Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık nedeniyle ürünler hayvanlara saman olacak. Şanlıurfalı mercimek üreticisi, "Biz bu mercimeği tohum için biçmedik, sadece saman için biçtik. Hayvanlarımız için. Durum göz önünde, kuraklık ve bitmiş durumdayız” dedi. Diyarbakırlı çiftçi Mehmet Ali Tamaç ise, “Bizim şehir merkezinde dairelerimiz yok. Lüks araçlarımız yok. Çiftçi olarak bir traktörümüz var. O da hepsi Ziraat Bankası’ndan ipotekli" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Güneydoğu Anadolu'daki kuraklık bölgelerini ziyaret etti, çiftçinin sorunlarını dinledi. Diyarbakır Merkez'de bir çiftçinin tarlasını ziyaret eden Gaytancıoğlu, "Bu tarlada buğday vardı ama hasat edilemedi, hayvanlar yedi. Çünkü hiç verim alınamyor. Eğer hasat etseydi buradan 15-20 kilo buğday alırdı" dedi.   

"BİZİM LÜKS ARAÇLARIMIZ YOK, BİR TRAKTÖRÜMÜZ VAR O DA İPOTEKLİ"

Kuraklık nedeniyle ekinlerini biçip hayvanlara yem yaptıklarını belirten, Diyarbakırlı çiftçi Mehmet Ali Tamaç şunları söyledi:  

“Çiftçiler olarak kuraklıkta da sıkıntılarımız çok. Gübre olsun, mazot olsun. Zirai ilaç olsun, dolara endeksli aldığımız için bayağı pahalı kullanıyoruz. Bu sene Diyarbakır’da ekim ve ekimi tamamlayana kadar yapılan masraf dekara 400 Türk lirası. Şu an durum malum. Biçemediğimiz için hayvan salıyoruz (otlatıyoruz). Şu an yapılan zarar cebimizden gitti. Ziraat Bankası’ndan alınan kredilerle Tarım Kredi kooperatifiyle ertelenecek bir şey değil.  Çünkü, çiftçilerin çoğu özel bankalara borçlu, insanlara borçlu. Ziraat Bankası’na başvuruda bulunduğumuzda bizden teminat isteniyor. İpotek isteniyor. Bizim şehir merkezinde dairelerimiz yok. Lüks araçlarımız yok. Çiftçi olarak bir traktörümüz var. O da hepsi Ziraat Bankası’ndan ipotekli. Onun için biz destek istiyoruz."

MEVSİMLİK İŞÇİ: KİMSE SAHİP ÇIKMIYOR

Gaytancıoğlu Şanlıurfa’da arpa hasatını da ziyaret ederek, çiftçinin geçen yıl aynı tarladan 750 kilo arpa biçtiğini bu yıl ise verimde yüzde 90'a varan bir kayıp olduğunu söyledi. Kırmızı mercimek hasatındaki mevsimlik tarım işçilerini de ziyaret eden Gaytancıoğlu, “Kuraklıktan onlar da etkileniyor çünkü, çalıştıkları tarlaların sahipleri de onlara para vermekte güçleşiyorlar” dedi.

Mevsimlik bir tarım işçisi ise tarım işçilerinin sıkıntılarını şöyle anlattı: 

“Geçen sene 70 liraya çalışıyorduk. Bu sene de 70 lira. Geçen sene yağ alıyorduk 100 lira. Şimdi yağ alıyoruz 300 lira. İşçiler Adana’ya gidip ölüyorlar. Kimse sahip çıkmıyor onlara. İki ay önce Karataş’ta iki bayan suda boğuldu. Hani kim onları soruşturdu. Ne için bir ekmek parası için. Adana Çukurova’ya gittiler çalışmaya. Kaza yapıp ölüyorlar. Ne sigortası var ne bir şey var, sahipsizler.”

"AĞLIYORUZ"

Şanlıurfa Hilvanlı bir üretici mercimek üreticisi ise, “Şu an da bizim kanayan yaramız, suyumuz olmadığı için gübre, mazot, ilacın fahiş orand yükselmesi. Şu an da mercimekte tane yok. Ağlıyoruz, ortadayız. Durumumuz vahim. Biz bu mercimeği tohum için biçmedik, sadece saman için biçtik. Hayvanlarımız için. Durum göz önünde. Kuraklık ve bitmiş durumdayız” diyerek yetkililere seslendi.

CHP Şanlıurfa İl Başkanı Hayrettin Cidir, “Şu an da 1 kilometre ileride Güneydoğu Anadolu Projesi’nin suları geçiyor ama Hilvan, bu sudan istifade edemiyor" dedi. 

 

Kaynak: anka