İsrail ile Hamas arasında Mısır'ın arabuluculuğunda "karşılıklı ve eş zamanlı olması" kararlaştırılan ateşkes anlaşması dün gece 02.00 itibariyle başladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, "İsrail'in saldırıları devam ederse sağlık sistemi tehlikeye girecek" açıklaması yaptı.

İsrail ile Hamas yönetimindeki Gazze arasında ateşkes anlaşması yapıldı. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de İsrail ile Gazze Şeridi'nde ateşkesin yerel saatle bu gece 02.00’de başlayacağını doğrulamıştı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Güvenlik Kabinesi, ateşkes oylamasını oybirliğiyle kabul etti ve kararda, Gazze'den İsrail'e atılan roket atışlarının son bulması şartı yer aldı. 

Gazze'de 10 Mayıs'tan bu yana İsrail saldırıları nedeniyle 232 kişi hayatını kaybetti. Hamas'ın roket atışları sonucu İsrail'de 10 kişi yaşamını yitirdi. 

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: SALDIRI DEVAM EDERSE SAĞLIK SİSTEMİ TEHLİKEYE GİRECEK

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Qidra, "Savaş, bakanlığın sınırlı imkanlarını tüketiyor. İsrail'in saldırıları devam ederse sağlık sistemi tehlikeye girecek" dedi. 

İsrail'in hava saldırıları, Gazze'de altı hastaneye ve dokuz temel sağlık merkezine zarar vermişti. Bölgenin merkez Covid-19 laboratuvarı vurulduğu için Covid-19 testleri bir süre durdurulmak zorunda kalmıştı.  

GUTERRES, DERHAL ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dün yeniden Filistin gündemiyle toplandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze ve İsrail'de ölümle sonuçlanan şiddet olaylarına dikkat çekti. Guterres, "İsrail'in Gazze'ye saldırılarından büyük üzüntü duyduğunu" belirtti ve "Hamas ve diğer grupların İsrail'e yönelik gelişigüzel roket saldırıları kabul edilemez" dedi.

Guterres, "Çocukların hayatını cehenneme çeviren" çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI, "ATEŞKESTEN MEMNUN ODLUĞUNU" SÖYLEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile konuştu. ABD tarafından yapılan açıklamada, "Ashkenazi'nin ateşkesi memnuniyetle karşıladığı" bildirildi. 

Ashkenazi’nin Blinken'in gelecek günlerde "İsrailliler ve Filistinliler için daha iyi bir gelecek inşa etmek için" yapacağı bölge ziyareti için duyduğu memnuniyeti dile getirdiği de öğrenildi. 

 

Kaynak: anka