DİLAN AYIRKAN

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların bayram öncesi 2,5 gün idari izinli sayılmalarına karar verildi. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede idari izin hakkının aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri gibi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki çalışanları kapsamayacağı belirtildi. İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Kutbettin Demir, "Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamasını sağlık çalışanlarının, aile hekimlerinin, ebe ve hemşirelerin Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen izin hakkını, nefes alma hakkını gasp etme olarak algılıyoruz" dedi. 

"ASM'LERİ KAPATIP BAYRAMI EVDE GEÇİRECEĞİZ"

İstanbul Aile Hekimleri Derneği'nden yapılan açıklamada karara tepki gösterilerek "Cumhurbaşkanlığı Genelgesine uygun olarak, şimdiye kadar olduğu gibi, idari izin ile birleştirilmiş tüm bayramlardan farklı bir uygulamaya gidilmeden, 10-11 -12 Mayıs 2021 tarihlerinde 2,5 gün idari iznimizi kullanarak ASM'lerimizi kapatıp bayramı evde geçireceğiz" denildi. 

"NEFES ALMA HAKKINI GASP ETME OLARAK ALGILIYORUZ"

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Kutbettin Demir ise ANKA'ya yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarının 15 aydır izinsiz çalıştığına dikkat çekerek "Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamasını aslında sağlık çalışanlarının, aile hekimlerinin, ebe ve hemşirelerin zaten Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen izin hakkını, bir nefes alma hakkını gasp etme olarak algılıyoruz" dedi. 

"15 AYDIR ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ"

Demir, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelge kapsamında sağlık çalışanları için de 2,5 gün idari izin tanımladığını belirterek "Pandeminin ülkemizdeki 15. ayını yaşıyoruz. Son dalga epey şiddetli olarak gerçekleşti. Yarı kapanma önlemleri ile hasta sayısı azaltılamayınca bu sefer tam kapanma önlemleri devreye girdi. Bunun tamamlayıcısı olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından bir genelge yayınlandı. Çoğu sene yapılan bayram tatilinin 9 güne tamamlanması uygulaması bu sene de gerçekleştirildi. 10-11-12 Mayıs tarihlerinde kamu personeli için 2,5 gün idari tanımlandı. Sağlık çalışanları da bu kapsam dahiline alındı. Buraya kadar her şey normaldi. Çünkü zaten biz sağlık çalışanları olarak 15 aydır aralıksız çalışıyoruz, izin kullanamadık. Özellikle aile hekimlikleri olarak hastanelerdeki poliklinikler iptal edildiği tarihlerde bile milyonlarca poliklinik bizim tarafımızdan gerçekleştirildi. Biz yine kendi görevlerimizi aksatmadan yerine getirdik. Türkiye’de aşılama hizmetlerinin aksamadığını gördük" dedi. 

"2,5 GÜN AŞILAMAYI HERHANGİ BİR ŞEKİLDE ETKİLEYECEK DURUMDA DEĞİL"

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge kapsamında birinci basamak sağlık çalışanları için söz konusu idari izin hakkının kaldırıldığını söyleyen Demir, bunun gerekçesinin ise aşılama hizmetleri olduğunu ancak aile sağlığı merkezlerinde bir aydır Sinovac aşısı için birinci doz aşılama yapılamadığını aktardı.

Demir, şöyle konuştu:

"Bizim de bir nebze nefes almaya ihtiyacımız olduğu bu dönemde bütün kamu personelleri 2,5 gün idari izinli sayılmışken hiç anlamadığımız bir şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından farklı bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelgeye de aykırılık teşkil eden bu genelgeye göre aile hekimleri için birinci basamak sağlık çalışanları için bu idari izin kavramının olmayacağı ve çalışılacağı ifade edildi. Bahane olarak da aşılama hizmetleri gösterildi. Şu ana kadar aşılamanın yüzde yetmişi aile sağlığı merkezleri tarafından yapıldı. Bizim elimizde hastane kadrosu ve hastane gücü var onlar etkin bir şekilde kullanılamadı, kullanılamıyor. Burada temel sorun aşı tedarikinin yeterince gerçekleştirilmemesi. Biz bir aydır hiç Sinovac aşısıyla birinci doz aşılama yapamıyoruz. Çünkü Sinovac aşısı temin edilemiyor. Biontech aşısı ise Aile Sağlığı Merkezleri’nde yapılamıyor. Biz aşı için tüm gün randevularımızı açmamıza rağmen randevularımız dolmuyor. Aşı uygulama talebi yoğun değil. O 2,5 gün aşılamayı herhangi bir şekilde etkileyecek durum da değil. O yüzden bu kararı anlamakta güçlük çektik. Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulaması aslında sağlık çalışanlarının, aile hekimlerinin, ebe ve hemşirelerin zaten Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen izin hakkını, bir nefes alma hakkını gasp etme olarak algılıyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bakanlığın bu yanlıştan dönmesini, her sene yapıldığı gibi idari izin hakkının aile hekimleri için de tanımlanmasını talep ediyoruz. Biz bayram boyunca kapalı olacağız. Bayram sonrası 15 aydır olduğu gibi çalışmaya devam edeceğiz. Tedarik sorunları ortadan kalkarsa çok daha ciddi rakamlarda aşı yapabileceğimizi biliyoruz. Bu haksızlığa uğradığımızı zaman da haksızlığın giderilmesini talep etme hakkımızı elimizden almıyor."

 

Kaynak: anka