CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, AKP'li Yakakent Belediyesinde yaşanan gri pasaport usulsüzlüğü için, "Vatandaşımızın sokağa dahi çıkmasının kısıtlandığı, dünyada salgın nedeniyle her türlü toplu etkinliğin yasaklandığı dönemde biri çıkıp da bu neyin festivali, etkinliği diye sormamış. Belediye, valilik, nüfus müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı sormamış” tepkisini gösterdi.

Samsun'da AKP'li Yakakent Belediyesi tarafından temin edilen gri pasaportlu 70 kişiden 68'si yurt dışına çıktı. Gri pasaport ile yurt dışına çıkanlardan 63 kişinin geri dönmediği ön inceleme raporunda tespit edildi.

Yakakent'te 2020 yılının Mart ve Aralık ayları arasında yaşanan olayın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu soruşturma izni verdi. Bakanlık, AKP'li Yakakent Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcısı hakkında soruşturma izni verirken "göçmen kaçakçılığına sebebiyet vermek" iddiasıyla inceleme başlattı. 

"YARGI ÖNÜNDE BUNUN HESABI SORULMALI"

ANKA Haber Ajansı'na değerlendirme yapan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, "Hizmet pasaportu temini yoluyla insan kaçaklığı yapılması her şeyden önce devletimizin adını lekeleyen organize bir suç eylemidir. Bu suç eyleminin failleri, bu suça yardım ve yataklık edenler, çıkar elde edenler, ihmali olan kamu görevlileri bütün yönleriyle açığa çıkarılmalı ve yargı önünde bunun hesabı sorulmalıdır" dedi. 

"DÜNYADA SALGIN NEDENİYLE TOPLU ETKİNLİK KISITLANIRKEN NE FESTİVALİ DİYE VALİLİK, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORMAMIŞ"

Hancıoğlu, "Devlette akıl, mantık, kural, kaide yerle bir olmuş. Pandeminin pik yaptığı bir dönemde, vatandaşımızın sokağa dahi çıkmasının kısıtlandığı, dünyada salgın nedeniyle her türlü toplu etkinliğin kısıtlandığı, durdurulduğu, yasaklandığı biri çıkıp da bu neyin festivali, etkinliği diye sormamış. Belediye, valilik, nüfus müdürlüğü sormamış. Hepsinin başında makam olan İçişleri Bakanlığı sormamış. Bugün Türkiye yönetilemiyor derken işte tam da bunu kastediyoruz" sözleriyle tepki gösterdi. 

NE OLDU? 

Olaya ilişkin ön inceleme yapan İçişleri Bakanlığı, AKP'li Yakakent Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcısı hakkında soruşturma izni verirken "göçmen kaçakçılığına sebebiyet vermek" iddiasıyla inceleme başlattı. 

Yurt dışına çıkan 68 kişiden 48'inin Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, 17'sinin İstanbul Havalimanı'ndan, 2'sinin Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan, 1'inin de Bodrum Milas Havalimanı'ndan çıkış yaptığı belirtildi. Söz konusu 68 kişiden 63'ünün halen yurt dışında olduğu, 4 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı, 1 kişinin de sınır dışı edilerek Türkiye'ye gönderildiği vurgulandı. 

 

Kaynak: anka