HDP, Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen projelere ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararı verilmesine karşın Üsküdar Belediyesi'nin koruya girmesini TBMM’ye taşıdı. İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "İtirazlara rağmen korunun park/bahçeye dönüştürülme ısrarının arkasında ne yatmaktadır?" diye sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, birinci derece doğal sit alanı ve İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen projelere ilişkin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırlayarak Meclis’e sundu.

"PROJENİN DERHAL İPTALİ GEREKMEKTEDİR"

Züleyha Gülüm’ün Validebağ'a ilişkin 2006'dan beri Çılgın Proje (Hyde Park), Kent Ormanı, Millet Bahçesi gibi projelerin gündeme geldiğini anımsattığı önergesi şöyle:

"Şimdi de Koru Düzenlemesi, Bakım ve Onarım adı altında aslında yeniden Millet Bahçesi projesi uygulanmak istenmektedir. Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere sivil inisiyatifler ve mahalle halkı yapılmak istenen proje ile korunun yaklaşık yüzde 40’ının tahrip olacağı, kendini yenileme özelliğinin ve koru vasfının kaybolacağını belirtmektedir. İstanbul’un oldukça sınırlı kalan doğal su toplama havzalarından birinin daha kaybedileceği, kuraklık ve hava kirliliğinin artacağı, doğal ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin zarar göreceği ortada olan bu projenin derhal iptali gerekmektedir." 

"ÜSKÜDAR BELEDİYESİ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞ MIDIR?"

Gülüm, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'a şu soruları yöneltti:

"- Üsküdar Belediye Başkanı başta olmak üzere görevi kötüye kullanan tüm kamu görevlileri hakkında 'çevrenin kasten kirletilmesi', 'sit alanlarının bozulmasına, tahribine, zarar görmesine sebebiyet verme' ve 'kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma' gerekçeleriyle soruşturma açılmış mıdır?

- Validebağ Korusu’na ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararına karşın Üsküdar Belediyesi’nin hukuka aykırı uygulamalarına devam edebilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

"ÜSKÜDAR BELEDİYESİ GÜCÜNÜ NEREDEN ALMAKTADIR?"

- Yaşamı, insan haklarını, hukuk kurallarını ve yürütmeyi durdurma kararlarını tanımayan Üsküdar Belediyesi gücünü nereden almaktadır?

- Validebağ Korusu’nda ekolojik sistemde geri dönüşü olmayan tahribatlara neden izin verilmektedir?

- Mahalle halkı, Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere sivil inisiyatiflerin itirazlarına rağmen Korunun park/bahçeye dönüştürülme ısrarının arkasında ne yatmaktadır?

- Validebağ Korusu Millet Bahçesi projesi ve olası benzer projelerin iptali için bir girişiminiz olacak mı?

- Doğayı ve yaşamı yok oluşa sürükleyen sermaye birikimi odaklı ekonomi politik yaklaşımlardan vazgeçilerek; ormanların, su varlıklarının, tarım ve mera alanlarının radikal tedbirlerle korunması yönünde ekoloji örgütleriyle iş birliği yapılması planlanmakta mıdır?"

 

Kaynak: anka