Haber: ALTAN YAĞCI - Kamera: ANIL VEREL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Ağaç ve Peyzaj A.Ş., yeni dönem ağaç dikim çalışmalarına başladı. 2021 yılı sonbahar ve 2022 yılı ilkbahar itibariyle yaklaşık 50 bin ağaç dikme hedeflerinin olduğunu söyleyen Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, “Yıllık ortalama hedefimiz ise 100 bin civarında bir ağaç dikmek” dedi.

İBB iştiraki Ağaç ve Peyzaj A.Ş., kasım ayında başlayan yeni dönem ağaç dikim çalışmalarını Yenikapı Sahil Parkı'nda başlattı. Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, bu parka yaklaşık 2 bin civarında ağaç dikimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

“İSTANBUL İÇİN GENEL VİZYONUMUZ YILLIK 100 BİN AĞAÇ”

Ali Sukas, yeni dönem ağaç dikme çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, 2021 yılı sonbaharı ve 2022 yılı ilkbaharı arasında yaklaşık 50 bin ağaç dikmeyi hedeflediklerini belirtti. Sukas, “Yıllık ortalama hedefimiz ise 100 bin civarında bir ağaç dikmek. Buna çalı türü bitkiler dahil değil” dedi.

“YERLİ VE İKLİM ŞARTLARINA UYGUN AĞAÇLARI SEÇİYORUZ”

Ağaç ve Peyzaj A.Ş.’nin yürüttüğü ağaç dikimi çalışmalarında kullanılan ağaç türlerinin yerli ağaç ve İstanbul’un iklim şartlarına uygun ağaçlar olmasına dikkat ettiklerini söyleyen Ali Sukas, “Politika olarak biz, yani geçmişte çok eleştirdiğimiz ithal ağaç yaklaşımına karşı olarak yerli üretimi teşvik ediyoruz. Türkiye'de daha çok üretilmiş olan ve bizim yerli ağacımız dediğimiz ağaç türlerini ki bunlar ağırlıklı olarak İstanbul'un iklim şartlarına ve ekolojisine uygun olan ağaçları seçiyoruz. Burada da ağırlıklı olarak dış budak ve ıhlamur başta olmak üzere adaptasyon problemi çekmeyecek olan, İstanbul şartlarında uygun ağaç türlerini ağırlıklı olarak kullanıyoruz” dedi.

Ali Sukas, şunları söyledi:

"Ağaç ve Peyzaj A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketlerinden bir tanesi. Temel faaliyetlerimiz bizim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanında kalan ki yaklaşık 70 milyon karelik bir yeşil alan. Bu alanlar sahil parkları, kent içi küçük büyük parklar, korular, yol kenarları, orta refüjler. İBB'yle birlikte belirlenmiş politika çerçevesinde bu alanların sürdürülebilirliğini sağlayacak şekilde birlikte çalışıyoruz.

Biz, bir yönümüzle müteahhitlik yapıyoruz, bir yönümüzle kamusal bir hizmet yürütüyoruz. Bu kapsamda da şu anda 2021 yılı sonbahar çalışmalarımız bütün boyutlarıyla devam ediyor. Yani parklarda çim biçimi, temizlik, tesisat yenileme, sert zeminlerdeki bozulmaların yenilenmesi, tamir bakımı, orta refüjlerde yeniden düzenleme, yeni park yapımı süreçleri, yaşam vadilerinin şu anda imalatları devam. Biten var, bitmek üzere olan var. Yani işimiz bu. İstanbul'a, ‘yeşil İstanbul’ için hizmet üretmek daha doğrusu.”

Kaynak: anka