UFUK KEKÜL

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) öncülüğünde, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen “Karadeniz Bir Barış Denizidir” temalı sempozyum, Doğu Karadeniz’in tek adası olan tarihi Giresun Adası’nda gerçekleştirildi. BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Karadenizimize kimsenin dokunmasını istemiyoruz. Bütün ülkelerin hak ve hukukunu koruyan çalışmalar yapılsın istiyoruz” dedi.

Sempozyum katılımcıları, tarihi M.Ö 300’lü yıllara giden Giresun adasına geçerken Giresunlu balıkçılar da kendilerine tekneleriyle eşlik ettiler. Giresun adasında orta çağdan kalma gözetleme kulesi, tarihi eserler, şapel, kilise, kale, amazonlarla ilgili kalıntılar, sempozyum katılımcılarının ilgisini çekti. Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Amazon tahtına oturarak poz verdi.

Açılış konuşmasını yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Muzaffer Fevzioğlu, Karadeniz’in 4136 kilometrelik alanıyla dünyanın en önemli denizi olduğuna dikkat çekerek “Mavi vatan kavramına girdikten sonra çalışmalarımız daha önem kazandı. Herkes burayı sahiplenmeye çalışıyor. Sadece bilimsel çalışmalar yetmiyor. Ülkelerin birbirleriyle kurdukları uluslararası ilişkiler, halkların birbirileriyle ticareti, bunların hepsinin pota içinde eritilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

BAÜ MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI ENVER YÜCEL: “KARADENİZİMİZE KİMSE DOKUNMASIN”

BAU Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel de sempozyuma 30’a yakın bilim insanın ve uzman kişinin katıldığını belirterek, “Dünyanın çeşitli bölgelerinde anlaşmazlıkları görünce biz, proaktif olarak, üniversiteler olarak, halklar olarak, Karadeniz bölgesindeki insanlar olarak gelecekte Karadenizimize kimsenin dokunmasını istemiyoruz. Bütün ülkelerin hak ve hukukunu koruyan çalışmalar yapılsın istiyoruz. Karadeniz’in bundan sonra da önceki gibi tertemiz olmasını istiyoruz. Bunu politik anlamda değil, aynı zamanda iç deniz olduğu için temiz olması, hijyenik olması, sularının temizliğiyle ilgili çalışmaların yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. 

PROF. DR. ŞİRİN KARADENİZ: “KARADENİZ BARIŞ DENİZİDİR”

BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz’de, Karadeniz’in bir barış denizi olduğunun altını çizdi. Karadeniz şunları söyledi:

“Dünyaya tekrar hatırlatıyoruz. Sempozyumda barışın birden fazla yönünün ele alındığında, barışı sürdürülebilir kılmak için nasıl bir yol haritası çizmemiz gerektiğine ilişkin bilim insanlarının önerilerinin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Bu sempozyumu uluslararası düzeye taşıyıp, farklı dillerde de yapmayı çok istiyoruz. Karadeniz’in bir barış denizi olduğunu, özellikle Giresun’un kadim tarihi olan adasında söyleyerek başlamak istedik. Çünkü geçmişimiz barışla dolu, bugünümüz barışla dolu, geleceğimiz de barışla dolu olsun istiyoruz.”

Üç oturum halinde gerçekleşen sempozyumda; Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Pror. Dr. Mehmet Okur, Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Prof. Dr. Saadettin Korkmaz, Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Mithat Çelikpala, Prof.Dr. Muzaffer Fevzioğlu, Doç. Dr. Mehmet Uzun, Doç. Dr. Coşkun Eruz, Doç. Dr. Betül Saraç ve Saygın Şenel, Karadeniz’in Türkiye, bölgemiz ve dünya açısından  güvenlik, turizm, dış politika, Doğu-Batı enerji ve ticaret yolları, jeopolitik ve jeostratejik özellikleri itibarıyla taşıdığı önem konularında sunumlar yaptılar.

Sempozyuma, AKP Giresun Milletvekili Kadir Aydın, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, akademisyenler ve kalabalık bir davetli topluluğu da katıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Tekneyle Sempozyuma Gelinmesi

* Sempozyumdan Görüntüler

* Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Muzaffer Fevzioğlu

* BAÜ Rektörü Şirin Karadeniz

* Bahçeşehir Üniversitesi kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı eğitimci Enver Yücel

 

Kaynak: anka