TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, buğday hasadının yaklaştığı günlerde üreticiyi zarar ettirmeyecek bir alım fiyatı belirlenmesi gerektiğini söyledi. Gökçel, “Gübre fiyatları yüzde 250 arttı, bu da çiftçinin belini büktü. Buğday alım fiyatının tonda 2 bin 500 liradan az olmaması gerekir” dedi.

CHP’li Gökçel, buğday hasadına sayılı günler kala Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) belirleyeceği buğday alım fiyatının 2 bin 500 liradan az olmaması gerektiğini söyledi. Gökçel, kuraklığın bu yıl verimi olumsuz anlamda etkilediğini belirterek, “2021 yılı buğday hasadı başlamak üzere. Bu yıl yağışların az olması nedeniyle birim alandan buğday hasadı beklediğimiz verimi maalesef yakalayamayacak. Hem birim alandan daha az verim alacağından dolayı hem girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı buğday üreticimiz bir mağduriyetle karşı karşıya” dedi.

“GÜBRE FİYATLARI ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ”

Gübre fiyatlarının son bir yılda yüzde 250 arttığını kaydeden Gökçel, “Gübre fiyatları yüzde 250 arttı bu da çiftçinin belini büktü. Altından kalkamayacağı kadar masraf yapmasına neden oldu. Öyle bir sene geçirdik ki çiftçi gübreye ulaşımda bile sıkıntı yaşadı, gübre bulamadılar. Dolayısıyla hasadın başlayacağı bu dönemde maliyetlere de baktığımız zaman tonda 2 bin 500 lira gibi bir fiyatla TMO’nun çiftçinin buğdayını alması gerekiyor” dedi.

“ÇİFTÇİNİN MALİYETLERİN ALTINDAN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Gökçel, maliyetlerin her geçen gün yükseldiğini ve çiftçinin bu maliyetlerin altından kalkmasının mümkün olmadığına değindi. Maliyetlerin altında belirlenecek alım fiyatının çiftçileri mağdur edeceğini belirten Gökçel, “2 bin 500 liradan aşağıda açıklanan bir rakam buğday üreticisini mağdur edecektir. Buğday üreticisi zarar edecektir. Eğer biz buğday üretimimizi arttıracaksak, çiftçimizi üretimde tutacaksak mutlaka bu yıl 2 bin 500 lira fiyatla buğdayı almak zorundayız” diye konuştu.

“BUĞDAY İTHALATININ DURDURULMASI LAZIM”

Tarımda ithalatın çiftçileri olumsuz etkilediğini belirten Gökçel, “Bu dönemde yurt dışında ithal edilen buğdayın da bu hasat döneminde durdurulması gerekiyor ki çiftçimizi üzecek fiyatlar ortaya çıkmasın” dedi.

 

Kaynak: anka