İstanbul'da bir, Balıkesir'de ve Antalya'da iki olmak üzere toplamda beş doğal sit alanı olarak tescilli olan bölgelerin statüleri yeniden değerlendirdi. 5 bölgenin doğal sit alanı statüsü, "kesin korunacak hassas alan" olarak yenilendi. Beş şehirde ise 7 farklı alan "bilim ve fen bakımından" korunmasında fayda olmadığı ve tarım için de elverişli olmadığı ifade edilerek orman sınırları dışına çıkartıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki Yamansaz Bataklığı Doğal Sit Alanı ile Elmalı ilçesindeki Elmalı Sedir Ağaçları Doğal Sit Alanı, İstanbul'un Beykoz ilçesindeki Riva-Çayağzı Mahallesi Etabı Doğal Sit Alanı, Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Taş Ada Mevkii Doğal Sit Alanı ile Sahilboyu Mevkii Doğal Sit Alanı'nın koruma statüleri yeniden değerlendirilirken, "kesin korunacak hassas alanlar" olarak tescillendi.

Öte yandan, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Aydınlar köyü, Osmaniye'nin Düziçi ilçesi Alibozlu Mahallesi, Karabük'te Kale ve Kayı köyleri, Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Bitişik Mahallesi, Artvin'in Merkez ilçesine bağlı Çayağzı Mahallesi ile Seyitler köyündeki bazı alanların, "bilim ve fen bakımından" orman olarak korunmasında hiçbir yarar görülmeyeceği, tarım yapılmasına da elverişli olmadığı ifade edilerek orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verildi. 

 

Kaynak: anka