin “kaçak” olduğuna karar verip, iskan kararını iptal etmişti.

Kararın ardından, eski İBB yönetimi ile AVM sahibi Multi Emlak Geliştirme Yatırım Şirketi arasında 2016 yılında protokol imzalandı. Protokolle, İBB, kaçak yapılara ruhsat ve iskan düzenlenebilmesi için imar planı değişikliği yaptı. Şirket ise AVM’nin yakınındaki 33 bin 136 metrekarelik yeri ve Osmaniye Mahallesi’nde Bakırköy Metro İstasyonu’nun yanındaki 16 bin metrekarelik arsayı İBB’ye 30 Haziran 2016 tarihinde devretti.

İBB’nin eski CHP’li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu ile iki CHP’li üye, imar planı değişikliğini içeren protokolün iptali için dava açtı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi 2018'de davayı reddetti. Ret kararı istinaf mahkemesine taşındı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi davayı 20 Haziran 2019 tarihinde karara bağlayarak; ret kararını kısmen bozdu.

Karara göre, imar planları iptal edildi, ancak; İBB ile AVM yönetimi arasındaki protokolün iptali talebi ise reddedildi. Kararda, nazım imar planının, mevzuata aykırı olarak planlama ve şehircilik ilkelerine uyulmadan yapıldığı değerlendirildi.

Bu karar da temyize götürüldü. Temyiz başvurusu Danıştay 6. Dairesi tarafından kesin olarak karara bağlandı. Oybirliği ile alınan kararda, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesince verilen karar, hukuka ve usule uygun bulundu ve bozulmasını gerektirecek bir neden bulunmadı.

Karar ile geçmiş AKP yönetimindeki İBB ile AVM yönetimi arasındaki protokole iptal kararı çıkmadı ancak imar planları kesin olarak iptal edildi. Böylece AVM ve İBB’nin şirketin verdiği araziye yaptığı ek hizmet binası plansız kaldı.

“İSTANBUL’UN GÖBEĞİNDE KAÇAK YAPI VAR”

Belediye meclisinin eski CHP’li üyesi avukatı Taner Kazanoğlu, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

“Şu anda İstanbul’un göbeğinde 200 bin metrekarelik kaçak bir alışveriş merkezi var. İşin acı tarafı içinde 34 bin metrekarelik de İBB’nin taşındığı bir bina var. Şu anda kaçak bir yapıda İBB oturuyor. Bununla ilgili ısrarla iddiamız şuydu, bu AVM’nin bütün sıkıntısını Bakırköy halkı çekiyor. Trafiği felç ediyor. Çöpü Bakırköy Belediyesi’nin başına bela. Dedik ki Bakırköy Belediyesi ile de bir anlaşma yapın. Artık yapılmış. Kentleri en büyük problemi ahlaksız siyasetçi ile iş adamı. Buraya kütleyi kondurmuşlar. Diyoruz ki çözüm bulun. Çözüm de üretilsin, iş adamına da yazık. Öyle bir mülkiyetinin yıkılmasının olmayacağını ben de biliyorum. Çözüm üretilsin diyorum, çözüm de yok… Şu anda İstanbul’un göbeğinde plansız, kaçak bir yapı var.”

Kaynak: anka