ŞEYMA PAŞAYİĞİT

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, yaklaşık 15 saat süren bütçe görüşmelerinin ardından “Gözlerini öyle hırs bürümüş ki bizi boğsalar tatmin olmayacaklar. Sizin bu sıralarınızda oturanlar rahmetli Menderes’e, rahmetli Demirel’e aynısını yaptılar. Eşinin iç çamaşırını Türkiye’nin siyaset malzemesi haline getirdiler” sözleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışmaya neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç üst üste özür talep etti. Soylu, “Kemal Kılıçdaroğlu, bunları bilerek burayı karıştırmak için azmettirici olarak göndermiştir” ifadeleri ile gerginlik yükseldi. Gün boyu sık sık sorulan “10 bin dolar alan siyasetçi kim?” sorusu yanıtsız kaldı.

İçişleri Bakanlığı’nın 2020 yılı kesin hesabı ve 2022 yılı bütçesi, 15 saat süren görüşmelerin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Gün boyu devam eden sert tartışmaların sonunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt vermek üzere söz aldı. Soylu konuşmasına şöyle başladı:

SOYLU: “İNTİKAM ALMAK İÇİN KURGULANMIŞ MESAİ GÜNÜ”

“Zannediyorum bu benim 7. plan ve bütçe çalışmam. Meclis’imizin çalışma sistemini gerek milletvekilliği gerek bakanlığımız döneminde gören birisiyim. 7 yıldır ilk kez bir organizasyonun, TBMM çatısı altında gerçekleştiğini görüyorum. Elbette eleştiri haktır, bizim eleştirilecek politikalarımız ve belki şahsi değerlendirmelerimiz olacaktır ama azmedilmiş şekilde bir bütçeyi ve bütçenin sunucularını, hem Bakanlığı hem Türkiye’yi töhmet altında bırakan; bir hınç almak, intikam almak için kurgulanmış mesai günüyle karşı karşıya kaldım. Burada her türlü cevabı verdik. İlk tartışmada burada muhakkak kendisi de cevap verecektir. Sayın Özkoç ile bugün CHP’li diğer milletvekillerinin yaptığı gibi ‘İçişleri Bakanı sorularıma cevap vermediği için kaçtı’ diye twit atabilecek bir büyük yalanı buradan paylaştı. Türk medyası da aynı şekilde ortaya koydu. Biz bugün sabahtan itibaren göç, terör, asayiş, uyuşturucu meselesi var; bütün bunlarla ilgili konuşacağımıza bizim esas itibariyle mücadele alanımız olan terör örgütlerinin ve suç örgütlerinin, Türkiye’nin istikrarını bozmaya, direncini kırmaya yönelik, özellikle 15 Temmuz’dan sonra oluşturdukları iftira hattına, TBMM’nin şu salonunun istismar edilerek alet edilmesi bu ülkenin bakanı ve evladı olarak beni üzmüştür. Söyleyecek cümle bulamıyorum. Artık yalan da değil bir cinnet hali olduğunu düşünüyorum. Kendi Genel Başkanı’nı takip etmeyen, ‘siz bu tezkereyi genişletmişsiniz’ diyen anlayışı takip etmeyen anlayışı, ‘siz bunu nasıl çıkardınız’ diye sanki Fırat’ın doğusuna biçim yükleyen bir anlayışı ortaya koydu. Bir takım kendi politikalarına sahip olabilseler Barış Pınarı Harekatı bölgesinde devletin bütün unsurlarının olduğunu anlayabilme kabiliyetine sahip olacaklar.”

SOYLU’NUN DEMİREL İLE İLGİLİ SÖZLERİYLE YENİDEN TARTIŞMA ÇIKTI

Soylu’nun şu cümleleri yeni bir tartışmayı alevlendirdi:

“Gözlerini öyle hırs bürümüş ki bizi boğsalar tatmin olmayacaklar. Bunun benzeri olduğu için söylüyorum. Sizin bu sıralarınızda oturanlar rahmetli Menderes’e aynısını yaptılar. Rahmetli Demirel’e aynısını yaptılar. Eşinin iç çamaşırını Türkiye’nin siyaset malzemesi haline getirdiler. Rahmetli Özal’a aynısını yaptılar. Yapanların ayıbı.”

