HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İzmir'in Aliağa ilçesinde iş bırakan gemi söküm işçilerinin taleplerini TBMM gündemine taşıdı. Koçyiğit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e, "Gemi söküm tesislerinde çalışan yaklaşık 2 bin işçinin taleplerinden haberdar mısınız? Ciddi riskler barındıran bu sanayi bölgesinde çalışan işçilerin maruz bırakıldıkları hak ihlallerinin sonlanması adına bir girişiminiz olacak mı" diye sordu. 

Gülistan Kılıç Koçyiğit, Aliağa’da ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı iş bırakma eylemi yapan gemi söküm işçilerinin talepleriyle ilgili Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Koçyiğit, Bakan Bilgin'e şu soruları yöneltti:

"GİRİŞİMİNİZ OLACAK MI"

"İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesislerinde çalışan yaklaşık 2 bin işçinin taleplerinden haberdar mısınız? Ciddi riskler barındıran bu sanayi bölgesinde çalışan işçilerin maruz bırakıldıkları hak ihlallerinin sonlanması adına bir girişiminiz olacak mıdır?

Gemi söküm işçiliğinde asbestin başta akciğer zarı kanseri olmak üzere karın zarı kanseri, ölümcül mezotelyoma ve türevlerine yol açtığı belirtilmektedir. Bu denli hayati risklerle çalışılan bu işten kaynaklı ortaya çıkan hastalıklar meslek hastalığı sayılmakta mıdır?

Gemi söküm işçiliğinin, ağır ve tehlikeli iş kolu kapsamına alınması için bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

Aliağa’da faaliyet gösteren 22 gemi söküm tesisinin iş sağlığı ve güvenliği koşulları en son hangi tarihte denetlenmiştir? Gerekli sağlık ve güvenlik önlemlerini yerine getirmeyen gemi söküm tesislere yaptırım uygulanmış mıdır?

Son beş yılda Aliağa’daki gemi söküm tesislerde kaç iş kazası yaşanmıştır? Kaç işçi iş kazasında hayatını kaybetmiştir?"

Kaynak: anka