DUYGU GÜVENÇ

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’ye üç yangın söndürme uçağı yollayacağını açıklarken; İspanya’nın yardım teklifini Ankara’ya bu planlamadan önce, 31 Temmuz’da ilettiği öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na iletilen “dayanışma hazırız” mesajlarının ardından ekipler hazırlanırken; Türkiye’nin, AB’den yardım talebi üzerine süreç birleştirildi.

ANKA Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre, Madrid’den Ankara’ya ilk “desteğe hazırız” mesajı, 31 Temmuz günü iletildi. İlk mesaj, Dışişleri Bakanlıkları aracılığıyla gönderildi.

Ardından, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in ofisi de Cumhurbaşkanlığı ile 1 Ağustos sabahı iletişime geçti ve İspanya’nın orman yangınları için Türkiye’ye yardım etmeye hazır olduğunu belirten yazılı dayanışma mesajını iletti.

Madrid-Ankara arasında bu iletişim süreci devam ederken, Türkiye; Brüksel’den resmi yardım talebinde bulundu.

Türkiye’nin AB sivil koruma birimi “rescEU”ya pazar günü iletilen talebin sonucunda İspanya, iki “Canadair” uçağını AB çatısındaki koordinasyona yönlendirdi.

Bugün sabah saatlerinde ise iki ülkenin dışişleri bakanları telefonla görüşerek transfer sürecine dair detayları ele aldı.

“Uçaklar, AB’nin sivil yardım birimi devreye girmese bile Türkiye’ye gönderilecekti. Bu ikili bir iş birliği” diyen bir AB’li diplomat, “İspanya bu afette Türkiye ile dayanışmasını göstermek istedi” dedi.

Ankara’nın, AB’nin sivil koruma birimine ilettiği talebi üzerine, AB; Hırvatistan’dan 1 ve İspanya’dan 2 Canadair tipi uçağının bugün ve yarın Türkiye’de olacağını duyurdu. Bir AB yetkilisi, Türkiye’ye yardımın önümüzdeki günlerde artabileceğini belirtti.

Kaynak: anka