Haber : OKTAY YILDIRIM - Kamera : ADEM KARABAYIR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, plakaları taksi plakasına dönüştürülen minibüs ve dolmuşçuların teşekkür ziyaretinde, "Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'ni (UKOME), İstanbul’un ulaşımına karar veren bir mecrayı, siyasetin cenderesi altında tutmak adına oraya koltuk ilave etmenin ne kadar ayıp ne kadar gülünç ne kadar sefil durumuna düşürdüğünü sizler görüyorsunuz. Kafalar önlerinde eğik el kaldıran insanları gördükçe ben utanıyorum” diye konuştu.

İBB lehine olan çoğunluk yapısı 19 Şubat 2020’de yayınlanan yönetmelikle değiştirilen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), daha önce 6 kez reddettiği “750 minibüs ve 250 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi” teklifini, 29 Temmuz 2021’deki toplantıda kabul etmişti. Minibüs ve dolmuş odalarının başkanları ve yöneticilerinden oluşan 20 kişilik bir heyet, kendilerine verdiği destekten dolayı İBB Başkanı İmamoğlu’na teşekkür ziyaretinde bulundu.

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Kazım Bilge öncülüğündeki heyette; Alibeyköy, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Halkalı, Sefaköy, Kartal, Kemerburgaz, Küçükçekmece, Sultanbeyli, Dolayoba, Pendik, Tuzla ve Ümraniye minibüs odaları başkanları yer aldı. Toplantıda, İmamoğlu’na da İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ile Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan eşlik etti.

Bağcılar Minibüs ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Nuhoğlu ve Esenler Minibüs ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Hasan Aya, Oda başkanları adına İmamoğlu’na teşekkür etti.

İstanbul’un vasıtalarla ilgili en etkin yöneticilerinin bir arada olduğunu belirten İmamoğlu, her konuda olduğu gibi bu konuda da duruşlarının aynı olduğunu, şeffaf ve adil olduklarını vurguladı. İmamoğlu “İçinizdeki birçok insanı eski tanıyorum. Dolayısıyla hayatımızdaki duruşumuz neyse siyasetteki duruşumuz da aynı. Kimin hangi siyasi görüşte olduğuna bakmazsınız geldiğimiz görevde insanlara eşit bakabilmeyi onların işine empati kurabilmeyi ve onlar gibi düşünüp halk adına en doğru kararı nasıl veririz ona bakıyoruz” dedi.

"TAŞIMACILIK SİYASETE MALZEME YAPILDI"

Taşımacılığın siyasete malzeme yapıldığını belirten İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Taşımacılığın İstanbul’da siyasete bu kadar malzeme yapılmasına karşıyım. İstanbul’da bazı hususlar var ki hayatidir. Örneğin su meselesi. Buna siyasi malzeme edelim. Ya arkadaş milletin evine temiz su akacak. Atık su temizlenmek zorunda, bunun kurumu var İSKİ. Gerektiğinde maliyetini karşılamak için zam alacak. 3 seneye yaklaşıyor, Kasım Genel Kurulu var önümüzde 3 senede aldığı zam yüzde 6,8. Elektriğe yüzde 70 zam, İSKİ’nin su zammı 6,8. Bu nedir arkadaş? Bunun siyaseti olur mu? Zam yapmamak işi engellemeye çalışmak. Pandemide bir milyara yakın, su baskınları olmasın diye de 60’a yakın noktada yatırım kararı aldım. Bunu niye anlatıyorum? Bunun siyaseti olmaz. Ulaşım 18 milyonluk kentin ulaşımının bir tek şeyi vardır, o da bilim. Oturacağız, bilimi konuşacağız.”

"UKOME’DE KIYAMET KOPTU"

Taksi konusunu İstanbul'un var olan bir kapasitesine göre UKOME'ye getirdiklerini belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

“İstanbul’un bir kapasitesi var ona göre bunu meclise getirdik. UKOME’de kıyamet koptu. Bir seneyi aşkın süredir defalarca bizim de taksi projemizle birlikte beraber getirdik. Siz dediniz ki bahane üretiyorlar bizimkine olumlu oy kullanırlar. Tamam 2 ay müsaade edin dedik size sağ olun ettiniz biz de onlara 2 ay durumu anlattık. Sonra dedim ki oda başkanlarına sözüm var gecikmesin projeleri ayırdık yine ret verdiler. Uzun süredir gündemde yazık değil mi? Zaman akıp gidiyor. İnsanlar mağdur oluyor. Bunu bir sene önce kabul etmeyle bu zaman kabul etme arasında bir fark var mı?

"UKOME’Yİ SİYASETİN CENDERESİ ALTINDA TUTUYORLAR"

Bir UKOME’yi İstanbul’un ulaşımına karar veren bir mecrayı, siyasetin cenderesi altında tutmak adına oraya koltuk ilave etmenin ne kadar ayıp ne kadar gülünç ne kadar sefil duruma düşürdüğünü sizler görüyorsunuz. Kafalar önlerinde eğik el kaldıran insanları gördükçe ben utanıyorum. Kurumları adına utanıyorum ve buradan da ilan ediyorum. O insanlara da yazık, o bürokrat insanlara da yazık, onlara da üzülüyorum. Ama bir kişiye üzülmüyorum sizi temsil eden orada bir oda başkanı var ona hiç üzülmüyorum. Onu Allah ıslah etsin. Ben esnafın yanındayım deyip bizim otobüslerle ilgili zam teklifimize oy kullanamayacak kadar gözü kör olmuş o arkadaşın. Ben ister miyim zam yapmak, yakıtı vergisiz versinler, aracı ÖTV'siz versinler, araca indirim yapsınlar, enflasyonu düşürsünler bütün bu argümanlar düşük olsun biz de zam yapmayalım. O bakımdan bir kişiye hakkımı helal etmiyorum diğerlerine diyorum ki Allah yardımcıları olsun.”

"İSTANBUL’UN KAYBETTİĞİ ZAMANA ÜZÜLÜYORUM"

16 milyonluk İstanbul’da taksi sayısının yetersiz olduğunun her gün test edilen bir gerçek olduğunu vurgulayan İBB Başkanı İmamoğlu, bu süreçte hem vatandaşların hem de esnafın yanında olduklarının altını çizdi. Ulaşıma yapılan zamların, hükümetin ekonomi politikalarından kaynakladığına dikkat çeken İmamoğlu, “Sizlerin taksiye dönüşmeleriniz konusunda sadece İstanbul’un kaybettiği zamana üzülüyorum. Biz esnafımızın yanındayız ama önce vatandaşımızın yanındayız. Vatandaşımız iyi hizmet alacak. Biz, minibüsçünün yıllardır çektiği cefayı, sıkıntıyı görüyoruz. Zor zamanlardan geçti. Kendine has sistemleri var. Minibüsünü nasıl iyileştiririz? 10 yıla, 20 yıla nasıl hazırlarız; ona da çalışıyoruz. Yani onun da ucunu bırakmıyoruz. Ve beraber üreteceğiz. Yani minibüsçülük 50 sene önce başkaydı, 30 sene önce başkaydı; 15 sene önce başka yerde, şimdi başka. 10 sene sonra daha başka olacak değil mi? Bunları düşünmek zorundayız. Hem sizin işiniz hem benim arkadaşlarımın işi. Burada da göreceksiniz en adil şekilde sizin hakkınızı koruyacağız. Ama önce vatandaşımızın iyi hizmet almasını sağlayacağız. Bu bağlamda bu son karar hayırlı olsun” dedi.

 

Kaynak: anka