HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Dolar 8,30’dan 11,15 çıktığında tam 1 trilyon 250 milyar TL Tükriye'nin borcu arttı, üç ayda. Bir hatanla bir inadın yüzünden 84 milyon yurttaşımızın 2022 yılı boyunca ödeyeceği 1 trilyon 250 milyar TL’yi bir anda Türkiye’nin borcunu artırmış oldun... 'Faiz günah' diyorsun da borcu artırmak günah değil mi? İnsanları yoksullaştırmak günah değil mi? Bu doların yükselişi seni götürecek. Demokratik olarak iktidardan düşeceksin üç vakte kadar” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, TBMM’de basın toplantısında, Merkez Bankası’nın dün aldığı faiz kararını ve kararın ardından dolar kurundaki yükselişi değerlendirdi. Paylan, özetle şunları söyledi:

“BUGÜN HAZİNE BEŞ YILLIK BORÇLANMAYA ÇIKSA YÜZDE 21 FAİZ ÖDEYECEK: Sayın Cumhurbaşkanı kafayı faize takmış. ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ diyor. ‘Faizi düşürürsek enflasyonda düşer’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanı bundan üç ay önce ‘faizleri düşürün’ talimatı verdi. Ve üç ayda Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 19’dan yüzde 15’e düşürdü. Peki bu üç ayda faiz düştü mü? Yurttaşlarımız bir bankaya gittiğinde krediyi daha düşük faizle mi alıyorlar, hayır. Üç ay önce de bankadaki kredi faizi yüzde 25’ti. Şimdi de yurttaşlarımız bir bankaya gidip kredi istediklerinde yüzde 25 ile kredi kullanıyorlar. Peki bu üç ayda hazinenin borçlanma faizi düştü mü, hayır düşmedi. Tam tersine yükseldi. Üç ay önce hazine Türk lirası borçlanmaya çıktığında yüzde 17 faiz ödüyordu. Bugün hazine beş yıllık borçlanmaya çıksa yüzde 21 faiz ödeyecek. Çünkü Türkiye’ye kimse atık güvenmiyor. Çünkü Türkiye'nin enflasyonu düşürebileceğine kimse inanmıyor. Çünkü faizi düşürme inadıyla dolar fırladığı için enflasyonda fırlıyor. Enflasyonun yüksek gideceği için de Türkiye’ye borç verenler daha yüksek faiz talep ediyorlar.

İDDİA İLE SÖYLÜYORUM GELECEK SENE EN AZ 280 MİLYAR TL BÜTÇEDEN FAİZ ÖDEYECEĞİZ: Sayın Cumhurbaşkanı’nın faiz inadı yüzünden bütçede faiz gideri olarak 240 milyar TL konuşmuştu, ama ben iddia ile söylüyorum gelecek sene en az 280 milyar TL bütçeden faiz ödeyeceğiz. Yani faize ‘düş’ deyince faiz düşmüyor Sayın Cumhurbaşkanı. Faiz talimatla düşmez. Faiz emirle düşmez. Faiz güven veren politikalarla düşer. Siz bunu anlamıyorsunuz. Bak bu hatayı 1994 yılında Tansu Çiller yapmıştı. Talimatla faizi düşürmeye çalışmıştı. Sonucu ne oldu biliyor musunuz? Dolar 10 liraydı 40 liraya fırladı. Daha sonra ne yaptı Tansu Çiller? Dolar 40 liraya fırladığında yüzde 200’e çıkardı faizleri. Bu ülkenin köylüsünün işçisinin emeğini rantçılara daha yüksek olarak verdi. Maalesef Türkiye’deki yöneticiler eğer yapılan hatalara bakmış olsalardı aynı hatayı yapmazlardı. 2001 krizinde de aynı şey oldu.

DAMADINLA BERABER BU HATAYI YAPMIŞSIN, MİLLETİN ANASINI AĞLATMIŞSIN: Sayın Cumhurbaşkanı, uzağa gitmenize de gerek yok. 2018 yılına bakın. Kayınbaba damat beraber 'faizleri düşüreceğim' dediniz, yüzde 7,5’a baskıladınız faizleri, sonucu ne oldu Sayın Cumhurbaşkanı. Dolar 5 liraydı 2018 yılında 8 liraya fırladı. Daha yeni damadınla beraber bu hatayı yapmışsın, milletin anasını ağlatmışsın. Zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapmışsın. Şimdi geldik 2021 yılına. Sayın Cumhurbaşkanı üç ay önce dedi ki, ‘faiz sebep enflasyon sonuç.’ Merkez Bankası’na ‘düşür arkadaş bu faizi’ dedi.  Düşürdü Merkez Bankası 4 puan. Dolar 8,30’du, 11 lira 15 kuruşa çıktı.

