GÖKAY ŞİMŞEK

Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Söğüt Altın Madeni Projesi'nde ÇED süreci henüz tamamlanmayan projenin ÇED ve tahsis süreci için, "Birkaç hafta içerisinde bitirdikten sonra bizim tahminimiz önümüzdeki ay içinde burada hem madencilikle ilgili olarak hem de tesis kurulumuna yönelik olarak çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başlayacağız" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dün projenin ÇED raporunun 10 gün süreyle görüşe açıldığını duyurmuştu.

Fahrettin Poyraz, yönetim kurulu başkanlığı yaptığı şirketlerden Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş'nin Genel Müdürü Halit Semih Demircan ile birlikte Söğüt Altın Madeni sahasında incelemelerde bulundu. Poyraz “2022 yılı içinde ilk faz tesisi kurulumunu tamamladıktan sonra beraberinde maden işleme çalışmalarını yapıp 2022 yılının sonu itibariyle de buradan çıkacak olan ilk altın maden külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz” dedi.

“ÇED RAPORU BAKAN BEYİN ONAYINA GELDİKTEN SONRA ÇALIŞMALARIMIZI HIZLANDIRACAĞIZ”

Yatırımın faz 1 aşamasının 2022 yılı ilk yarısında tamamlanacağına dikkat çeken Poyraz daha sonra şöyle konuştu:

"Gübretaş Maden A.Ş. altın maden ruhsat sahasındayız şu anda buradayız. Burada aynı anda birkaç çalışma birden yapıyoruz. İfade edildiği üzere bir taraftan projelendirme çalışmaları yapıldı, tamamlandı. Tesisin kurulumu olarak o çalışmalarda tamamlandı. İnşallah biz önümüzdeki birkaç haftalık dönem zarfında ÇED raporu Bakan beyin onayına geldikten sonra da çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz hafta da Cumhurbaşkanımızın imzasıyla acele kamulaştırma kararı çıkıp buradaki arazilerin mülkiyetinin Hazine’ye devri ve sonrasında da maden çalışmaları için şirketimize tahsis çalışmaları yapıldı, yapılıyor, devam ediyor o konular. Bunları da birkaç hafta içerisinde bitirdikten sonra bizim tahminimiz önümüzdeki ay içinde burada hem madencilikle ilgili olarak hem de tesis kurulumuna yönelik olarak çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başlayacağız.

Hedefimiz bir taraftan tesisin kurulumunu devam ettirirken, bir taraftan maden işleme çalışmalarını yapmak. Üç faza ayırdığımız bu tesisi kurulumunda ilk fazı zaten şu anda makine, ekipman siparişlerinin bir kısmı verildi onlar inşallah yılbaşı gibi ilk fazın makine ekipmanlarının tamamı gelip, inşaat faaliyetlerine başlayıp çok kısa süre içinde yani 2022 yılı içinde ilk faz tesisi kurulumunu tamamladıktan sonra beraberinde maden işleme çalışmalarını yapıp 2022 yılının sonu itibariyle de buradan çıkacak olan ilk altın maden külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz."

SÖĞÜT ALTIN MADENİ PROJESİ'NDE ÇED SÜRECİ

Daha önce maden sahası 2008'de işletilmek üzere Koza Altın şirketine verilmişti. 2013 yılında gerçekleştirilen deneme üretiminin ardından taraflar arasında anlaşmazlık yaşanınca GÜBRETAŞ, şirketin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle sözleşmenin iptali için dava açmıştı. Dava süreci 2019'un Aralık ayında sonuçlanmıştı. Mahkeme, sahanın her türlü hakkıyla GÜBRETAŞ’a teslimine karar vermişti.

Söğüt Altın Madeni'nin, 07 Temmuz 2020'de GÜBRETAŞ tarafından satın alındığı bildirilmişti. Madenin ruhsatını ve ruhsat kapsamı, 24 Şubat 2021'de GÜBRETAŞ'a ait Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.'ye devredilmişti. Şirketin, KAP'a yaptığı bildirime göre, Söğüt Altın Madeni'nde kapasite artırımını öngören projenin gerçekleştirilebilmesi için GÜBRETAŞ Maden Yatırımları A.Ş, ÇED sürecini 25 Şubat 2021 tarihinde başlatmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği, kamu kurum ve kuruşlarından oluşan inceleme değerlendirme komisyonunun proje ile ilgili son değerlendirmelerinin alınabilmesi için hazırlanan Söğüt altın madeni kapasite artışı ÇED raporu, 10 Eylül 2021'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Ayrıca proje ile ilgili KAP bildirimine göre, 1. faz tesis ekipmanları ile madencilik faaliyetlerinde kullanılacak maden makineleri 2022 yılı başından itibaren proje sahasına gelmeye başlaması hedefleniyor.

MUHALEFET POYRAZ'I ELEŞTİRMİŞTİ

Daha önce AKP'den üç dönem Bilecik Milletvekili seçilen Poyraz, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü ile birlikte yedi şirketin ve iki vakfın daha yönetim kurulu başkanlığı yapması nedeniyle muhalefet tarafından eleştiriliyor.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık; Poyraz'ı, "Genel müdürlük dahil 10 yerde de yönetim kurulu başkanlığı yapıyor. Bu 10 yerden de yönetim kurulu başkanlığı maaşı alıyor. Bu kadar yerden maaş alan kişi, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın sorununu çözebilir mi? Çiftçi Tarım Kredi Kooperatifleri'ne gırtlağına kadar borçlanmışken, traktörünü satarken, bu sorunları çözmesi gereken kişinin 10 yerden maaş alması, yönetim kurulu başkanı olması vicdani midir, ahlaki midir” sözleri ile eleştirmişti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Maden sahası drone görüntüleri

* Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın numuneli göstermesi

* Maden sahası ve incelemeler

* Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Fahrettin Poyraz

 

Kaynak: anka