DİLAN KUTLU 

Ardahanlı çiftçi Fuat Avşar, beş gün önce yaşamına kendi elleriyle son verdi. Yaşar’ın, özel bir banka ve Tarım Kredi Kooperatifi’nden çektiği kredileri ödeyemediği için bunalıma girdi ve bu nedenle intihar ettiği öne sürüldü. Avşar'ın yakın arkadaşı ve aynı zamanda kefili olan Ferhat Kaya, “Yüksek faizler, girdi maliyetleri, hayvan piyasasındaki istikrarsızlıklar Fuat’ı bu noktaya getirdi ve canından etti... Fuat bir türlü sesini duyuramadı. Aylardır çaresiz bir biçimde geziyordu. Fuat’ın geldiği nokta, bugün Türk çiftçisinin geldiği noktadır. Artık öyle bir noktaya geldi ki çiftçi borcunu canıyla ödüyor. Fuat yaşarken sesini duyuramadı. Dileriz ki başka Fuat olayları yaşanmaz” dedi.

Ardahan merkeze bağlı Ömerağa köyünde yaşayan üç çocuk babası Fuat Avşar, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bir bankadan çektiği kredi ile hayvancılığa başladı. İddiaya göre; kredi borçlarını ödemekte zorlanan Avşar, hayvanlarını satsa da borçlarını kapatamadı. Bunun üzerine ahırdan bozma bir evde yaşamaya başlayan Fuat Avşar, arkasında bir mektup bırakarak 22 Ocak günü yaşamına son verdi. Avşar’ın, Tarım Kredi Kooperatifi’ne 39 bin lira, özel bankaya da 285 bin lira borcu olduğu öğrenildi.

Fuat Avşar'ın yakın arkadaşı ve aynı zamanda kefili olan Ferhat Kaya, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Avşar’ın içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı:

“SON ÜÇ YILDIR KREDİSİNİ SÜREKLİ YAPILANDIRDI”

“Fuat Avşar’ın hem yakın arkadaşı hem de Tarım Kredi Kooperatifi’ne hem de Denizbank’a kefillerinden birisi de benim. Fuat, son üç yıldır kredisini sürekli yapılandırarak bugüne getirmişti. En son banka yapılandırma hakkını tamamen tükettiğini, kredisinin yapılandırılmayacağını söyleyerekten krediyi yapılandırmadı ve takibe atacağını söyledi. Bu nedenle biz kefilleri sürekli arayıp sürekli sıkıştırıyordu. Biz, Fuat’la konuştuğumuz zaman zaten durumunu biliyorduk. Ödeme imkanının olmadığını bile bile çözüm aradık. Kefil olan arkadaşlarımızdan bir tanesi 95 bin lira Denizbank’a götürüp yatırdıysa da bu defa 110 bin lira yatırmamız gerektiğini, aksi takdirde bu hafta itibariyle bizi icraya vereceğini söylemişti. 

“KEFİLLERDEN KİMİLERİ RAHATSIZ OLUYORDU”

Diğer taraftan Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borcu icralık olmuştu. Dört tane kefiliz, orada da her birimize icra geldi. 12 bin liralık borcu 50 bin liraya dayanmıştı, avukat ve icra masraflarıyla beraber. Fuat çaresiz bir biçimde yaşamına son verdi. Yine Tarım Kredi Kooperatifi avukatıyla da gidip konuştuğunu, tartıştığını biliyorum. Kredisini yapılandırmak istediğini söylemişti. Fakat borcun ciddi bir miktarını getirirse ve taahhütte bulunursa icra işlemlerinin durdurulacağını, fakat icrada kalacağını söylemişti. Bunun üzerine kefillerden kimileri rahatsız oluyordu. Aynı zamanda o peşinat istedikleri parayı da bulamamıştı. Yüksek faizler, girdi maliyetleri, hayvan piyasasındaki istikrarsızlıklar Fuat’ı bu noktaya getirdi ve canından etti.

“FUAT BİR TÜRLÜ SESİNİ DUYURAMADI”

Sayın Cumhurbaşkanımız yüksek faizlere karşı, düşük faiz politikasını uygun bulmuştu. Bu bir türlü bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne yansımadı. Fuat bir türlü sesini duyuramadı. Aylardır çaresiz bir biçimde geziyordu. Fuat’ın geldiği nokta, bugün Türk çiftçisinin geldiği noktadır. Artık öyle bir noktaya geldi ki çiftçi borcunu canıyla ödüyor. Fuat yaşarken sesini duyuramadı. Dileriz ki başka Fuat olayları yaşanmaz.”

BORÇ SİLİNMİYOR

Yürürlükteki yasalara ve Yargıtay kararlarına göre, kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek durumunda.

Varislerin, kredi borcunu ödememek için reddi miras yapma hakkı var. Böyle bir durumda ölen kişinin borçlarından mesul olma durumu varisler yönünden ortadan kalkıyor.

Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve çekilen krediye bir kefil gösterdiyse bu durumda da kefil takip altına alınıyor. Kefil yoksa mirasçılardan tahsil yolu seçiliyor. Bankalar, kişinin normal yollarla gerçekleşen ölümü sonucu borçları için mirasçıları ve mirası üzerinden bir sonuca varamazsa borç en son batık kredi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: anka