Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, “Eczacılar, Dünya Eczacılar Günü’nü Covid-19 pandemisinin gölgesinde kutlamaktadır. Pandemiyle birlikte iş yükü ve sorumlulukları artan eczacılar ve eczane çalışanları büyük risk altında hizmet vermektedir. 57 eczacı ve 21 eczane çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir” açıklamasını yaptı.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Dünya Eczacılar Günü’nde yaptığı yazılı açıklamada; eczacıların yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve sorunların bir an önce çözülmesini istedi. Uğur’un açıklaması şöyle:

“57 ECZACI VE 21 ECZANE ÇALIŞANI COVİD-19 NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRMİŞTİR: Pandemi ile mücadelede en önde hizmet veren eczacılar, Dünya Eczacılar Gününü Covid-19 pandemisinin gölgesinde kutlamaktadır. Pandemi ile birlikte iş yükü ve sorumlulukları artan eczacılar ve eczane çalışanları büyük risk altında hizmet vermektedir. 57 eczacı ve 21 eczane çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

ECZACILARIN YAŞADIĞI EKONOMİK VE MESLEKİ SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR: Halk sağlığı için çalışan eczacıların, sağlık politikaları ve uygulamalarda yaşanan sorunlar nedeniyle yaşadığı ekonomik ve mesleki sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır. Ayrıca sosyal devlet ilkesi ile çelişen, ilaca erişimi zorlaştıran, vatandaş ile eczacıları karşı karşıya bırakan düzenlemelerden de vazgeçilmelidir. Eczacıların mesleki sorunlarının yanı sıra, kamuda çalışan eczacılarımızın ekonomik ve özlük hakları iyileştirilmeli, döner sermaye sisteminden kaynaklı sorunları bir an önce çözüme kavuşturulmalı ve çalışma alanları iyileştirilmelidir.

ECZACI İSTİHDAMI ARTIRILMALIDIR: Eczacıların en önemli sorunlarından biri de istihdam sorunudur. Plansız ve programsız yeni eczacılık fakültelerinin açılması; genç işsiz ordusuna yenilerini eklemektedir. Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı ve eczacı istihdamı artırılmalıdır. Genel Sağlık-İş olarak, tüm eczacılarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılar Gününü kutluyor, pandemi mücadelesinde kaybettiğimiz eczacılarımızı ve eczane çalışanlarımızı bir kez daha saygı ile anıyoruz.”

Kaynak: anka