İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarım ve hayvancılık yapan çiftçilere verdiği desteklerin bir benzerini, küçük ölçekli balıkçılar için hayata geçirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 12 metrenin altında tekneleri bulunan toplam bin 200 balıkçıya, içinde epoksi macun, antifauling boya ve muşamba balıkçı tulumu olan koli yardımını Silivri'de başlattı. Yardım alan balıkçılar, İmamoğlu'na "Kolilerde bize sadece yardım değil umut da getirdiniz” dedi.

İBB'nin “Tekne Bakım ve Koruyucu Malzeme Desteği Dağıtım Programı”, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla başlatıldı. Piri Mehmetpaşa Mahallesi’ndeki Silivri Balıkçılar Barınağı’nda düzenlenen etkinlikte ilk konuşmayı, Balıkçılar Kooperatifleri Birlik Başkanı Erdoğan Kartal yaptı. Balığın azaldığı dönemlerde fakirleşmenin de başladığına vurgu yapan Erdoğan Kartal, bu anlamda kendilerine destekte bulunan İBB’ye teşekkür ettiğini söyledi. Kartal, balıkçılığın meslek olarak tanınmasına yönelik adımların atılması yönündeki taleplerini dile getirdi. 

KÖKSALAN: BİZE UMUT GETİRDİNİZ

Balıkçılar Kooperatifleri Birlik Başkan Yardımcısı Barış Köksalan da İmamoğlu’na teşekkür ederken şunları söyledi:

“Getirdiğiniz bu kutuların içinde sadece boya, muşamba vesaire yok. Bu kutuların içinde hem pandemiden hem de müsilajdan mağdur olmuş balıkçıların, o kırılmış umutlarının bir nebze tedavi edilmesi için bize umut getirdiniz Başkanım. Bu bağlamda biz size çok teşekkür ediyoruz. Yani umut her şeyden daha değerlidir. O boyalardan, o alınabilenlerden daha değerlidir. İstanbul'a geldiğinizde de zaten umutla gelmiştiniz; şimdi bize o umutları belki de kutuların içine koyarak getirdiniz. Devlet dediğiniz kuruluşları, en karamsar olduğunuz zamanda yanınızda gördüğünüzde anlarsınız. Biz, bir karamsarlık duygusu içerisindeydik İstanbul'un balıkçıları olarak. Ümit ediyorum bu karamsarlığın da bu projelerle daha fazla kalkacağına inanıyorum.”

YILMAZ, MÜSİLAJIN TEMİZLENMESİNDE İBB'NİN LOKOMOTİF GÜÇ OLMASINI İSTEDİ

Etkinlikte konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da iki deniz bir boğaza sahip İstanbul’un balıkçılıktan yeterince faydalanamadığını belirtti. Ekrem İmamoğlu ve ekibine verdikleri destek için teşekkür eden Yılmaz, ilçe belediyesi olarak kendilerinin de balıkçılara yardım konusunda ellerinden geleni yapacağını söyledi. Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorununda devletin tüm kurumlarının sorumluluğu bulunduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Marmara Denizi’ndeki evsel ve endüstriyel atığın yüzde 60’ı İstanbul kaynaklı. Yani; İBB’nin, bizlerin, ilçe belediyelerinin de Marmara Denizi'ni temiz tutma, çevreyi temiz tutma gibi bir sorumluluğumuz var. Hükümetle beraber İBB’nin burada lokomotif gücü üstlenmesi gerekiyor. İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin lokomotif gücü üstlenmesi gerekiyor ki çocuklarımıza miras değil, bizlere miras değil emanet olan bu denizleri koruyabilelim” diye konuştu. 

İMAMOĞLU: KATKI SUNMAK İÇİN BURADAYIZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da etkinlikte şöyle konuştu:

"Bugün balıkçılarımıza bir moral, bir umut, bir katkı sunmak için buradayız. Gücümüz oldukça, her hususta zor anlarında vatandaşımıza, esnafa, farklı meslek gruplarına katkı sunmada, kendimizi mutlak mesul kabul ediyoruz. ‘Mutlaka bir şey yapmalıyız’ diyerek masaya oturuyor ve kararlar oluşturuyoruz. Bu kararlar neticesinde dokunuyoruz” ifadelerini kullandı. Zorlu pandemi sürecinde öncelikli olarak sağlık çalışanlarına katkı sunduklarını aktaran İmamoğlu, “Şu anda başka gruplara yardımcı olmalıyız. Bu kavramlar üzerinden popülizme, yaranmaya ya da fırsatçılığa hiç gerek yok. Böyle davranmak gerekir. Bu bağlamda bugün de balıkçılarımızın yanındayız.”

