İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine metruk binalarla ilgili bir genelge gönderdi. Genelgede, metruk binaların ikamet adresi olarak gösterilmesini önlemek amacıyla alınan tedbirler anlatıldı. Genelgede, şimdiye kadar 70 bin 546 metruk binanın yıkıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelindeki metruk binalarla ilgili bir genelge yayımladı. 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeye göre; valilik ve belediyelerce metruk bina olduğu tespit edilen yapıların, tespit tarihinden sonra ikamet adresi olarak gösterilmesine müsaade edilemeyecek.

Genelgede, kamu düzeni ve güvenliğinin muhafazası, kent estetiğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi, uyuşturucu/uyarıcı madde temini ve kullanımı başta olmak üzere suç ve suçlu ile mücadelede kapsamında, ülke genelindeki metruk binaların tespit edilmesi, iyileştirilmesi, yıkılması ve bu binaların kullanımının engellenmesine yönelik tedbirler alındığı hatırlatıldı.

Bu tedbirlere ilişkin veri de genelgede paylaşıldı. Buna göre; bugüne kadar tespiti yapılan 106 bin 792 metruk binanın yüzde 66,6’sı, yani 70 bin 546’sı yıkıldı. Yüzde 15,55’i, yani 16 bin 608’i rehabilite edildi ve güvenlik tedbiri alındı. Ülke genelindeki metruk binaların yüzde 81,61’ine, yani 87 bin 154’üne işlem yapıldı. Geriye kalan 19 bin 638 binanın ise yıkılma ve iyileştirme çalışmaları devam ediyor.

Genelgede, usulüne uygun tebligat yapılmasından kaçınma, okul kaydı vb. özel sebepler nedeniyle yerleşim yeri adresi olarak metruk binaların gösterildiği anımsatılarak valilikleri şu uyarılarda bulunuldu:

"Valilik veya belediye tarafından metruk bina olduğu tespiti yapılan yapıların, yerleşim yeri adresi olarak bildirilmesine (tespit tarihinden sonra) müsaade edilmeyecek.

Bu doğrultuda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce, Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ve Adres Kayıt Sistemi’nde (AKS) yapı ve bina katmanlarına 'Metruk Bina' kayıt ve açıklama alanı eklendi. Böylelikle metruk bina olduğu tespit edilen yapılara ilişkin bilgilerin, yetkili idarelerce (il özel idaresi ve belediye), MAKS ve AKS üzerinden gecikmeksizin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesi sağlanacak.

Valilikler ve belediyeler tarafından yapının metruk olduğu bilgisinin MAKS ve AKS’ye işlenmesiyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce, metruk yapılara adres bildiriminin yapılması elektronik ortamda engellenecek."

Kaynak: anka