CHP sıralarından “Ayıp” tepkileri geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Çok ayıp, iç çamaşırına falan girme, çamaşırından bahsediyor. Bir kadına hakaret ediyor. Ölmüş bir genel başkanın eşinin iç çamaşırından bahsediyorsun. Çok ayıp. Yapma bunu” dedi. Özkoç, uzun süre Bakan Soylu’dan özür dilemesini istedi.

Soylu, sözlerini “Aynısını Erbakan’a yaptılar” diye sürdürdü. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ise Özkoç’un itirazlarına “Onun siyasete alet edilmemesinden bahsediyor” karşılığını verdi.

Bakan Soylu, Özkoç’un sözlerine “O dert bizde var. Ayıp olsa, 15 Temmuz’da Genel Başkanı’nın nerede olduğunu ifade edersin. Yalanlarınıza devam edin. Ben tarihsel gerçekleri ifade ediyorum. Kendisinin anlama kabiliyeti olsaydı Fırat’ın doğusuyla batısını anlardı. Sayın Özkoç, sosyal medya politikası yapmaktadır. Senin yaptığın ayıptır, senin özür dilemen lazım. Azıcık zeka pırıltın olsa... Bunların yaptığı siyasi linçleri anlatıyorum. Kim bu ülkeye hizmet yaptıysa, onlara kan kusturduğunu anlatıyorum. İftiracı bunlar” yanıtını verdi.

Bu sırada Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Kadına hakaret etmedi. Onun siyasete alet edilmemesinden bahsetti. ‘Malzeme olarak kullanılmamalı’ dedi” diye araya girdi.

Soylu, “Selahattin Demirtaş’a terörist diyemeyenler burada. Özür diletmeye çalışıyorsun. Yazıklar olsun. Sen sosyal medyaya konuş. Kemal Kılıçdaroğlu, bunları bilerek burayı karıştırmak için azmettirici olarak göndermiştir” dedi.

Cevdet Yılmaz, Süleyman Soylu’nun sorulara yanıt vermesi için ayrılan süre içinde 10 dakika ara verdi.

Aranın ardından Süleyman Soylu, “Kasetle bir partiyi yönetmeye çalışanların bu itirazları ve bu saptırmaları elbette olacaktır. Kendisinin ortaya koyduğu ve bu işin başında söylediği meseleler de aynı meselelerdir. Buraya geldi bir grup başkanvekili olarak bir yalanla başladı” diye konuştu.

Özkoç’un “Yalan yok” demesi üzerine Soylu, “O zaman Genel Başkan’ın yalan söylüyor. Sayın Kılıçdaroğlu ‘her şeyi bir tezkereye koymuşlar’ diyor. Grup başkanvekili ayrı, sözcüsü ayrı, Kılıçdaroğlu ayrı bir şey söylüyor. Oysa olan apayrı. Tüm terörist unsurlara karşı, muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğimizin idame ettirmesini sağlayacak şekilde devam ediyor. Fırat’ın batısı da var, doğusu da var” diye konuştu.

Özkoç, ısrarla özür talep etti ve “Ben yapsam beni burada tutmazsınız” diye tepkisini dile getirdi.

Soylu, “Yalanlarından bir tanesi daha. Biz siyasi tarihimizde çok konuştuk. Senin kafan almaz o işe. Sen sosyal medyadan şov yapmaya devam et” dedi.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’ın gerginlik dinmeyince “Söyleyecek şey bulamıyorum” sözleri dikkat çekti.

Soylu, “Şu anda dengesini kaybetmiş bir kişi varken konuşmanın devam ettirilebilmesi mümkün değil” dedi. Özkoç, “Dengesini kaybeden odur” dedi ve özür talebini bir kez daha yineledi.

