İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı. Silivri, Büyükçekmece ve Çekmeköy'de görülen kar yağışının ilerleyen saatlerde etkisini artırması beklenirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de gerekli önlemleri aldı. Toplam 1.421 personeli, 1.582 araç ile sahada görevlendiren İBB, 60 farklı noktaya da Buzlanma Erken Uyarı Sistemi kurdu.

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından Trakya üzerinden gelen kar İstanbul'a ulaştı. Silivri'nin yüksek kesimlerinde görülen kar, Çatalca'da bazı mahalle ve köyleri beyaz örtüyle kapladı. Büyükçekmece ve Çekmeköy'de de sabah saatlerinde kar yağışı başladı.

İstanbul'da hissedilen sıcaklık eksi değerlere kadar düştü. Sabah saatlerinde fırtına etkisini gösterirken, deniz ulaşımında da aksamalar oldu. Bu arada, Çamlıca Tepesi'nde bulunan dev Türk bayrağı fırtınanın etkisiyle yırtıldı. Çamlıca, karın da yavaş yavaş etkisini göstermeye başladığı yerlerden biri oldu. 

Kadıköy'de ağaç ve aydınlatma direği rüzgârın etkisiyle yan yana olan sokağa devrildi. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve elektrik ekipleri sevk edildi. Ekipler elektriği kestikten sonra ağacı kesti. Direk ve ağacın kaldırılmasının ardından kapanan sokak yeniden trafiğe açıldı.

İstanbul'da dün akşamdan bu yana etkili olan fırtına sürerken, kar yağışının da akşam saatlerine doğru artmasını ve yargın da etkili olması bekleniyor.

TOPLAM 4 BİN 23 KİLOMETRELİK YOL AĞINDA

Bu arada, İBB'den yapılan açıklamada, sorumluluk sahalarındaki toplam 4 bin 23 kilometrelik yol ağında, herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. Açıklamaya göre, 465 farklı noktaya, kar küreme araçları, solüsyon ve tuzlama ekipmanları konuşlandırıldı.

BUZLANMA ERKEN UYARI SİSTEMİ

60 noktada kurulan BEUS'tan (Buzlanma Erken Uyarı Sistemi) sayesinde, olası buzlanmalara anında müdahale edilecek. Üst geçitler, otobüs durakları, meydanlar, ana yollarda anında kullanılmak üzere belli noktalara toplam 206 bin ton tuz yerleştirildi. Ana yollar ve çevre yollarında çekici ve kurtarıcı araçlar görevlendirildi. Kar küreme aparatlı traktörler ile köy yolların açık tutulması için hazırda bekliyor.

SOKAK HAYVANLARINA GÜNLÜK 1 TON MAMA

Havaların soğumasıyla, kentin ücra noktalarında yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları için besleyici değeri yüksek kuru mama desteği sağlandı. İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü sokak hayvanları için 500 noktada, günlük 1 ton mama desteği sağlayacak.

MOBİL BÜFELER GÖREV BAŞINDA

Yoğun kar yağışlarında ortaya çıkabilecek yoğun trafikte görev yapacak mobil büfeler ile sürücülerin ihtiyaçları karşılanacak. Hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılacak.

EVSİZ VATANDAŞLAR İBB MİSAFİRHANELERİNDE KONUK EDİLECEK

Zorlu kış şartlarında sokakta kalan evsizler, zabıta ekipleri tarafından tespit edilip, sağlık kontrollerinin ardından İBB misafirhanelerinde konuk edilecek. Halihazırda 404 erkek (Esenyurt), 18 kadın (Kayışdağı) olmak üzere 422 evsiz vatandaş misafir ediliyor.

İBB KIŞ ÇALIŞMALARI MÜDAHALE KAPASİTESİ

Sorumlu Yol Ağı    : 4 bin 023 km,

Personel Sayısı       : 7 bin 421

Araç ve iş Makinesi Sayısı: Bin 582

Tuz Stoku       : 206 bin 56 ton.

Kutu Tuz (kritik noktalara): 350 adet

Solüsyon Durumu  : 64 tank (Bin 290 ton kapasite, saatte 25 ton üretim)

Traktör Sayısı (köy yolları için)    : 142

Vinç - Kurtarıcı Sayısı   : 11

Metrobüs Güzergâhı      : 187 km (33 iş makinesi)

Buzlanma Erken Uyarı Sistemi: 60 istasyon

SEFER İPTALLERİ YAŞANDI

Fırtına nedeniyle 07.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy-Kabataş,

07.45 Bandırma-Yenikapı-Kadıköy, 08.30 Bursa-Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy,

09.00 Bursa-Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy, 09.15 Kabataş-Kadıköy-Yenikapı-Bursa, 10.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy-Kabataş,

11.35 Kadıköy-Yenikapı-Bursa, 13.15 Kabataş-Kadıköy-Yenikapı-Bursa ve 14.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy seferleri iptal edildi. Sabah saatlerinde İstinye-Çubuklu arabalı vapur seferleri fırtına yüzünden yapılamadı. 

 

Kaynak: anka