EDDA SÖNMEZ 

İstanbul Beyoğlu Çukurcuma’da bir antikacıya düzenlenen operasyonda, aralarında İslam medeniyetleri dönemine ait 9 yüzük, 2 alem başı ve değişik form ve ebatlarda şamdan ile Şehzade Mustafa’nın Bursa Osmangazi’de yer alan türbesinden çalındığı belirlenen Mozaik Taşlar ve yazılarla bezenmiş boynuz kaşıkların da olduğu 88 parça tarihi eser ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul'da "tarihi eser" operasyonu düzenledi. Beyoğlu ilçesine bağlı Çukurcuma'da "antika dükkânı" olarak faaliyet yürütülen bir iş yerine baskın yapıldı.

Baskında farklı arkeolojik dönemlere ait olduğu değerlendirilen İslam medeniyetleri dönemine ait olabileceği düşünülen 9 yüzük, 12 değişik form ve ebatlarda şamdan, 2 adet şamdan altlığı, 2 farklı alem başı, 7 farklı form ve biçimlerde geometrik ve kare formlu seramik karo-çini, üzerinde bitki – çiçek bezekleri bulunan mimari malzemeler, 20 farklı form, biçim ve malzemelerden kulpları sedef ve değerli taşlar ve yazılarla bezenmiş boynuz kaşıklar, 7 mühür, farklı dönem boy ve sülalelere ait olduğu düşünülen gümüş, üzerinde Osmanlıca ve Arapça yazılarla bezenmiş, Osmanlı Dönemi bir adet ahşap çerçeve içerisinde aynı ölçülerden oluşan taşlardan bir araya gelme Kabe motifli mozaik formda eser, bir altın varaklı çerçeve içeresinde sergilenen üç adet çini parçası ve Şehzade Mustafa türbesine ait mimari parçalar olduğu düşünülen mozaik – çini parçası taşınmaz eserin de aralarında olduğu toplam 88 parça tarihi eser ele geçirildi.

Olayla bağlantılı bir şüpheli gözaltına alındı. Şüpheli hakkında, “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na Muhalefet” suçundan adli işlem yapıldı.

 

Kaynak: anka