Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: FATİH NAZIM EFE

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesi Halk Ekmek’in Genel Müdür Yardımcısı Erkan Gözgözoğlu, un fiyatlarındaki ani artışlar nedeniyle açtıkları ihaleye firmaların girmediğini söyleyerek, “Sebep olarak da un fiyatlarındaki değişken bir durum, inişli çıkışlı fiyatlar, tedarikteki sıkıntıyı gerekçe gösteriyorlar. Dengesiz bir fiyat oluşumu var” dedi.

Ankara’da ekmeğin 2 lira 25 kuruş olmasının ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesi Halk Ekmek’in 1 lira 25 kuruşa sattığı ekmekten alabilmek için vatandaşlar büfelerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Başta un olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışla 250 gramlık bir ekmeği 1 lira 83 kuruşa mal eden Halk Ekmek zam yapmadı. ABB Başkanı Mansur Yavaş da depolarda yer alan un stokları bitene kadar ekmeğe zam yapmayı düşünmediklerini açıkladı.

Halk Ekmek Genel Müdür Yardımcısı Erkan Gözgözoğlu, Başkentlinin ekmeğindeki son durumu ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Ekmeğe gelen zammın ardından fabrikayı 7 gün 24 saat üretim yapacak şekilde yeniden planladıklarını açıklayan Gözgözoğlu, zamdan önce 700 bin civarında ekmek üretirken, şu anda 1 milyonun üzerinde ekmek ürettiklerini söyledi. Gözgözoğlu, zamdan sonra ilk gün aşırı talep aldıklarını aktararak, şu bilgiyi verdi:

“Hepimizi üzen ekmek kuyrukları oluştu. Bunu gidermek için tedbirler aldık. Pazar günleri de ekmek satmaya başladık. Ekmek satışını kişi başı 10 adet ile sınırlandırdık. Mobil ekmek fırınlarımızı harekete geçirdik. Özellikle kuyrukların fazla olduğu yerlerde yerinde üreterek satış yapıyoruz. Oluşan kuyrukları yok etmek için acil müdahale ekibi oluşturduk.”

Gözgözoğlu, un stokların bitene kadar 1 lira 25 kuruşa ekmeği satmaya devam edeceklerini yineleyerek, “Mevcut ekmek fiyatlarına göre ekmeğin maliyeti 1 lira 83 kuruş. Biz 1 lira 25 kuruşa satıyoruz. Stoklarımız bitene kadar devam edecek. Tabi başkanımız buna karar verecek” dedi.

“DENGESİZ FİYAT OLUŞUMU VAR”

Aldıkların una iki kat zam geldiğini açıklayan Gözgözoğlu, “Hatta bunu tedarik etmekte bile güçlük yaşıyoruz. Birkaç gün önce ekmek ve un ihalesine çıktık. Hiçbir firma girmedi. Sebep olarak da un fiyatlarındaki değişken bir durum, inişli çıkışlı fiyatlar, tedarikteki sıkıntıyı gerekçe gösteriyorlar. Dengesiz bir fiyat oluşumu var” diye ihaleye firmaların girmek istemediğini aktardı.  Gözgözoğlu, firmaların aldıkların unun iki katı fiyatlardan bahsettiğini ekledi.

“İKİ KATINA UN”

Gözgözoğlu, en önemli girdi maliyetlerinin un olduğunu kaydederek, “Son aldığımız un fiyatının bugün iki katından daha fazlasına alacağız. Bunun hesabını yapmak lazım” dedi. Gözgözoğlu, ileride ekmeğe zam yapmak durumunda kalabileceklerini ve bunun karanı Başkan Yavaş’ın vereceğini aktararak, “Bu unu iki katına aldığımız zaman biz de bir noktada zam aşamasına gelebiliriz. Bu Başkanımızın vereceği karar. Onun taktiri ne olursa ona göre üretimimizi planlayacağız” diye bildirdi.

“ESNAFI DA GÖZETİYORUZ”

Gözgözoğlu, Ankara’daki fırınlarla da diyalog halinde olduklarını ancak sosyal sorumluluk gereği ucuz ekmeği Ankara halkına sunmak zorunda olduklarını söyledi. Gözgözoğlu, “Esnafı da gözetiyoruz. 6 milyon nüfusu olan ilde yaşıyoruz. 1 milyon ekmek üretiyoruz. Ankara’da üretilen ekmeğin altıda biri gibi bir rakam. Dolayısıyla piyasayı etkileyecek bir durum yok diye düşünüyorum” dedi.

“BU VATANDAŞIN DURUMUNU İŞARET EDİYOR”

Gözgözoğlu, kendilerinin Ankara’nın en yoksul kesimine satış yaptığının belli bölgelerde yoğunlaşan kuyruklardan anlaşılacağını söyledi. Gözgözoğlu, “Bu vatandaşımızın ekonomik durumuyla ilgili bize işaretler veriyor. Üzücü bir durum. Biz mümkün olduğunca ucuz ekmeği Ankaralı halkımıza en ucuz şekilde ulaştırma için gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

Gözgözoğlu, zamdan önce ABB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 65 bin civarında ücretsiz ekmek dağıttığını zamdan sonra sayının 70 bin bandına yükseldiğini açıkladı.

 

Kaynak: anka