HABER: TAMER ARDA ERŞİN – KAMERA: ÜNAL AYDIN

Ankara’daki Hacı Bayram Camisi, pandemi nedeniyle iki yıldır hacca ve umreye gidilmediği için batma noktasına geldi. Esnaf, mağduriyetini; “Küçük esnaf öldü. Ulus civarında küçük esnaf kalmadı” sözleri ile aktardı.

Ankara’daki Hacı Bayram Camisi çevresinde dükkanları bulunan esnaf, iki yıldır hacca gidilmemesi ve dükkanlarının pandemi nedeniyle kapalı olması nedeniyle batma noktasına geldi.

Hacı Bayram esnafından Hayati İskender, pandemi döneminde dükkanlarını sadece açıp kapattıklarını belirterek, kendisi maddi sıkıntıya düştüğü için kızından borç almak zorunda kaldığını dile getirdi. İki yıldır kredi ve borçlarla idare ettiklerini belirten İskender, 1 yıllık kira borcu biriktiğine dikkat çekerek, “Kiralarda ve devletin yapacağı desteklerde bize yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

“KÜÇÜK ESNAF ÖLDÜ”

İki yıldır “kendilerinden yediklerini” dile getiren Seyit Karakaya, müşterinin gelmediğini vurgulayarak; “Üç gün çalışıyoruz, hafta sonu iki gün kapalıyız, kiralarımız birikti. Mansur Başkan yardımcı oldu. Pandemi sürecinde kiralarımızı beklettirdi. Bundan sonraki süreçte de inşallah Mansur Başkan kiralara bir çizgi çekerse ya da yarısı yapsa gene iyidir bizim için” dedi.

Karakaya, devletin hep büyük şirketlere destek olduğunu kaydederek; “Küçük esnaf öldü. Ulus civarında küçük esnaf kalmadı” dedi.  

“BEBEK BEZİNE 30 LİRA ZAM GELDİ”

Hasan Çakır, hac ve umreye gidiş durduğu için iş yapamadıklarını belirterek, belediyenin ve devletin yaptığı yardımların giderlerini karşılamadığını söyledi. “Eskiden cami dağıldığında herkes kapıda beklerdi ama şimdi caminin dağıldığını bile anlamıyoruz” diyen 28 yaşındaki Çakır, kendilerinin zam yapamadığını ama temel ihtiyaç maddelerine sürekli zam geldiğini şöyle anlattı:

“Dükkanını devreden insan var. Batan var, satan var. (Siyasiler) Gelmez, niye gelsin ki. Buradaki esnafı kim düşünür… Mecbur evde çocuk var. Bir bez alıyorum. 90 liraya aldığım bez 120 lira. Ciddi bir zam. 30 lira. (elindeki zikir sayarı göstererek) Şunları normalde biz 10 liraya satıyoruz. Şimdi gelişini soruyoruz 9,5 lira diyor. Ben bunu müşteriye 15 lira desem, bu sefer müşteriyle papaz oluyorsun. Ne yapıyorsun mecbur 10 lira diyorsun. Eski ürün zaten. Ben bunu sattığım zaman geri yerine koyamıyorum.”

“DÖVİZ KURU DA VURDU”

Pandemiyle birlikte döviz kurundaki hareketliliğin de kendilerini etkilediğini dile getiren esnaf Eren Ulu, satışlarda zarara uğradıklarını vurgulayarak, “Şükür, olanla idare edebildik ama çok etkisi oldu. Kurların artışının bize çok büyük etkisi oldu. Ham maliyetlerin artışı, örneğin yakıtın artması her şeyin yükselmesine sebep oldu” dedi. Ulu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerinden 72 gün kira almadığını bildirerek, Başkan Mansur Yavaş’tan biriken kira borçlarının alınmamasını talep etti.

 

 

Kaynak: anka