İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları AŞ (İSTON) tarafından tamamı yerli imkanlarla üretilen, Türkiye’nin ilk 3D beton yazıcı teknolojisi kullanılarak inşa edilen binasını gezdi. İmamoğlu, “Teknolojik olarak çok yeni bir uygulamadan bahsediyoruz. Türkiye'de bir ilk. Çok kıymetli ve değerli. Bu sektörün içinden gelen birisi olarak böylesi bir pratiğin, böylesi hızlı bir imalat kabiliyetinin çok değerli olduğunu hissedebiliyorum. Belki burada 100 metrekarelik bir yapıyı konuşuyoruz ama bu işin önü çok açık" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB iştiraklerinden İSTON’un, İstanbul Çamlıca’da yapımını sürdürdüğü İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü Üsküdar Şeflik Ofisi’nin inşaat alanını gezdi. İmamoğlu, bittiğinde Türkiye’nin ilk 3D beton yazıcı teknolojisi kullanılarak inşa edilmiş yapısı olacak binada inceleme yaptı. İmamoğlu daha sonra şöyle konuştu:

TÜRKİYE’DE BİR İLK: İSTON bu çalışmayı uzun süredir sürdürüyor. Aslında bu teknolojik olarak çok yeni bir uygulamadan bahsediyoruz. Türkiye'de bir ilk. Çok kıymetli ve değerli. Bu sektörün içinden gelen birisi olarak böylesi bir pratiğin, böylesi hızlı bir imalat kabiliyetinin çok değerli olduğunu hissedebiliyorum.

İNŞAAT ALANINI ŞAŞKIN BİR ŞEKİLDE GEZDİM: Biraz şaşkın gezdiğimi söyleyebilirim. Çünkü neticede geleneksel birtakım uygulamaların içinde büyüdüm ve çok iş yaptım. Ama burada işin içerisinde gördüğünüz gibi robotik kol var. Ve bu mekanizmayı çalıştıran bir uygulama var. Arkada da buna yine beton imkânı sağlayan bir sistem var. Kalıp maliyeti, iş gücü maliyeti. Güvenlikle, iş güvenliğiyle ilgili birtakım tereddütlerin hemen hemen tümden bertaraf edildiği ya da tümden bunlardan tasarruf sağlandığı bir sistemle bir yapı imalatı.

BETON KALİTESİ C50-C60 SEVİYESİNDE: Yapının sağlamlığı, beton kalitesi C50-C60 seviyesinde. Bu da çok değerli bir kıvam. Yani şu anda bildiğimiz yapıların hiçbirinde böyle bir kıvam yok. Bu robotik kol, yazılım, bizim imalatımız. Yüzde yüz yerli bir anlayışla gidiyor arkadaşlarım. Beton bizim imalatımız ki muhtemelen bu betona ayrıca yurt içi ve yurt dışından talep gelecek. Görüşmeler ve talepler söz konusu.

DÜNYANIN ÇEVRE DOSTU YAPI ARAYIŞINDA: Demirden birçok şeye kadar, malzemeye kadar biraz çevre dostu imalat arayışı inşaat sektöründe de olmalı. Çünkü bir şekilde maden, yani demir, çelik gibi birtakım unsurlar öyle ya da böyle maliyeti yüksek hale geliyor. Dünyanın çevre dostu yapı arayışında da bu yeni bir teknolojik adım.

EKSTRA İZOLASYONA GEREK YOK: İzolasyon kısmı beni yine etkiledi. Hem ses hem ısı izolasyonu açısından -ki desibel miktarlarına baktığımızda çok yüksek oranda ses izolasyonu sağlayan bir yine yapı tekniği var- bakıldığında çok soğuk coğrafyalarda bile uygulandığında ekstra bir izolasyona ihtiyaç duymadan bu yapı sistemiyle binayı bitirebiliyorsunuz. Gördüğünüz gibi pencere, kapı formları yine bu teknikle imal edilirken, mimari açıdan da estetik açıdan da belki de kusursuza yakın. Bu yapıyla ilgili öngörülen süre on beş gün. Bunu iki makineyle yedi- sekiz güne dahi düşürebiliyorlar. Çok avantajlı. Yani özellikle işçilikler yüzde 15 sıkı bir maliyet farkı ortaya çıkıyor. Biraz daha toleransla çalışıldığında bu daha da maliyetleri aşağı çekeceklerini görebiliyorum.