“BELGE DOĞRU DA…”

Kolombiya'da yakalanan ve Türkiye'ye gönderileceği belirtilen kokainle ilgili iddialar hakkında Soylu, “Belge doğru da. Türkiye’ye böyle bir malın geleceğini ifade ettiler. Bizim taleplerimize herhangi bir cevap vermediklerini de söylemek istiyorum. Yanlış tercüme edilen, kendi ülkesinin devletine, narkotik dairesine, kendi bilgilerine inanmayan ama FETÖ’nün yönlendirilmesine inanan anlayış” dedi.

Bu sırada, Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Bakan Soylu’ya yönelik “Ayhan Bora Kaplan ile ilişkilerini açıkla. Mafya mensuplarıyla neden telefonda konuştuğunu açıkla. Sen bunun hesabını vereceksin” dedi. Soylu, “Bunu söyleyip de ispat etmeyen şerefsizdir, haysiyetsizdir, onursunuzdur. Sensen; sen şerefsizsin, haysiyetsin, onursuzsun” karşılığını verdi.

CHP’li Özkoç’un; Sezgin Baran Korkmaz’ın yurt dışına çıkmadan önce kendisiyle görüşüp görüşmediği ile ilgili sorusuna Soylu, “Sizin aklınız yetmez” yanıtı verdi.

Soylu, konu hakkında sonrasında şunları söyledi:

“Kendi kurumunuzdaki arkadaşlarınıza soracaksınız, onunla beraber iş tutan arkadaşlarınıza soracaksınız, onunla beraber akşam sefası yapanlara soracaksınız, onunla beraber HDP’ye maddi yardımda bulunan anlayışa soracaksınız. Devletin bütün kurumları ile beraber, aklınızın yetmediği şudur, öyle bir karar aldık ve öyle bir meseleye daldık ki, organize suç örgütlerine karşı durduğumuz bu sistemdir.”

10 BİN DOLAR ALAN SİYASETÇİ SORUSU YANITSIZ KALDI

Yanıt süresi boyunca HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “10 bin dolar alan siyasetçi” iddialarını sordu. Süre dolduğu için Cevdet Yılmaz, yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı’nın kesin hesabı ve bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

Komisyon, İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi üzerindeki görüşmelerine, sabah saat 11.00’da başladı.

Muhalefet milletvekilleri başta, “Silahların gölgesi altında bütçe müzakeresi olmaz” diyerek; görüşmelerin yoğun koruma altında yapılmasını eleştirdi.

Bakan Soylu, sunum yaptığı sırada; CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a yönelik, “Ben terörle mücadele anlatıyorum, sürekli oradan gülerek bana bakma, gevrek gevrek gülüyorsun” deyince Özkoç, “Senin yalanlarını dinlemek zorunda mıyız” tepkisi gösterdi. Sunum sırasında Süleyman Soylu’nun salondan çıkmasıyla kısa süreli ara verildi. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Süleyman Soylu yanıt veremeyeceği sorular olduğu için provokatörlük yapıyor” dedi.

Gün boyu muhalefet milletvekillerinin en çok eleştirdiği konu ise “10 bin dolar alan siyasetçi” iddiası ve uyuşturucu kaçakçılığı üzerine oldu.

Öte yandan muhalefet milletvekilleri, Süleyman Soylu’ya sık sık “İstifa edecek misiniz” diye sordu.

Akşam saatlerinde ise tartışmalar sertleşti. MHP Mersin Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un “Selahattin Demirtaş şerefsiz bir teröristtir” ifadelerine, HDP’den tepkiler yükseldi. MHP milletvekilleri, HDP milletvekillerinin üzerine yürüdü.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın intiharı ile ilgili sorular sorduğu sırada Soylu’nun karşılık vermesi, bir başka gerginliği tırmandırdı.

Soylu, “Ben altı yıldır ilk kez böyle bir bütçe görüyorum. Bunun sebebi de Engin Özkoç’tur. Talimatı da Kemal Kılıçdaroğlu’ndan almıştır” dedi. Soylu, CHP’li Başarır’a yönelik de “Sen zehirli bir yılansın” ifadelerini kullandı.

Soylu, bu sözlerin üzerine sakinleşmesi için bürokratlar tarafından salondan çıkarıldı. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz da çalışmalara sık sık ara vermek durumunda kaldı.

Kaynak: anka