HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul’daki Surp Takavor Ermeni Kilisesi'nin duvarında dans edenlere izin veren polis memurları hakkında soruşturma açılmasını isteyerek, “Bunun mutlaka, İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından sorgulanması gerekir. Sorumluların mutlaka açığa alınması gerekir ve bir soruşturma açılması gerekir” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kadıköy’deki Surp Takavor Ermeni Kilisesi'nin duvarında 2 kişinin müzik eşliğinde dans etmesiyle ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Paylan, Hristiyan dinin kutsal simgesi olan haçın etrafından oyun oynadığına dikkat çekerek, “Hepimizin kutsalları var. Müslümanların da, Hristiyanların da, Musevilerin de, Ezidilerin de. Pek çok inancın kutsalı var. Müslümanların kutsalına saygı kadar Hristiyanların kutsalına da saygı da önemlidir. Adeta Hristiyan halkını bu kutsallarına karşı defalarca saygısızlık eylemi gerçekleşiyor ve bunlar cezası kalıyor” diye konuştu.

Paylan, kiliseye yönelik saygısızlığı kınayarak; “Bu saygısızlığı yapanlar kadar yol verenleri de kınıyorum. Kadıköy’deki bu meydan, 24 saat polis gözetimi altında. Bu kilisemizin önündeki meydanda sürekli basın açıklamaları yapılır ve 24 saat sürekli duran polis, bu basın açıklamalarını engeller” dedi.

Paylan, olayın gerçekleştiği anlarda polislerin saygısızlığa sessiz kaldığını dile getirerek, “Bu saygısızlığa yol verdiler. Kim bu saygısızlığa yol verdi, hangi polis memurları yol verdi, hangi amirler bu saygısızlığa sessiz kaldı” diye sordu. Paylan, şunları söyledi:

“Bunun mutlaka, İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından sorgulanması gerekir. Sorumluların mutlaka açığa alınması gerekir ve bir soruşturma açılması gerekir.”

Paylan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hristiyanlara karşı nefret söyleminde bulunduğunu kaydederek, “Affedersiniz Ermeni dediler’ diye bir şekilde ötekileştirme dili kullanmıştı. Daha sonra da ‘Gavurun kılıcıyla üstümüze gelenleri görünce üzülüyoruz’ dedi. Bir ülkede Cumhurbaşkanı, yürütmenin başı olan kişi nefret söyleminde bulunabiliyor. Bu nefret söyleminde bulunan kişi, Hristiyanlara karşı olan saldırılara sessiz kaldı” dedi.

“OHAL’DE SEÇİME GİTMEK İSTİYORLAR”

Paylan AKP’nin sunduğu torba yasayla OHAL rejimini 3 yıl daha uzatmak istediğini belirterek “3 yıl daha uzatırlarsa ülke seçimlere yeniden OHAL rejiminde gidecek. 2017’de yapılan referandumda da OHAL rejiminde gidildi ve baskı sonucu yüzde 51 ile tek adam rejimine geçilmesi kabul edildi. 2018 yılında yapılan genel seçimde de OHAL rejiminde gidildi ve baskı sonucu maalesef tek adam rejimi çoğunluğu aldı. 2019’da yapılan yerel seçime de OHAL rejiminde gidildi” diye konuştu.

Paylan, önümüzdeki genel seçime de OHAL şartlarında gidilmek istendiğine dikkat çekerek, “Bu iktidar, tutuklama sürecini ve gözaltı sürecini uzatmak istiyor. Tutukladığı yurttaşlarımızın tutukluluk sürecini dosya üzerinden uzatmak istiyor” dedi.

Kaynak: anka