“ZAM MESELESİNİN KAYNAĞI BELEDİYELER DEĞİLDİR”

Marmara Denizi’ndeki müsilaj meselesiyle birlikte balıkçılar için yeni bir zorluk konusunun ortaya çıktığını aktaran İmamoğlu, İstanbul’un geçmişten bugüne yapılan yatırımlarla ileri biyolojik arıtma konusunda iyi bir noktaya geldiğine dikkat çekti. Yüzde 60’lardaki ileri biyolojik arıtma oranını yüzde 100’e çıkarmayı hedeflediklerini belirten İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an itibariyle neredeyse elektriğe yapılan zam yüzde 50’ye yaklaştı. İSKİ olarak bütçemizin neredeyse yüzde yirmisini elektrik parası olarak ödüyoruz. Bir milyar 200 milyonu aşan elektrik faturası var İSKİ'nin. Şunu bilelim değerli vatandaşlarım: Zam meselesinin kaynağı belediyeler değildir. Ne Silivri Belediyesi'dir ne Büyükşehir Belediyesi’dir. Zammın kaynağı, hükümettir; ekonomik sistemdir. Budur yani. 2 kere 2 eşittir 4’tür. Müsilaj temizliği konusunda etkin rol üstlenen İSKİ, Silivri'de de Tuzla'da da Sultanbeyli'de de Beylikdüzü'nde de çalışıyor. Çalışmaya da devam edecek; sorumluluğu. Ama ‘Su zammı yaptırmıyoruz…’ Yani çok komik. Bir gün mesela manşet malum medyada: ‘Su zammı yaptırmıyoruz İSKİ'ye.’ Alkış. Ama bir gün sonra yüzde 15 elektrik zammında tık yok! Bu bizim halkımızın aldatılacağı bir mesele değil.” 

“MARMARA’YA NÜFUS YIĞMAYI BIRAKALIM, DİYARBAKIR’I, KASTAMONU’YU GÜÇLENDİRELİM”

Müsilaj konusunda seferberlik anlayışıyla yürütülen çalışmalarda, üzerlerine düşen göreve harfiyen uyduklarını dile getiren İmamoğlu, bu sorunu hiçbir şekilde siyasetin bir malzemesi haline getirmediklerinin altını çizdi. Müsilaj konusunda, İBB’nin sorumlu tutulmasını yanlış bulan İmamoğlu, “Herkesin sorunu Ekrem İmamoğlu. Bunu niye söylüyorum? Beraber mücadele edelim. Evet, müsilaj ağır bir vebaldir. Bir musibettir. Hemen biz bundan hep beraber alalım derslerimizi ve işimize bakalım. İstanbul'un tamamını biyolojik arıtmaya dönüştürelim. Ama Türkiye'nin sanayisinin yüzde 50’sini yığdığımız Marmara kenarlarına artık sanayi yığmak değil, süreci akılcı yönetmek adına ülke politikaları geliştirelim. Her 3 insandan birini Marmara'nın kıyılarına nüfus olarak yığmayı bırakalım; Diyarbakır’ı, Hakkari'yi, Kastamonu'yu, Çorum'u, Artvin'i güçlendirelim” diye konuştu.

“MÜSİLAJI KONUŞACAKSAN, KANALI DA KONUŞACAKSIN”

Süreçten herkesin gereken dersleri alması ve vatandaşa hesap verecek noktaya gelmesi gerektiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Daha büyük hesap var. Müsilajı konuşalım ama kanalı (Beton Kanal) konuşmayalım. Öyle yok. Müsilajı konuşacaksan, kanalı da konuşacaksın. Kanalı niye konuşacaksın? Bilim ve akılla konuşacaksın, Ekrem İmamoğlu’nun dedikleriyle değil. Bir başkasının dedikleriyle de değil: bilimle. Bilim ne diyor kardeşim? Bilim diyor ki, kanal yapılırsa Marmara biter. Çok net. Tersini savunanlara yalvarıyorum. Bana bana adres verin, geleceğim. Anlatın bana. Sayın bakana da defalarca çağrı yaptım. Beni davet edin. Geleyim bana deyin ki kardeşim, Bu bilim yanlış söylüyor. Marmara’ya bir zararı yok kanalın. İkna edin beni ya. Sadece birileri istiyor; o kadar. Bildiğimiz tek şey. Müsilajı konuşacaksak, kanalı da konuşacağız. Çünkü daha büyük bir tehdit yatıyor orada. O bakımdan Allah denizlerimizi korusun” diye konuştu.

KOLİLERİN DAĞITIMI BAŞLADI

İBB Başkanı İmamoğlu, konuşmaların ardında platforma çağrılan Neslihan Uslular, Hüseyin Köksalan ve Şahin Üstün isimli balıkçılara yardım kolilerini telsim etti. İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanlığı bünyesindeki Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü, 34 plakalı, 12 metre altı, balık avlama ruhsatı bulunan toplam 1.685 teknenin sahiplerinden 25 Mart 2021’de talep toplamaya başladı. 1 ay süren talep toplama sürecinin ardından, toplam 1.200 küçük ölçekli balıkçı, İBB desteğinden yararlanmaya hak kazandı. Destek kapsamında, balıkçılara dağıtılacak malzemeler şunlar olacak:

- 0-8,99 metre arasındaki toplam bin 26 tekneye; 3 kg epoksi macun, 2,5 litre antifauling boya, 2,5 litre beyaz yağlı boya, bir takım muşamba balıkçı tulumu. 

- 9-11,99 metre arası toplam 174 tekneye; 4 kilogram epoksi macun, 3,5 litre antifauling boya, 3,5 litre beyaz yağlı boya, bir takım muşamba balıkçı tulumu.”

 

Kaynak: anka