HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “kira artışlarına” ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, kiralardaki artışın önlenmesi adına bir çalışması var mıdır?” sorusunu yöneltti.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, kira artışlarına ilişkin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Ersoy, önergesinde şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yurt genelinde son zamanlarda kiralarda büyük artış olduğu ve yurttaşların barınma sorunu ile karşı karşıya kaldığı basına yansımıştır. Kira artış talebiyle barındığı yapıdan tahliye edilmek istenen yurttaşlar, kiralık konut bulamayan yurttaşlar, eğitim-öğretim döneminin de başlamasıyla birlikte uygun bir konut bulamayan öğrenciler barınma hakkının gasp edilmesiyle sokaklarda kalmaktadır.

2021 yılında dünyada en çok kira artışı olan ilk beş şehrin üçünün Türkiye’de olduğu ortaya çıkmaktadır. Kira artışlarında ülkemizde birinci sırada İzmir, ikinci sırada Ankara ve dördüncü sırada da İstanbul’un olmuştur. Kira artışlarının önlenmesi ve yurttaşların barınma haklarının yerine getirilmesi en temel haktır.”

Ersoy’un önergesinde; Bakan Kurum’a yönelttiği sorular ise şöyle:

“-İstanbul, Ankara ve İzmir’de boş yapı stoğu sayısı nedir?

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, kiralardaki artışın önlenmesi adına bir çalışması var mıdır?

-Bakanlık olarak, özellikle Üniversitelerin açılması ile yurt ihtiyaçları karşılanmayan öğrencilerin barınma sorunlarının çözülmesi için bir planlaması var mıdır?

-Üniversitelerin açılması ile birlikte birkaç öğrencinin bir araya gelerek kirayı paylaşması gerekçe gösterilerek konut fiyatlarının arttığı haberleri basına yansımaktadır. Bu durumun engellenmesi için Bakanlığın bir çalışması var mıdır?”

 

Kaynak: anka