Yıllardır meclise getirilmesi beklenen Hayvan Hakları Kanunu yeniden AKP Merkez Yürütme Kurulu'nun(MYK) gündemine girdi. Yasa teklifi ile ilgili hazırlıklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Pazartesi gün toplanacak MYK'nın resmi gündemine alındı.

AKP’nin 7 Haziran’da Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak MYK toplantısının gündemine, yıllardır çıkması beklenen Hayvan Hakları Yasası'na yönelik hazırlıklar da alındı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında, AKP MKYK'nda konuyu görüştüklerini ve sürecin hızlandırılmasını istediğini aktarmıştı. 

SAHİPSİZ HAYVANLARA KARŞI FİİLLER CEZASIZ

Mevcut ‘Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sahipsiz hayvanlara karşı işlenen şiddete “Kabahatler Kanunu” kapsamında idari para cezası yaptırımı uygulanıyor. 2004 yılında çıkan yasa ile ancak zarar verilen hayvan sahipli ise bu konuda “suç” olarak yargılama konusu oılabiliyor. Bu düzenlemelere göre; sahipsiz hayvanlara karşı fiiller suç kapsamında değerlendirmezken, sahipli hayvan da “mal” olarak değerlendiriliyor. Hayvan hakları savunucuları ise yaşam hakkı temelli yeni bir yasa çıkarılmasını istiyor.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMUŞTU

Kamuoyunda konunun gündeme gelmesinin ardından, dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın önerisi, grubu olan tüm partilerin onayıyla 20 Şubat 2019’da “Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi için Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” kurulmuştu. Araştırma Komisyonu raporu, 19 Kasım 2019’da yayımlanarak TBMM Genel Kurulu'na sunulmuştu.

Araştırma komisyonu raporunun sonuç bölümünde “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun adı, ‘Hayvan Hakları Kanunu’ olarak değiştirilmelidir. Hayvanlar, hukuk öznesi sayılmasa da hukuk nesnesi de (eşya) sayılmamalı, can taşıdıkları ve duygulu varlıklar oldukları göz önüne alınarak, kendine özgü yapısı içinde değerlendirilmelidir” ifadeleri yer aldı. Araştırma komisyonunda ve AKP Grubu tarafından yapılan istişare toplantılarında konu ile ilgili sivil toplum örgütleri ile defalarca toplantı yapıldı, görüşleri alındı.

TEKLİF HÂLÂ MECLİS'E SUNULMADI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop 5 Kasım 2020’de, "En kısa zamanda hayvan hakları konusunda kapsamlı, ortak bir düzenlemenin geleceğine ve kanunlaşacağına inanıyorum" demişti. Eski AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de, 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada yasa teklifinin iki hafta içinde Meclis’te olacağını söylemişti ancak 4 ay geçmesine rağmen meclise bu konuda bir kanun teklifi hâlâ ulaşmadı.

Kaynak: anka