OKTAY YILDIRIM

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun reddettiği; İBB'ye ait parsellerin Kağıthane’deki Osmanlı Arşiv Külliyesi’ne 25 bedelsiz olarak tahsisine ilişkin ısrar kararı oylamasında İBB Meclisi'nde tartışma çıktı.

İBB Meclisi'nin kasım ayı oturumlarının 6. birleşimi Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. Kasım ayı oturumlarının sonuncusuna İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlık yaptı. 2022 bütçe sunumu öncesinde İmamoğlu'nun daha önce reddettiği bir tahsis kararı yeniden oya sunuldu.

İBB 16 MİLYON LİRA İŞGAL TAZMİNATI TALEP ETMİŞTİ

İBB mülkiyetinde bulunan ve encümen kararı ile 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'na tahsis edilen Kağıthane'deki Osmanlı Arşiv Külliyesi binasının bir kısmı ile arkasındaki duvarla çevrili yeşil alanın bir kısmının tahsis süresi 2019 yılında dolmuştu. İBB, tahsis süresi dolduğu halde 2 yıldır kullanılan İBB'ye ait parseller için 16 milyon lira işgal tazminatı talep etti. Söz konusu para ödenmezken AKP'li meclis üyeleri, MHP'li üyelerin desteği ile ekim ayı meclis toplantısında yeni bir tahsis kararı çıkarttı. Oy çokluğu ile alınan 25 yıllık tahsis kararını İBB Başkanı İmamoğlu veto etti. AKP'li üyelerin tahsis önerisi İmamoğlu'nun bugün yönettiği oturumda tekrar oya sunuldu. Meclis, İmamoğlu'nun veto kararında direndi. AKP-MHP grubunun oyları ile “ısrar kararı” olarak İBB'ye ait parsellerin bedelsiz olarak Devlet Arşivleri Başkanlığı'na tahsis edildi.

"590 MİLYON LİRA KAMU ZARARINA SEBEBİYET VERİLECEK"

Bu arada İBB Meclis toplantısında gerginlik yaşandı. Çıkan tartışmada parti temsilcileri şu açıklamaları yaptı:

CHP'li Filiz Öztürk Çelik: Kağıthane ilçemizde bulunan Osmanlı Arşiv Külliyesi'ne tahsis edilen bu alanın mülkiyeti İBB'ye ait. Söz konusu tahsisin süresi 17 Aralık 2019 tarihinde doldu. O zaman da verilen bir önergeyle tahsis süresinin uzatılması talep ediliyor. Şimdi bu konuda hukuk komisyonuna daha önce de raporlar gelmişti ve komisyonumuzun AK Parti üyeleri süre henüz dolmadan neden bu raporları önümüze geliyor diye bunları ya müdürlüklerine iade etmişti ya da reddetmişti. Ama bu konu AK Partili Meclis Üyesi arkadaşlarımızın önergeleriyle yeniden meclise taşındı. Bu konuda komisyonda, tahsis süresi dolmadan yeniden tahsisi yönünde rapor hazırlandı. Şimdi burada yaklaşık iki yıllık bir süreç içinde bir haksız işgal söz konusuydu. Bu nedenle 16 milyon lira civarında bir ecrimisil tahakkuk ettirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile arazinin Hazine'ye devri için görüşmeler başlatıldı. Tahsis kararı geçerse 573 milyon devir bedeli ve 16 milyon lira ecrimisil ile 590 milyon lira civarında kamu zararına sebebiyet verilecek. Kararı tekrar gözden geçirin.

"OSMANLI YADİGARI ARŞİVLER RENCİDE EDİLMİŞTİR"

AKP'li Muhammed Kaynar: Osmanlı yadigarı arşivler, işgalci pozisyonuna sokulmuş rencide edilmiştir. Bu bir utanç tablosudur. Bir kamu kurumu, kamu kurumuna ecrimisil yazamaz.

İMAMOĞLU: CHP VE ŞAHSIMA DÖNÜK GIYBET, YALAN VE İFTİRA KELİMELERİ

İBB Başkanı İmamoğlu: CHP ve şahsıma dönük gıybet, yalan ve iftira kelimeleri. Bu ciddi ortamda kahkaha atarak şov yapmaya çalışan arkadaşları sükûnete davet ediyorum. Burada olmadığımız zaman diliminde Muhammet beyin bu tarafının tedavi edilmemiş olmasını şaşkınlıkla izliyorum. Konuya odaklı konuşacağınız yerde milletin vatanseverliğini ta Osmanlı'ya kadar taşıyarak hukuksal cevabınız dışına taşımanızı da kınıyorum. 

MİKROFONU KAPATTIRDI

İmamoğlu, oylamaya geçince AKP'li Muhammet Kaynar ayağa kalkıp elini sallayarak ısrarla söz istedi. İmamoğlu da "Yerine otur, nefes al, söz vereceğim” karşılığını verdi. Kaynar, mikrofonu açılınca da “Yılda bir defa buraya gelip şov yapmaya çalışmayın, burası meclis” dedi. Bunun üzerine İmamoğlu, Kaynar'ın mikrofonunu kapattırdı. AKP Grubu da masalara vurarak tepki gösterdi.

Daha sonra yapılan oylamada, AKP Grubu’nun, İBB'ye ait parsellerin 25 yıllığına bedelsiz olarak Devlet Arşivleri Başkanlığı'na tahsisi kararı oy çokluğu ile meclisten geçti.

“KİŞİLERİN BİRBİRİNE SAYGISIZLIK ETMESİNE MÜSAADE EDİLMEMESİNE ÖZEN GÖSTERİLECEKTİR”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Herkes Meclis'in saygı çerçevesinde yürütülmesi konusuna dikkat edecek. Dikkat edilip edilmediğine de meclisi yöneten kişi karar verir. Kişilerin birbirine saygısızlık etmesine müsaade edilmemesine özen gösterilecektir. Meclis Başkanvekili’nin temel gayesi budur. Buraya geldiğim andan itibaren Türkiye'nin şu anki acı gündemine rağmen beni sataşmayla karşılama gereksizliğini gösteren ve hala Meclis sıralarında bu çaba içinde olan sizleri düşünmeye ve itinalı davranmaya davet ediyorum. Kendi gruplarında bu tür davranışlarda bulunanlara grup başkanvekillerinin müdahale etmesini istirham ediyorum."

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, "Meclis'in en büyük grubunu gereksizlikle itham ettiniz. Grup sözcümüz söz istedi vermediniz. Şimdi sessizce dinleyeceğiz sonra gereken yanıtı vereceğiz" diye konuştu.

"BU SENİN KAÇINCI YANILMAN"

İmamoğlu, AKP'li Göksu'ya, "Gereksiz demedim, ‘Gereksiz ifadeler kullandılar' dedim. Hiçbir gruba gereksiz demedim. Bu senin kaçıncı yanılman? Belki sağından solundan yanlış cümleler duymuş olabilirsin. Hala gereksiz ifadeler kullanılmaya devam ediyor" karşılığını verdi.

 

Kaynak: anka