CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 2021 yılında 26 adet helikopter almayı planladığını ama bunların hiçbirini almadığını söyledi. Gökçel, “Orman Genel Müdürlüğü 2021 planına göre, uçak ve helikopter hangarı için 40 milyon TL, yangın ve lojistik aracı için 8 milyon harcama ve 26 helikopter alımı planlanmış ancak hiçbiri gerçekleşmemiş” dedi.

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, Mersin’in Aydıncık ilçesinde yanan orman alanlarını  inceledi. Yangınların bu denli büyük olmasında ihmaller zinciri olduğunu söyleyen Gökçel, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılında planladığı alımları yapmadığını ifade etti. CHP’li Gökçel, “Orman Genel Müdürlüğü 2021 planına göre, uçak ve helikopter hangarı için 40 milyon TL, yangın ve lojistik aracı için 8 milyon harcama  ve 26 helikopter alımı planlanmış ancak hiçbiri gerçekleşmemiş” diye konuştu. Yangınla mücadele ve orman koruma projelerinin de atıl kaldığını vurgulayan Gökçel, “Orman koruma ve yangınla mücadele projesi için de 2021 yılında 55 milyon TL harcama yapılmasını planlayan Orman Genel Müdürlüğü yalnızca 28 bin TL harcanmış, yani kendi planlarına yerine getiremiyorlar. Ormanları koruyamadılar” dedi.

“SOĞUTMA ÇALIŞMALARININ YAPILMAMASI İKİNCİ YANGINA SEBEP OLDU”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin’in Aydıncık ilçesinde yanan alanlar ile ilgili yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’da Aydıncık’a bağlı Pembecik mahallesinde çıkan yangını anımsattı. Bu yangından sonra soğutma çalışmalarının tamamlanmadığını belirten Gökçel, “Kök yangını devam eden ağaçlar ikinci yangına sebep oldu. Şu anda da kök yangını devam eden ağaçlar var ve yeni bir yangının çıkması an meselesi” dedi.  Kök yangının ortalama bir ay sürdüğünü belirten Gökçel, en az 20 gün soğutma çalışmasının gerektiğinin altını çizdi.

“VATANI YAKTINIZ, GÖREVİNİZİ YAPMIYORSUNUZ”

Gökçel, şöyle konuştu:

“Bakın bu köklerde olan alev bir rüzgar çıksa yandaki kurumuş ve yarı yanmış ağaçları tutuşturacak. Yeni bir yangına yol açacak. 20 gün soğutma çalışması yapılmadığı için Pembecik mahallemizde orman yangını olan alanda yeni bir yangın çıktı ve 35 km kuzey güney 20 km doğu batı yönündeki büyük bir alanın yanmasına neden olan yangın ortaya çıktı. Bu kadar büyük yangını ortaya çıkaran bu ihmaller zinciridir. Orman Bakanı kendi işini yapacağına kendi ihmalini örtbas etmek için belediyeleri kullanıyor. Orman vatandır, vatanı koruyamadılar. İktidarın ve Orman Bakanının hata ve ihmalleri yüzünden milyonlarca hektar ormanımız yandı. Vatanı yaktınız, görevinizi yapmıyorsunuz, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidarı istifaya davet ediyorum” dedi.

 

Kaynak: anka