EDDA SÖNMEZ 

İstanbul polisi, basım yetkisi sadece Darphane'de bulunan ve Cumhuriyet döneminden itibaren resmi olarak basımı durdurulan; Reşat Altını, Hamit Altını ve Ata Lirası'nı izinsiz şekilde basan kalpazan çetesini çökertti. İstanbul merkezli 6 ilde yapılan eş zamanlı operasyonlarda, 24 kişi yakalanırken, 50 milyon TL değerinde söz konusu altınlardan 10 bin adet ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü “örgütlü olarak paraya eşit sayılan değerlerde sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık” suçuyla ilgili soruşturma kapsamında bir çalışma yaptı.

Bu çalışmalar sonucunda ise basım yetkisi sadece Darphane Genel Müdürlüğü'nde bulunan fakat Cumhuriyet döneminden itibaren resmi olarak basımı durdurulan Reşat Altını, Hamit Altını ve Ata Lirası olarak adlandırılan ziynet altınlarının sahte olarak üretildiği ve söz konusu altınların kuyumcular aracılığıyla piyasaya sürüldüğü belirlendi. Bunun andından bu sabah erken saatlerde İstanbul, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Konya, Kütahya ve Kayseri’de belirlenen 55 adrese eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan 29 kişiden 24’ü yakalandı.

Söz konusu operasyon sırasında belirlenen adreslerde yapılan aramalarda, 50 milyon TL değerinde, 10 bin adet Ata Lirası, Reşat Altını ve Hamit Altını ele geçirildi. Ayrıca altınların basımında kullanılan çok sayıda kalıp mühür ve 6 ruhsatsız silaha da el konuldu.

Yakalanan şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

 

Kaynak: anka