Genel Sağlık-İş, Şehir Hastaneleri’ni inşa eden Rönesans İşletme Hizmetleri şirketinin Danimarka merkezli bir şirkete devredilmesini eleştirdi. Sendika, “Sağlık hizmetleri; bırakın yabancı şirketlere bırakmayı özel sektörün insafına bırakılamayacak kadar yaşamsaldır” açıklamasını yaptı.

Genel Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Sağlık Bakanlığı- Kamu Özel İşbirliği modeliyle Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastaneleri’ni inşa eden ve işleten Rönesans İşletme Hizmetleri Şirketini’nin Danimarkalı ISS Facilities’e devredilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız’ın imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Sağlık hizmeti ‘yabancı’ insafına bırakılamaz” denildi.

“YANDAŞ ŞİRKETLER YABANCIYA SATARAK KARINA KAR EKLİYOR, BEDELİNİ HALK ÖDÜYOR”

Bacaksız, “Yıllardır yandaş şirketler, şehir hastaneleri üzerinden cebini doldurmuş, şimdi de yabancıya satarak karına kar eklemekte. Bedelini halkımız, dövize endeksli kira giderleri, hasta garantileri ve özel sektörün insafına bırakılmış hizmet bedelleri ile ödemektedir” diyerek şirketin devredilmesine tepki gösterdi. Bacaksız, “Şehir hastanelerinin sözleşmeleri ivedilikle feshedilmesini, Sayıştay tarafından tespit edilen kamu zararlarının tahsil edilmesini ve şehir hastanelerinin kamu yararı da gözetilerek kamulaştırılmasını” istedi. Bacaksız’ın açıklaması şöyle:

“Satışın ardından şehir hastanelerinde hangi birimler Danimarkalı şirket tarafından yönetilecektir? Sağlık Bakanlığı bu devir işleminin neresindedir?

Yıllardır şehir hastanelerinin 'rant' aracı olduğunu söylediğimizde, sesimize kulak tıkayanlar, şehir hastanelerinin bir halk sağlığı sorunu olduğunun farkına daha ne zaman varacaktır?

Üstelik halkın parasını, ülkemizin gelecek 25 yılı ipotek altına alan şehir hastaneleri, şimdi de ulusal özelliğinden tamamen koparılmaktadır.

Sağlık hizmetlerinin ne denli stratejik önem taşıdığı pandemi döneminde bir kez daha anlaşılmıştır. Yerli aşı üretemeyişimizin, dışardan aşı bekleyişimizin bedeli insan yaşamı olmuştur. Sağlık hizmetleri; bırakın yabancı şirketlere bırakmayı özel sektörün insafına bırakılamayacak kadar yaşamsaldır. Sağlığın piyasalaştırılması, hastanın müşteriye dönüştürülmesi ve bunun yabancı şirketler üzerinden yapılması kabul edilemez.”

 

Kaynak: anka