İSMET KÖSOĞLU

Rize’nin İskencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taşocağına karşı köylülerin başlattığı direniş, 100. gününde. Şantiye girişine maniler söyleyerek gelen vatandaşlara seslenen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Buradaki direniş 100. gününe geldiyse, bilin ki, bu büyüyecektir” dedi.

Rize’nin İskencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taşocağına karşı köylülerin başlattığı direniş, 100. gününde. Köylüler, şantiye girişinde eylem yaptı. Köylüler adına konuşan Osman Baş, yapılan haksızlıklara karşı çıktıklarını ve başarılı olduklarını söyledi. Büyük bir dayanışma örneğinin sergilendiği İskencedere’de konuşan Baş şunları söyledi:

“TAŞ OCAĞI İNSANLARIN PSİKOLOJİSİNİ BOZDU”

“Karşı çıktık ve kısmen başarılı olduk. Fakat durmadılar. Yeni bir taş ocağı için tekrardan başvuruda bulundular. Buna da karşı her türlü hukuksal ve haklı tepkimizle mücadelemize başladık. Mücadelemizin 100. günündeyiz. Ve bu mücadelenin içindeki her birey bu mücadeleyi sonuna kadar getirmek için elinden geleni ardına koymayacağının yeminini etmiştir. Dostlar, 100. gününde ceviz ağacının altında dimdik ayaktayız. Dostlar, düşmana kararlılığımızı gösteriyoruz. İstediğimiz gayet basittir. Suyumuza, toprağımıza, eko sistemimize sahip çıkıyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Buradaki taş ocağı göstermiştir ki, daha yol açımında insanların toprakları kirlenmiştir. İnsanların suyu kirlenmiştir. İnsanların havası kirlenmiştir. İnsanların psikolojisi bozulmuştur.

“ÜLKEMİZ CAYIR CAYIR YANIYOR”

Demek ki, burada yanlış giden bir şeyler var. Son günlerde orman yangınlarıyla, ülkemizin cayır cayır yandığını biliyoruz. Ormanlarımız gidiyor. Bir taraftan yakıyorlar. Küresel iklim ve kriz neticesinde kaybediyoruz. Bir taraftan da bu şekilde saldırı altında yok ediliyorlar. Buna dur demeliyiz. Buna insan olan herkesin dur demesi lazım. Vicdanın buna dur demesi lazım. Bundan başka gideceğimiz yer yok. Biz buradayız. Atalarımızın dedelerimizin toprağına sahip çıktık. Bundan sonra da sahip çıkacağız. Bizi hiçbir güç durduramayacak. Biz haklıyız çünkü. Misafirlerimiz var. Yanımızda olan bir milletvekili arkadaşımız var. Burası bütün partilere açık bir alandır. Hiçbir partiye hiçbir anlayışa yasak getirilmemiştir. Kendilerini gelip direnişin içinde ifade edebilirlerdi. Şimdi Mehmet Bekaroğlu’nu buraya çağırıyorum.”

BEKAROĞLU, KARADENİZ SAHİL YOLUNU ELEŞTİRDİ

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise şunları söyledi:

“1987 yılında Karadeniz çevre yolu ile birtakım çalışmalar başlayınca, Trabzon’da birtakım arkadaş bu işin yanlış olduğunu söyledi. Karadeniz sahil yoluna. Yahu siz üniversite öğretim üyelerisiniz, deli misiniz ya? Ne oldu size? Yola karşı çıkar mı insan. Ya bu yolun projesi falan yok. Anladığımız kadarı ile Sarp’tan başlayıp Samsun’a kadar bir çizgi çizeceksiniz ve buna yol diyeceksiniz. Böyle iş olmaz. Dinlemediler biliyorsunuz. İhale edildi. 5 tane müteahhitte verildi. Bu yol ANAP zamanında başladı, Rizeli bir başbakan vardı o zamanlar. Daha sonra yine Rizeli bir Başbakan zamanında bitirildi. Yol devam ediyor. Şimdi ne oluyor biliyor musunuz arkadaşlar? Daha evvel başka yerlerde de oldu. Geçtiğimiz günlerde Arhavi’de su taşıyor. Yatağına sığmayan su taşıyor, normal. Yıllardan beri, yüzyıllardan beri su akıyor Karadeniz dağlarından geliyor, sahile denize karışıyor. Ama, bugünlerde insan müdahalesi ile bir sürü müdahale var. Ama özellikle de Karadeniz sahil yolu dolayısı ile su denize gidemedi, geri döndü. Ve bütün Arhavi’nin evlerin birinci katını bastı. Dükkanları bastı. Eşyaları mahvetti. Eğer o sel olayı gece olsaydı çok sayıda can kaybedecektik. Allaha Çok şükür gündüz oldu.

“İKTİDAR İNAT ETTİ”

Ya arkadaş, Karadeniz’de her tarafında kaya var içerlerde. Niye baktın, araştırdın. Karadeniz’deki taşların kayaların tamamı bazalt. Bunun yüzde 45-50’si bazalt taş. Yani dolguda kullanılabilir. Eğer isteselerdi, burayı değil de buraya yakın açık olan bir taş ocağından getirebilirlerdi. Daha kıraç yerlerden taş alabilirlerdi. O da tartışılabilir, doğru mu yanlış mı? Ama bir şeye dikkat çekiyorum. İnat olsun diye sanki. Sanki inat olsun diye buraya geldiler. İnsanları ezdiler. İnsanları susturdular. Kimine rüşvet teklif ettiler. Kimine oğlunu, kızını atarız dediler. Birçok yerde yalan söylediler ve burayı elimizden aldılar. Eze eze elimizden aldılar. Öyle sanıyorlar. İnsanları yendik, iktidarımızı gösterdik bütün dünyaya.

“BU ALEV BÜYÜYECEK, KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN”

Kuşa, kurda, insana balığa karıncaya, her şeye iktidarımızı gösterdik. ‘En güçlü biziz’ dediler. Öyle değil arkadaşlar. Burada küçük bir alev var ya, bu alev büyüyecek hiç kimsenin şüphesi olmasın. Buradaki direniş 100. gününe geldiyse, bilin ki, bu büyüyecektir. Bakın burada olup bitenler ne kadardır bilemiyorum. Ama bütün Türkiye’ye ve dünyaya etkisi var buranın. Dünyanın değişik yerlerinden insanlar bizi arıyor ve bu direnişten dolayı bizleri tebrik ediyor. İkizderelileri, buradaki insanları tebrik ediyor.

Bu az iş değil, burayı durduramadık ama burada harcanan emeklerin buradaki direniş boşa gitti anlamına gelmiyor. Başka küçük ateşlerle birleşecek ve büyük bir ateş olacak bunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ben de baştan beri buraya katkı sağlayan herkese, özellikle buradaki köylülere teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun. Gazanız mübarek olsun”

Bekaroğlu’nun sözlerinin ardından, direnişçi köylüler, “Doğama dokunma, yangın olur, sel olur” sloganı attılar. İkizdere eylemcileri tarafından bir de 100’Gün videosu hazırlandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

(VİDEO:1)

* İkizderelilerin, İşkencedere vadisine manilerle gelişi

* Direnişçiler adına konuşan Osman Baş

* CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu

* Sloganlar

(VİDEO:2)

* Köylülerin hazırladığı 100'ncü gün direniş videosu

Kaynak: anka