OKTAY YILDIRIM

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Raif Mermutlu, "Melen Barajı’nın gecikmesi nedeniyle İSKİ, 5 yılda 460 milyon TL fazladan bir enerji bedeli ödemiştir. Aradan geçen 5 yıla rağmen baraj işletmeye alınamadığı gibi ne zaman devreye alınacağına dair de kesin tarih tarafımıza verilememektedir. İşin sahibi olmamıza rağmen bilgi alamıyoruz. DSİ ne yapıyor bilmiyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin kasım ayı toplantıları Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde devam ediyor. İBB 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapılan toplantıda, İSKİ’nin 2022 yılı bütçesi sunuldu. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, bütçenin sunumunu yaparken Melen Barajı'nın gecikmesi nedeniyle uğradıkları zararla ilgili açıklama yaptı. Melen Barajı'nın 7 Aralık 2016 saat 14:59'da devreye alınacağına ilişkin yapılan resmî açıklamayı hatırlatan Mermutlu, şunları söyledi:

NE ZAMAN DEVREYE ALINACAĞINA DAİR DE TARİH VERİLEMİYOR: “Aradan geçen 5 yıla rağmen Melen Barajı'nın işletmeye alınamadığı gibi ne zaman devreye alınacağına dair de kesin bir tarih tarafımıza verilememektedir. Güçlendirme ihalesi devam ediyor. İşin sahibi olmamıza rağmen bilgi alamıyoruz. DSİ ne yapıyor bilmiyoruz. Melen regülatörlerinden terfi edilen 1 metreküp su için 0,62 kwh enerji harcanmaktadır. Halbuki bu su barajdan temin edilebilseydi 0,34 kwh enerji harcanacaktı. Aradaki fark 0,28 kwh'dir. Son 5 yılda terfi ettiğimiz su miktarına kasım ayı elektrik fiyatını uygularsak 458 milyon 984 bin 162 TL kurumumuzun zararı oluşmuştur. Diğer bir ifade ile Melen Barajı'nın gecikmesi nedeniyle İSKİ, 5 yılda 460 milyon TL fazladan bir enerji bedeli ödemiştir.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI BEKLENİYOR: ‘İnsani su hakkı uygulaması’ ile ilgili Sayıştay, 'Görüldüğü üzere kanun koyucu tarafından su hizmetlerinden indirimli ve ücretsiz yararlanabilecekler detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Bunlar dışındaki kuruluş veya kişilere indirimli veya ücretsiz su hizmeti sağlanması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Kurum tarafından yapılan bu uygulama ile 2020 kurum gelirlerinde bir eksilme meydana gelmiştir' değerlendirmesini yaptı. Bu bulguya dayanarak 2021 Mayıs Genel Kurulu'nda İnsani su hakkı uygulamasının kaldırılmasını teklif ettik. Ancak İBB Meclisi'nden uygulamanın devam etmesi kararı çıktı. İki arada bir derede kalmayalım diye Cumhurbaşkanlığı'na iletilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yasa değişikliği teklifi sunduk. Ankara'dan cevap beklerken bu süre zarfından ne yapacağız diye hukuk müşavirinden görüş aldık. Cumhurbaşkanlığı kararı alınıncaya kadar uygulamanın durdurulması, karar çıkınca başlaması yönünde karar aldık.

KUR YÜZÜNDEN FİRMALAR FİYAT VERMİYOR: Sayıştay, atık su bedeli ve su satışı ile ilgili ayrı ayrı tarife belirlenmesi yönünde uyarı yaptı. Buna dayanarak yeni bir maliyet hesabı yaptık. İçme suyu maliyetini yıllık 71,5 milyar TL, atık su maliyetini yıllık 51 milyar TL olarak hesapladık. İnşaat amortisman, işletme giderleri de birlikte hesaplandı. Maliyetin üzerine yüzde 5,5 kar koyarak metreküp hesabını yaptık. Biz çalışmaya haziranda başladık. Ama bugüne geldiğimizde o fiyatlar geçersiz kaldı. Şimdi kara kara düşünüyoruz. Bu sürede elektriğe yüzde 20, doğal gaza yüzde 90 zam geldi. İçme suyu arıtma için işletmelerde kullandığımız klor gibi maddeler dövize bağlı. Kur nedeniyle firmalar yeni fiyat vermiyor. Endişemiz, bu maddeyi üreten 1-2 firma teminatlarından vazgeçerse yurt içinden temin edememe gibi sorunla karşı karşıya kalacağız.

HEDEF İSTANBUL'DA 100 BİYOLOJİK VE İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ: 2021'de İSKİ'nin hayata geçirdiği altyapı yatırımları ile İstanbul'da su baskını ve taşkın yaşanan 83 farklı noktada çalışmalar tamamlandı. İstanbul'da yüzde 100 biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma hedefi ile Marmara Denizi'nin korunması amacıyla İSKİ'nin yaptığı çevre koruma yatırımları devam ediyor. Bu doğrultuda, Tuzla 3. Kademe İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri 2022 yılının ilk yarısında hizmete alınacaktır. Ataköy ve Ambarlı Atık Su Tünelleri'nin 2022 yılı sonunda hizmete alınmasıyla Küçükçekmece Atık Su Ön Arıtma Tesisi devre dışı kalacaktır.”

Kaynak: anka