HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında, “İstanbul Sözleşmesi’nin ve yükümlü olunan diğer uluslararası anlaşmaların yanı sıra 6284 sayılı Kanun’un daha etkin uygulanması ve uygulamanın denetlenmesi, önleyici politikaların geliştirilmesi, şiddete dair veri tabanının oluşturulması” için araştırma önergesi hazırladı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün “Artan kadına yönelik erkek şiddetinin her türlüsünün önlenmesi için” hazırladığı önerge HDP milletvekilleri tarafından imzalanarak Meclis’e sunuldu. Gülüm, geçen günlerde İstanbul’da Can Göktuğ Bozkurt tarafından katledilen Başak Cengiz’i ve Muğla’da Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’nın duruşmada, “İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi iyi oldu” sözlerini önergesinde hatırlattı. Gülüm, “Kadın katliamına varan kadın cinayetlerinin en önemli nedenlerinden biri, koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirme yükümlülüğü bulunan siyasi idarenin sorumluluklarını yerine getirmemesidir” dedi. Meclis Araştırması açılmasını isteyen önergede yer alan gerekçeler şöyle:

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLME KARARININ ARDINDAN KADIN CİNAYETLERİNDE CİDDİ ARTIŞ YAŞANDI: İktidar; kadınların ve toplumun tüm haklı itiraz ve protestolarına rağmen İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi başta olmak üzere kadın-erkek eşitsizliğini savunan söylem ve uygulamalarla, kadına yönelik erkek şiddetini ve ayrımcılığı derinleştiren politikalarla birbiri ardına yaşanan kadın cinayetlerinin bizzat sorumlusudur. Nitekim kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik erkek şiddetine yönelik cezai ve başka hukuki yaptırımları önlemeyi zorunlu kılan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek ağır yaptırımlar içeren suçları meşru göreceğini ilan etmiştir. Çekilme kararının duyurulmasının ardından kadına yönelik şiddet, istismar, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerinde ciddi bir artış yaşanmıştır.

2021’İN İLK 10 AYINDA ERKEKLER 256 KADINI ÖLDÜRDÜ: Bianet’in verilerine göre; 2021'in ilk 10 ayında erkekler, 256 kadını öldürmüş, 396 kadını taciz etmiş, 160 çocuğu istismar etmiş, 87 kadına tecavüz etmiştir. Erkekler, en az 586 kadını seks işçiliğine zorlamış, en az 670 kadına da şiddet uygulamış ve yaralamıştır. 2021'in ilk on ayında 183 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansırken, erkekler, en az 27 çocuğu öldürmüştür.

ERKEK YARGI İLE İKTİDAR, KADIN KATLİAMLARINDA SUÇ ORTAĞIDIR: Erkek şiddeti yargılamalarında izlenen cezasızlık politikası, faillere yönelik iyi hal ve haksız tahrik indirimleri kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadeleye ket vurmakta, erkek şiddetinin artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla erkek yargı ile iktidarın kadın düşmanı politikaları kadın katliamlarında suç ortaklığını üstlenmektedir. Dahası, neredeyse tüm katil erkekler akıl sağlıklarının yerinde olmadığı, namus için cinayet işledikleri yönünde beyanlarda bulunmaktadır. Ne yazık ki cinayet faili erkeklere savunma öğreten erkek egemen bir siyaset ve yargı sistemi mevcuttur.

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILSIN: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısı ile kadına yönelik gerçekleşen her türlü erkek şiddetinin bütüncül politikalar izlenerek önlenmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin ve yükümlü olunan diğer uluslararası anlaşmaların yanı sıra 6284 sayılı Kanun’un daha etkin uygulanması ve uygulamanın denetlenmesi, önleyici politikaların geliştirilmesi, şiddete dair veri tabanının oluşturulması amacıyla Meclis Araştırması açılması.”

 

Kaynak: anka