İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kentteki atık suların yüzde 100'ünü biyolojik yöntemlerle arıtmayı hedeflediğini, son iki yıl içinde atık su ve yağmur suyu hatlarını önemli ölçüde ayrıştırdığını bildirdi. İSKİ, günlük 400 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile 600 bin metreküp kapasiteye sahip Baltalimanı Biyolojik Arıtma Tesisi’nin bu yıl içinde devreye gireceğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bağlı kuruluşu İSKİ, son günlerde Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilajla birlikte gündeme gelen arıtma tesisleri ile ilgili açıklama yaptı. Buna göre İSKİ, denizlerin kirlenme nedenlerinden biri olan atık su problemini çözebilmek için yatırımlarına devam ediyor. Son iki yılda hayata geçirilen çalışmalar sayesinde kent genelinde atık su ve yağmur suyu hatları önemli ölçüde ayrıştırıldı. Bu sayede atık sular denize değil, arıtma tesislerine ulaşabiliyor.

62 DEREDE 29 KİLOMETRE ISLAH GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Öte yandan İSKİ, dere ıslah çalışmalarıyla da hem sel ve taşkınlarla mücadele ediyor hem de denizlere taşınacak kirliliğin önüne geçiyor. Bu kapsamda; son 2 yıl içinde, 65 derede 29 kilometre dere ıslahı gerçekleştirildi. İSKİ, ayrıca bugüne kadar hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan, direkt denize gönderilen atık sularla ilgili de harekete geçti. Bu kapsamda 104 noktadaki çalışmalar tamamlarken 26 bölgede ise devam ediyor.

ÜSKÜDAR’IN 4 NOKTASINDAN BOĞAZA ATIK SU GİRİŞİ ENGELLENECEK

İSKİ, İstanbul’un 39 ilçesinde yürütülen bu çalışmaların yanında, Boğaz’a atık su girişlerini kesmek üzere de önemli bir projeyi hayata geçirecek. Üsküdar'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Vaniköy Mahallesi arasında kalan bölgede başlatılan çalışmayla, Boğaz'a atık su girişi 4 noktadan kesilecek. Beylerbeyi İstavroz Tüneli'nde toplanacak bütün atık sular, Küçüksu Ön Arıtma Tesisi'ne aktarılacak. Özellikle Kurban Bayramlarından sonra Boğaz'da meydana gelen istenmeyen görüntüler, bu çalışma sayesinde ortadan kalkacak.

HEDEF YÜZDE 100 BİYOLOJİK ARITMA

Halihazırda İstanbul genelinde, 89 atık su arıtma tesisiyle hizmet veren İSKİ, günde 5 milyon 800 bin metreküp atık suyu arıtma kapasitesine sahip. İstanbul’un atık suyunun tamamının biyolojik yöntemlerle arıtılmasını amaçlayan İSKİ, biyolojik ve ileri biyolojik arıtma tesislerinin yapımına devam ediyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu göreve geldikten sonra İSKİ Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin 2’nci kademesi devreye alındı. Mevcut tesisin günlük kapasitesi, 240 bin metreküp artarak 600 bine çıkartıldı.

BALTALİMANI VE TUZLA TESİSLERİ 2021’DE AÇILACAK

İstanbul’da halihazırda iki atık su arıtma tesisi inşaatı ise devam ediyor. Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 400 bin metreküp, Baltalimanı Biyolojik Arıtma Tesisi ise 600 bin metreküp günlük su arıtma kapasitesine sahip. 2021 yılı içinde tamamlanması planlanan bu tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte; İstanbul’da biyolojik arıtma oranı yüzde 15.18’e, ileri biyolojik arıtma oranı ise yüzde 44.83’e yükselecek.

 

 

Kaynak: anka