1 TRİLYON 250 MİLYAR TL TÜRKİYE'NİN BORCU ARTTI: Bu doların yükselmesi sonucunda neler oldu söyleyeyim. Türkiye’mizin 450 milyar dolar borcu var. Her çocuk doğduğunda borçlu doğuyor. Hem de dolar bazında borçlu doğuyor. 450 milyar dolar borç, kim ödeyecek, sen mi ödeyeceksin Sayın Cumhurbaşkanı. İşçi Hasan amca ödeyecek. Köylü Ayşe teyze ödeyecek. Peki bu 450 milyar dolar, dolar 8,30’dan 11,15 çıktığında tam 1 trilyon 250 milyar TL Türkiye'nin borcu arttı, üç ayda.

'FAİZ GÜNAH' DİYORSUN DA BORCU ARTIRMAK GÜNAH DEĞİL Mİ?: 2022 yılında 84 milyon yurttaş hazineye 1 trilyon 250 milyar TL vergi vereceğiz. Bak bir hatanla bir inadın yüzünden 84 milyon yurttaşımızın 2022 yılı boyunca ödeyeceği 1 trilyon 250 milyar TL’yi bir anda Türkiye’nin borcunu artırmış oldun. Yazık değil mi günah değil mi. 'Faiz günah' diyorsun da borcu artırmak günah değil mi? İnsanları yoksullaştırmak günah değil mi?

BİR AVUÇ YANDAŞIN KEYİFLENECEK DİYE DOLARI NİYE YÜKSELTİYORSUN SAYIN ERDOĞAN: Büyük bir risk altındayız. Büyük bir tehlike altındayız. Türkiye’miz uçuruma doğru gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanı saraylarda yaşıyor. Markete gidiyor abur cubur alışveriş yapıyor. Bin lira veriyor, ‘fiyatlar gayet makul’ diyor. Tabi Sayın Cumhurbaşkanı 140 milyar maaş alıyor. Ona her şey güzel. Etrafında da zenginler var. Onların da keyfi yerinde. Çünkü bizim ödediğimiz vergiler garanti ödemeleriyle Euro bazında yandaşlara aktarılıyor. Yandaşların keyfi yerinde, keyif çayı içiyor. 'Euro yükselmiş, dolar yükselmiş, oh ne şahane' diyor. Hazinemizden Euro bazında para alıyorlar çünkü. Bu Euroları yurt dışı vergi cennetlerine götürüyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı herhalde onları daha da keyiflendirmek istiyor ki doları fırlatıyor. Bir avuç yandaşın keyiflenecek diye doları niye yükseltiyorsun Sayın Erdoğan.

CUMHURBAŞKANI BU YOLLARDAN BEHEMEHÂL DÖNMEN GEREKİR: Dolar fırladı diye zam yağmuru geliyor Sayın Erdoğan. İğneden ipliğe her şeye zam yağıyor... Çiftçi tarlasına gübre atamıyor. Hayvan üreticisi hayvanına yem alamıyor... Sayın Cumhurbaşkanı bu yollardan behemehâl dönmen gerekir... Bu doların yükselişi seni götürecek... Bu doların yükselmesi bu hayat pahalılığı seni iktidardan düşürecek. Evet düşürmeli. Biz de bunun için mücadele veriyoruz. Demokratik olarak iktidardan düşeceksin üç vakte kadar. Ama bu attığın adımlarla yurttaşlarımızı yoksullaştırıyorsunuz.

BU POLİTİKALARDAN VAZGEÇİP BU İŞİ BİLENLERE YETKİYİ VERİP BİR AN ÖNCE FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMALIYIZ: Geçen sene beş litresi 45 lira olan Ayçiçek yağı 110 liraya çıktı. Farkında mısın? Bütün bunların maliyeti dolarla oluşuyor... Fiyat istikrarının olmadığı yerde ot bitmez. Enflasyonun bu kadar yükseldiği yerde kimse üretim yapamaz. Kimse yatırım yapmaz. Yarın sabah doların kaç para olacağını bilmediğiniz ülkeye kimse yatırım yapmaz... Size bu aklı kim veriyorsa o aklı evvelleri bir an önce kovun.

LÜTFİ ELVAN, FİYAT İSTİKRARINDAN BAHSETTİ. ADAMI DİREK HAŞLADIN: Bak Ekonomi Bakanı Lütfi Elvan, fiyat istikrarından bahsetti. Adamı direk haşladın. Adam seni alkışlamadı. Şimdi belki yakında görevine son vereceksin. Ne olacak sonra. Dolar 15 lira olacak. 20 lira olacak. Bir avuç yandaşın kazanacak. Buradaki kameraman arkadaşlar kaybedecek... Köylü Hasan amca kaybedecek. İşçi Ayşe teyze kaybedecek…Bu politikalardan vazgeçip bu işi bilenlere yetkiyi verip bir an önce fiyat istikrarını sağlamalıyız. Aksi takdirde Türkiye’miz yoksullaşmaya devam edecek.”

Kaynak: anka