İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Dinçer Sümer’in yazdığı ve Ersin Umulu’nun yönettiği "Maviydi Bisikletim" adlı oyunu seyirciyle buluşturuyor. Oyun, 22-25 Eylül ve 29 Eylül-2 Ekim arasında Ümraniye Sahnesi’nde oynanacak.

Oyunda, ilk gençlik yıllarını geçirdiği İzmir'e özlem duyan ve ilk aşkının izinden giden bir adamın anılarına yaptığı yolculuk, izleyenleri 1950'lerin İzmir'inden günümüze taşıyacak. 

Maviydi Bisikletim, Dinçer Sümer’in hayatından izler taşıyan tek kişilik oyunlarından biri. 1996-97 tiyatro sezonunda Erdal Özyağcılar’ın dramaturgisini yapıp rol aldığı beğeniyle izlenen oyun, bir kuşak sonra yeniden Şehir Tiyatroları’nda sahnelenecek. 

Dramaturgisini Hatice Yurtduru’nun, müziğini Hakan Elbir’in, dekor-kostüm tasarımını Ayşen Aktengiz’in, ışık tasarımını Murat İşçi’nin, efekt tasarımını Nesin Coşkuner’in, kareografisini Özge Midilli’nin yaptığı, fotoğraflarını Ahmet Çelikbaş’ın çektiği oyunda Arda Aydın rol alıyor.

Maviydi Bisikletim’in yönetmeni Ersin Umulu, oyunu nasıl ele aldığını şöyle anlattı:

"Türk tiyatrosuna yıllarca emek vermiş Dinçer Sümer'in hayatından yola çıkarak otobiyografik bir sahneleme düşündüm. Bu amaçla Dramaturg Hatice Yurtduru ile birlikte 'Bir Düş Müydü O İzmir' romanından alıntılar yaparak oyunlaştırdık, 'Maviydi Bisikletim' oyun metnine ekledik. Bir yönetmen, oyuncu, yazar ve akademisyen olarak tiyatroya emek vermiş bir tiyatro adamının hayatını kendi kaleminden, kendi dilinden aktarmayı amaçladım. Yaşamındaki kırılma noktalarını, İzmir olan sevgisini, meslek aşkını, bir 'bisiklet' çerçevesinde topladım.

İnsana dair öfke, sevgi, umut vb. duyguları naif bir dille anlatıyor oluşu bu metni günümüzde daha değerli kılıyor. İlk aşkın kırılganlığı, coşkusuyla bir aile hikâyesi anlatıyor. Çok kültürlülüğün, komşuluğun, toplumsal değişimin, savaşın izlerini takip ediyor. 1950'lerin İzmir’ine Dario Moreno ezgileriyle yolculuk yapıyoruz."

Kaynak: anka