Rize'nin İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı doğa mücadelesi 15'inci gününde türkülerle, eylemlerle sürüyor. İkizdereli yurttaşlar, köyden taş ocağı alanına, "Direne direne kazacağız" sloganı eşliğinde yürüdüler. CHP Milletvekili Tahsin Tarhan da bugün İskencedere Vadisi'ne gelerek, yurttaşlarla birlikte doğa tahribatını inceledi. Düşen taşlar nedeniyle kapanan dereyi anımsatan Avukat Yakup Okumuşoğlu, bölgedeki şelalenin korunması gerektiğine dikkat çekerek iş makinesi operatörüne, "Şelaleye dokunma. Patronuna söyle 2 tane kamyon getirsin buraya. Bu taşları alsın" dedi.

Çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı mücadele devam ediyor. "Toz fabrikası değil, çay fabrikası istiyoruz" sloganıyla yaklaşık iki ay önce çadır kurularak başlatılan eylemler, iş makinelerinin çalışmaya başlamasıyla birlikte ormanlık alanda doğa nöbetine dönüştü.  

Bölge halkı, çalışmaların durdurulmasını isterken, İskencedere Vadisi'ndeki canlı yaşamının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, iş makinelerinin yol açımı sırasında düşürdüğü taşlar nedeniyle ağaçların kırıldığı, deredeki balık ve kurbağaların ise öldüğünü belirttiler. Koronavirüs salgınında vaka sayılarının ve can kayıplarının artışı nedeniyle alınan 17 günlük tam kapanma kararında, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, bu süreç içerisinde her gün CHP'li bir milletvekilinin alanda nöbete katılacağını duyurmuştu. 

Dün CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu'nun katıldığı nöbete bugün CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan katıldı. Tarhan, Rize kökenli CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ve CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ile birlikte doğa tahribatının yaşandığı bölgede inceleme yaptı. 

Tarhan'a avukat Yakup Okumuşoğlu ve nöbetteki İkizdereli yurttaşlar eşlik etti. İkizdereliler, ellerinde Türk bayraklarıyla birlikte, "Direne direne kazacağız", "Yaşasın onurlu mücadelemiz" sloganları atarak çalışma alanına yürüdüler. Yürüyüşe, Tarhan ve Bekaroğlu da katıldı. 

Tahribatın yaşandığı alanda, şelalenin olduğunu belirten avukat Okumuşoğlu, iş makinesi operatörünü, "Şelaleye dokunma. Patronuna söyle 2 kamyon göndersin, bu taşları alsın. Buna hakkınız yok. Patronunuzun 50 tane, 1000 tane, milyon tane kamyonu var. Getirsin buraya iki tane kamyon" diyerek taşların alandan temizlenmesini istedi. 

 

Kaynak: anka