İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kaynak yetersizliği gerekçesiyle 2018'de durdurulan Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattında, tünel açma makinesi (TBM) ile kazı çalışmalarını yeniden başlattı. İmamoğlu "İstanbul olarak dünyada aynı anda en çok raylı sistem inşa eden şehir haline geldik. Bu değerli bir başarıdır. 10 hatta birden bu çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.

İBB yönetimi, AKP döneminde 2017’de başlatıp, 2018’de ödenek yetersizliğinden durdurulan Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattındaki imalatı, bulunan finansmanla şubat 2020’de yeniden başlatmıştı. İBB, 2 kademeli hattaki çalışmaları hızlandıracak tünel açma makinesini (TBM cihazı), 53 metre derinlikteki şafta indirdi. TBM’nin kazıya başlaması dolayısıyla, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla tören düzenlendi.

İstanbul’un ulaşım konusuyla her zaman meşgul olan bir kent olduğunu aktaran İmamoğlu konuşmasına, “İstanbul'da, ‘Ulaşım sorununu tümden çözerim’ diyen bir sistem mümkün değil. Dünyanın hiçbir yerinde değil” sözleriyle başladı. İmamoğlu şöyle konuştu:

“Önemli olan; böylesi büyük kentlerde, süreci en doğru bir biçimde kurgulayıp, en az zaman kaybıyla insanların şehirde daha çok vakit geçirmelerini sağlayan bir sistemi sürece katmak ve verimli kullanmak kenti. Bu anlamda da bizim gibi kentlerin ulaşımdaki en önemli ayağı metro imalatı, raylı sistemler. O bakımdan İstanbul'da bu işe ayrı bir önem veriyoruz. İstanbul'un bu planlamadaki önündeki en önemli engel, belki de İstanbul'un ne yazık ki şehir planlamasıyla ilgili yanılgıları. Yani bir yol haritasının olmayışı.”

“İSTANBUL, ORTAK AKILLA YÖNETİLEBİLECEK BİR ŞEHİR”

İBB Meclisi’nin 2009 yılında oy birliğiyle aldığı “1/100.000’lik plan” kararında, “İstanbul, asla 15 milyonu aşmamalı” tarifinin yapıldığını hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Sadece 12 yıl sonra, neredeyse bugünün İstanbul'u, var olan inşaat düzeniyle yapılaşmış, -yapılacak demiyorum bakın- yapılaşmış haliyle, 21-22 milyona yakın insanı şu anda yaşatacak bir yapı stokuna sahip bir kent. Dolayısıyla İstanbul'un bugününü ya da yakın bir zamanını planladığı noktada, aynı zamanda geleceğiyle ilgili de değişmez çok net kararları almakla yükümlüdür. İstanbul şehrinin geleceğini hep birlikte, tümden, kararlı bir biçimde, tabiri caizse bir değişmez kurallar metnine dönüştürmemiz lazım. İstanbul sağından, solundan, göbeğinden, saçından, başından çekip, çekiştirilecek bir şehir de değildir. İstanbul şehri; ortak akılla, bütün kurumların aynı masada buluştuğu, birleştiği bir anlayışla tasarlanmalı, prensip kararları alınmalı ve şimdiden 2050, 2100 tarihlerinde nasıl bir İstanbul'da yaşayacağımızı ortaya net olarak koymalıyız.”

"İSTANBUL’UN YOLCULUĞUNDAN HEPİMİZ HABERDAR OLACAĞIZ"

“Başta İstanbul Planlama Ajansı kurumumuzla olmak üzere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütün kurumlarıyla, bütün paydaşlarıyla ve hatta katkı sunmasını arzu ettiğimiz tüm kamu, kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasi partilerle çalıştaylar, buluşmalar yaparak, süreci İstanbul kentine, İstanbul halkına anlatmak ve hep birlikte karar verip, bu yolculuğu bir nevi karar metnine dönüştürmek arzusundayız. Bunu hızlıca bitireceğiz. Ve İstanbul'un bu yolculuğundan hepimiz haberdar olacağız.”

İstanbul'un dünyada aynı anda en çok raylı sistem inşa eden şehir haline geldiğinin altını çizen İmamoğlu, “Bu değerli bir başarıdır. 10 hatta birden bu çalışmaları sürdürüyoruz.”

“İKİNCİ TBM’İ YAKINDA DEVREYE ALACAĞIZ”

Uzunluğu 4,9 kilometre olan Pendik-Kaynarca hattının 2023’te, 9 kilometrelik Kaynarca-Tuzla hattının da 2024’te hizmete açılacağının müjdesini veren İmamoğlu, söz konusu projeler için buldukları finansman için şu bilgileri verdi:

"Bu aslında yerel yönetim ciddiyetine, bir kamu finansmanını yönetme sorunluluğuna sahip şekilde hareket ettiğimize dair önemli bir göstergedir. Kurumsal yapımızda şeffaflığa, hesap verebilirliğe ve sağladığınız o güvenle beraber her türlü başarıyı elde edebilirsiniz bakışına sahibiz. Halka sözünü verdiğiniz projeleri, bu şekilde eğer yola çıkarsanız, başlayamamış ya da yüzde birle bile değil, bırakmış bir halde değil süreci yürüten bir kurum haline dönüştürürsünüz. Yüzde birin bile çok altında başlama oranıyla devraldığımız ve hızlıca süreci başlattığımız bir şekilde firmalarımızla da bu süreci en doğru şekliyle planlayarak, şu anda hızlı bir ilerlemeyle baş başayız. Bugün de TBM kazıya başlıyor. Yakın zamanda da ikinci TBM'yi devreye alacağız. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma, teknik arkadaşlarıma, yol arkadaşlarıma ve yüklenici firmalarımızın iş birliğine teşekkür ediyorum."

 

Kaynak: anka