CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin; ev ve evcil hayvanlarla, yaban ve av hayvanlarına yönelik yaklaşım farklılığı sebebiyle ayrımcı bir metin olduğunu söyledi. Kaboğlu, “Kanun teklifi bakımından, ev hayvanını ve evcil hayvanı öldürmek, onlara işkence yapmak ve onlarla cinsel ilişkide bulunmak suç oluştururken; ev hayvanı ve evcil hayvan dışındaki hayvanlarla yalnızca ‘cinsel ilişkide bulunmak’ suç oluşturacaktır. Bir başka deyişle; ev hayvanları ve evcil hayvanlar dışındaki hayvanları öldürmek suç değildir ama onlara tecavüz etmek suçtur” dedi. Kaboğlu, hayvanların korunması için anayasal düzeyde güvenceler sağlanması gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu; Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşmeleri başlanan Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Kaboğlu, getirilen teklif ile ev ve evcil hayvanlarla, yaban ve av hayvanlarına yönelik yaklaşım farklılığı sebebiyle ayrımcı bir metin olduğunu söyledi. Kaboğlu, hayvanların korunmasının ev hayvanlığı ve evcillik ölçütleri üzerinden sınırlanmaması gerektiğini belirtti.

Yeni Zelanda ve Fransa’da 2015 yılında yapılan düzenlemelerde hayvanları duygusal varlık olarak kabul edildiğini ve omurgalı hayvanları koruyan İsviçre Hayvanları Koruma Federal Kanunu’nun hayvan onuru kavramına dayandığını söyleyen Kaboğlu, hayvanların korunması için anayasal düzeyde güvenceler sağlanması gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz aylarda, denizaşırı ülkelerden gelen nesli tükenmekte olan hayvanların Türkiye’de avlanmasına ilişkin görüntülere dikkat çeken Kaboğlu, avcılığın yasaklanmamış olmasının temel bir eksiklik olduğu ifade etti. Kaboğlu, ayrıca memeli hayvanların ancak önceden bayıltılmaları koşuluyla kesilebileceklerine ilişkin bir hükmün öngörülmemesinin de teklifin yetersizliği olarak nitelendirdi.

"EV VE EVCİL HAYVANLAR DIŞINDAKİ HAYVANLARI ÖLDÜRMEK SUÇ DEĞİL" 

Profesör Doktor İbrahim Kaboğlu, “Kanun teklifi bakımından, ev hayvanını ve evcil hayvanı öldürmek, onlara işkence yapmak ve onlarla cinsel ilişkide bulunmak suç oluştururken; ev hayvanı ve evcil hayvan dışındaki hayvanlarla yalnızca ‘cinsel ilişkide bulunmak’ suç oluşturacaktır. Bir başka deyişle; ev hayvanları ve evcil hayvanlar dışındaki hayvanları öldürmek suç değildir ama onlara tecavüz etmek suçtur” dedi.

Kaboğlu, Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi için Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun uzlaştığı raporun dikkate alınmamasının, sorunları çözme iradesinden uzak olunmasının kanıtı olduğunu belirtti.

 

 

 

 

Kaynak: anka