Haber: ALTAN YAĞCI - Kamera: ANIL VEREL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ), yaptırdığı 100 köpek kulübesini, sokak hayvanlarının kullanımı için kentin 25 farklı bölgesine yerleştirdi. İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen projeye ilişkin olarak, “Tabii sadece kulübeleri yerleştirmekle kalmadık. Can dostlarımızın beslenme ihtiyacını da karşılamak için düzenli olarak mamalarını kulübelere götürüyoruz” dedi.

İBB iştiraki İGDAŞ, sokak hayvanları için İstanbul’un 25 farklı bölgesine 100 köpek kulübesi yaptırarak, hayvanların barınma ihtiyacına destek sağladı. Köpek kulübelerinin yerleşim lokasyonu için daha çok şehrin dışında kalan orman bölgeleri tercih edildi. Ayrıca İGDAŞ bu proje kapsamında, kulübelerin bulunduğu bölgelerdeki sokak hayvanlarına mama desteği de sağlıyor.

İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, sokak hayvanlarına yönelik yürütülen projeyle ilgili şunları söyledi:

“İSTANBUL 16 MİLYON İSTANBULLUYLA YAŞAYAN CAN DOSTLARIMIZDAN DA OLUŞUYOR: Bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak '16 milyon için çalışıyoruz' diye bir mottomuz var ve bu şekilde bütün İstanbul halkına hizmet etmeye gayret ediyoruz. İGDAŞ da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki. Dolayısıyla biz de aynı motivasyonla, aynı mottoyla 16 milyon İstanbulluya hizmet etmek için 7 gün 24 saat gayret gösteriyoruz. İstanbul sadece 16 milyon İstanbulludan değil, 16 milyon İstanbulluyla birlikte yaşayan can dostlarımızdan da oluşuyor.

DİĞER CANLILARIN DA HAYATINA DOKUNALIM İSTİYORUZ: Dolayısıyla biz özellikle sokağa bırakılmış ya da şehrin dışına bırakılmış can dostlarımızın, kedilerimizin, köpeklerimizin, diğer canlıların da hayatına dokunalım istiyoruz, bunu bir sosyal sorumluluk ve sürekli bir proje olarak görüyoruz. İGDAŞ'ın kendine özgü bir durumu da var çünkü doğal gaz dağıtım şirketiyiz. Dolayısıyla bütün İstanbul’un ısınma ihtiyacını karşılayan bir kurumuz.

CAN DOSTLARIMIZIN BARINMA VE BESLENMESİNE BİZİM DE BİR KATKIMIZ OLSUN İSTEDİK: Böyle baktığınız zaman her canlının barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları var. Dolayısıyla biz bu can dostlarımızın hem barınma ihtiyacını hem beslenme ihtiyacını özellikle bu soğuk günlerde, kış aylarında karşılama konusunda bizim de bir katkımız olsun istedik. Burada da özellikle şehir merkezlerinden ziyade, şehir dışına bırakılmış, dolayısıyla yaşam mücadelesi daha zor koşullarda olan alanları seçtik. Çünkü şehir merkezlerinde olan can dostlarımıza yine buradaki birçok hayvansever hem barınmaları hem de beslenmeleri için destek oluyor, yardımda bulunuyor. Ama ormanlık alanlara bırakılmış, İstanbul'un yerleşim bölgelerinin biraz dışındaki alanlara bırakılmış can dostlarımız için bu imkân daha sınırlı. Dolayısıyla birilerinin oralara gitmesi lazım. Birilerinin onları bu soğuktan, yağmurdan, kardan, tipiden korunması ve beslenmesi için yanlarında olması lazım.

İGDAŞ OLARAK CAN DOSTLARININ YANINDA OLAN BİR PROJE BAŞLATTIK: Biz de İGDAŞ olarak can dostlarının yanında olan bir proje başlattık. Ne yapıyoruz biz? Biraz evvel ifade ettiğim gibi İstanbul'un yerleşim bölgelerinin dışında olan ormanlık alanlara bırakılmış can dostların barınması amacıyla dayanıklı ve yere sabitlenmiş dolayısıyla alınıp götürülmesinde çok mümkün olmayacağı kulübeler tasarladık. Bu kulübelerin özelliği şu; ben alanları dolaştığım zaman ormanlık alanlarda kulübeleri görüyorum. Oradaki kulübeler, hayvanseverlerin kendi imkanlarıyla yapmaya çalıştığı ama ilk yağmurda ya da ilk soğukta ilk karda yıpranan dökülen ve barınma ihtiyacını karşılamayan kulübeler oluyor. Dolayısıyla biz uzun süre böyle üç ay, beş ay, altı ay değil bir mevsim değil, iki mevsim değil, çok uzun süre kullanabilecekleri sadece kış için değil, yazın da çok sıcak havalarda gölge ihtiyacını da karşılayabilecek şekilde dayanıklı malzemeden yapılacak kulübeler tasarladık. Çam ağacından kulübelerimizi yaptık. Ve bunları hem köpekler bir arada olabilsin hem bir kulübeye aynı anda birden fazla köpek girebilsin ki birbirlerini ısıtabilsinler. Dolayısıyla dörtlü kulübeler yaptık. Ve bu kulübelerimiz izolasyon malzemesi de kullanılarak sadece bununla yetinmeyip sabit olsunlar, başka bölgelere götürülme gibi bir risk olmasın diye beton zemin üzerine bunlar sabitlenmek kaydıyla yerleştirilmesi planlandı.

100 KULÜBEYİ 25 AYRI LOKASYONA YERLEŞTİRDİK: Kulübelerin çizim aşamasında da arkadaşlarımızla beraber çalıştık. İstanbul'un ilk etapta 25 ayrı bölgesine 100 kulübeyi halihazırda yerleştirmiş bulunuyoruz. Bölgeleri özellikle tespit ettik. Nerelerde yoğunluk var ona göre belirleyerek 100 kulübeyi 25 ayrı lokasyona yerleştirdik. Tabii sadece kulübeleri yerleştirmekle kalmadık. Can dostlarımızın beslenme ihtiyacını da karşılamak için düzenli olarak mamalarını kulübelere götürüyoruz. Benim için en mutlu anlardan biri bu projemiz diyebilirim. Çünkü oraya gittiğimiz zaman onların sevincini, bize olan ilgilerini görmek bizi çok mutlu ediyor. Bir baba olarak beni de çok mutlu ediyor. Projemi, can dostlarımızın hayatını kolaylaştıracak şekilde etap etap geliştirmeye devam edeceğiz.”

 

Kaynak: anka