İSTON’LA GURUR DUYUYORUM: İSTON’un çalışmalarını uzun süredir yakından takip ediyorum. Genel Müdürü ile heyetiyle gerçekten gurur duyuyoruz. Çok değerli işlere imza atıyorlar. Türkiye'nin çok değerli firmaları sıralamasında daha üst seviyelere çıkma kapasitesi potansiyeli yüksek bir firmamız. Geçmişten bugüne İSTON'a çok hizmet ettiğimiz arkadaşımız var. Bu dönemde o ivmeyi çok yukarıya tırmandırdık. İstanbul'un bir firması çok daha büyük işler yapmalı. Cirosu yükselmeli ama aynı zamanda Ar-Ge'siyle yeni teknolojileri sürece katmasıyla da piyasada konuşulmalı, öncü olmalı. Birilerinin cesaret edemediği adımları atabilmeli. Bu yönüyle de çok kıymetli işler yapacağına şimdiden eminim. Ben çok heyecanlandım.

BU İŞİN ÖNÜ AÇIK: Yakın zamanda inşası devam eden binanın bitmiş halini de göreceğiz. Eminim ki yani şu anda bu kolun verdiği formlar üzerinden işin içerisine biraz daha mimari detaylar katıldığında bir bakmışsınız burada yapının içerisinde sanat, estetik ile bitirilmiş cephe gibi düşünün. Dışarıda şu anki bile çok güzel bir cephe görüntüsü verecek. Bir boyayla geçilebilir. Hiç dokunulmayabilir. Ben İSTON'a bu 3D beton yazıcı teknolojisiyle üretim konusunda attıkları adımdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Belki burada 100 metrekarelik bir yapıyı konuşuyoruz ama bu işin önü çok açık. Ben bunu hissediyorum.

BİNAYI GEZDİ, BİLGİ ALDI

Başkan İmamoğlu yaptığı açıklamanın ardından, inşası devam eden binayı gezdi, robot kolların ördüğü duvarları yakından inceledi. Ziyaret sırasında İmamoğlu’na, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Başkan Danışmanları Ertan Yıldız, İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Gökay da eşlik etti.

3 BOYUTLU ROBOTİK YAZICI

İSTON yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İSTON tarafından Türkiye’de ilk beton yazdırabilen 3 boyutlu robotik yazıcı, 6 eksenli robotik kol, geliştirilen paletli yürüyen aksam ile mobil hale getirildi. İSTON tarafından yazıcıda kullanılan beton harcı üretebilecek bir mobil beton santrali geliştirildi. İstenilen şehir ve bölgede yerinde imalatla yapı inşası mümkün olabiliyor. İSTON, 3D yazıcı teknolojisi için özel olarak yazdırılabilir beton harç da geliştirdi. Bu harç için patent başvuruları yapıldı. Patentin henüz inceleme süreçleri devam ediyor. Yazılım, eğitim, harç üretimi, malzeme dahil 1,5 milyon TL'lik bir yatırım yapıldı. Bunun için AB fonlarından yaklaşık 400 bin TL teşvik alındı. 600 bin TL teşvik ise değerlendirme aşamasında.

BETONUN ÖZELLİKLERİ

Beton kalıp ihtiyacı duyulmadan üst üste eklemeli olarak üretiliyor. Sıvı kıvamda pompalanan beton yazıcı yazdıktan hemen sonra sertleşerek kendi ağırlığını taşıyabiliyor. Beton dayanımı oldukça yüksek kabul edilen C50/60 sınıfında. 45 dB ses azaltma ve yalıtımı ile de öne çıkıyor.

 

Kaynak: anka